Jabuticaba: beneficii, proprietati, contraindicatii
Jabuticaba este un fruct originar din statele braziliene, adaptat unui climat umed tropical si subtropical care creste direct pe trunchiul copacului. Pulpa, coaja, semintele si frunzele au valori nutritionale deosebite, fiind bogate in compusi bioactivi, ceea ce promoveaza beneficii multiple pentru sanatate.
Continutul articolului
Jabuticaba este utilizat la producerea unor bauturi si sucuri, in produse cosmetice si de panificatie, dar este incurajat si consumul crud al fructului. In ciuda avantajelor oferite organismului uman, jabuticaba are si cateva contraindicatii.
Explicam in cadrul acestui material ce este jabuticaba, care sunt beneficiile si proprietatile fructelor, dar si care sunt posibilele efecte adverse dupa consum.
Ce este jabuticaba?
Jabuticaba, Myrciaria spp. sau Plinia spp., este un fruct exotic originar din Brazilia, care creste pe un copac cu acelasi nume, direct pe ramurile acestuia, intr-un climat tropical si subtropical din regiuni cu temperaturi medii scazute si in zone calde. Fructele de jabuticaba sunt mici, negre, rotunde si au o coaja groasa si lucioasa. Unicitatea acestora este data de culoarea neagra intensa, gustul dulce-acrisor si textura gelatinoasa din interior. Gustul acestor fructe este similar fructelor de padure - coacazelor sau murelor.
Jabuticaba are o lunga istorie de utilizare in cultura braziliana. Traditional se foloseste la fabricarea bauturilor - sucuri, vinuri, lichioruri, dar si la prepararea gemurilor, produselor de panificatie si nu numai. De asemenea, este utilizat in medicina populara pentru tratarea diverselor afectiuni, fiind bogate in vitamine, antioxidanti si fibre.
Datorita compozitiei fructelor, jabuticaba are aplicabilitate in industrii variate - alimentara, cosmetica, medicala, farmaceutica. Expunerea la lumina si temperaturi ridicate, pH-ul si complexitatea structurii fructelor pot diminua bioactivitatea compusilor activi, motiv pentru care fructele trebuie consumate sau folosite la scurt timp de la recoltare. (1)
Valoare nutritiva pentru jabuticaba
Pulpa, coaja, semintele si frunzele de jabuticaba au valori nutritionale ridicate, fiind bogate in compusi bioactivi, precum:
- antociani;
- taninuri;
- flavonoide;
- acizi fenolici;
- vitamina C;
- vitamina E;
- acid folic;
- niacina sau vitamina B3;
- tiamina;
- riboflavina;
- potasiu;
- calciu;
- magneziu;
- fier;
- fosfor;
- zinc. (1), (2)
Beneficii si proprietati ale jabuticaba
Proprietati anticancerigene
Efectele antioxidante oferite organismului de fructul jabuticaba sunt puternice si se datoreaza prezentei compusilor fenolici, antocianine, ce au si proprietati antiinflamatorii si anticancerigene. Antioxidantii ajuta la combaterea radicalilor liberi, responsabili in mod normal de deteriorarea celulelor si de aparitia mutatiilor. (2)
Avantaje oferite pielii
Consumul de jabuticaba poate aduce multiple beneficii pentru piele. Datorita continutului mare de antioxidanti, fructul poate ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea elasticitatii pielii. Vitamina C din compozitia fructului contribuie la sintetizarea colagenului, esential pentru o piele sanatoasa.
Antioxidantii puternici din jabuticaba previn imbatranirea prematura a pielii, impiedicand aparitia petelor pigmentare, liniilor si ridurilor fine. Pentru ca pulpa fructului contine vitamina B3, acesta sustine functionarea enzimelor cu rol in cresterea celulara.
Fructul are si proprietati detoxifiante si antimicrobiene, motiv pentru care este util in tratamentul acneei. In amestec cu fulgii de ovaz si mierea poti obtine un exfoliant perfect pentru fata, un remediu pe care il poti utiliza acasa pentru a obtine o piele neteda, supla si hidratata. (1), (2)
Sustine digestia si intareste imunitatea
Continutul bogat de fibre sustine regularizarea miscarilor intestinale si prevenirea constipatiei, iar nutrientii din fructul de jabuticaba ajuta la obtinerea unei digestii normale, la curatarea si detoxifierea intestinului. Fructul exotic este benefic pentru a lupta cu diareea, consumat fara exagerari.
Pentru ca are numeroase vitamine, minerale si proteine, jabuticaba te ajuta sa pierzi din kilogramele acumulate in plus, avand un continut scazut de calorii si carbohidrati.
Vitamina C din jabuticaba poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la cresterea rezistentei organismului impotriva infectiilor si a bolilor. (2), (3)
Previne bolile de inima
Jabuticaba poate contribui la sanatatea cardiovasculara prin reducerea nivelului de colesterol LDL sau "rau" si cresterea colesterolului HDL sau "bun", datorita continutului sau de fibre si antioxidanti. Nu trebuie uitat nici faptul ca un continut bogat de potasiu, asa cum este cel regasit in fructul de jabuticaba poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale.
O dieta bogata in antociani sau polifenoli, precum cei din jabuticaba, diminueaza riscul de boli cardiovasculare prin reglarea metabolismului lipidic. (2), (3)
Sprijina sistemul osos
Calciul, potasiul si magneziul din jabuticaba sunt benefice pentru oase si dinti, ofera un ajutor de nadejde intaririi sistemului osos, prevenind astfel aparitia osteoporozei.
In plus, datorita proprietatilor antiinflamatorii, fructul poate fi de ajutor in ameliorarea simptomelor dureroase din artrita si a altor probleme aparute in organism pe fondul inflamatiei.
Traditional, jabuticaba era oferit femeilor insarcinate, pe de o parte pentru continutul mare de fier al fructului, iar pe de alta pentru sursa de acid folic necesar in sarcina cu rol in dezvoltarea si cresterea copilului, cu implicatii si in formarea unui sistem osos puternic si sanatos. (1), (2)
Contraindicatii pentru jabuticaba
Unele persoane pot dezvolta reactii alergice la jabuticaba, precum eruptii cutanate, mancarimi, dificultati respiratorii, motiv pentru care fructul se consuma cu moderatie, iar cei care au alergii la fructe trebuie sa evite acest aliment.
Consumul excesiv de jabuticaba poate determina probleme digestive, precum constipatie, datorita continutului mare de fibre. O cantitate mare de jabuticaba poate duce la cresterea cantitatii de tanin din organism, un element cancerigen daca este prezent constant, o perioada indelungata.
Persoanele cu boli cronice diagnosticate si care primesc tratament ar trebui sa consulte medicul specialist inainte de a include in dieta zilnica fructul de jabuticaba sau suplimente alimentare care il contin pentru a nu interfera cu medicamentele administrate. (2)
Acest articol despre jabuticaba este strict informativ. Fructul poate fi introdus in dieta zilnica, ca parte a unei alimentatii sanatoase, mai ales pentru ca ofera numeroase beneficii pentru sanatate. La primele semne ale unor reactii alergice dupa ingerarea alimentului, mergi la medic de urgenta si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Bioactive compounds, health-promotion properties and technological applications of Jabuticaba: A literature overview - https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S277227592200034X
2. Health benefits of Jaboticaba ~ Plinia cauliflora - https://www.healthbenefitstimes.com/jaboticaba/
3. Health benefits of Jabuticaba - https://worldofmedicalsaviours.com/benefits-of-jabuticaba/