Acid folic in sarcina: ce rol are si de ce este recomandat

6. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Acidul folic

Nevoile organismului sunt diferite in fiecare etapa a vietii, iar sarcina este o perioada care necesita mai multa atentie. Arata-ti grija si dragostea fata de tine si de bebelus prin asigurarea aportului nutritiv corespunzator. Acidul folic este unul dintre nutrientii esentiali de care orice femeie care planuieste sa ramana insarcinata are nevoie, avand un rol important in primul trimestru de sarcina si nu numai. Continua sa citesti pentru a afla exact care sunt beneficiile acidului folic pentru gravide, cat acid folic se ia in timpul sarcinii, precum si multe alte informatii utile!

Ce este acidul folic?

Acidul folic este o forma sintetica a vitaminei B9. Pentru ca organismul nu produce acest compus, trebuie sa il asimilezi din alimentatie sau din suplimente. Corpul tau are nevoie de acid folic pentru numeroase functii si este indispensabil in sarcina, dupa cum vei descoperi mai jos.

Doza recomandata pentru adulti este de 400 de mcg/zi. In cazul femeilor insarcinate, aportul poate creste pana la 600 de mcg/zi. Cand alaptezi, ai nevoie de 500 de mcg de acid folic sau vitamina B9 zilnic. Copiii au nevoie de o cantitate de 65-300 de mcg pe zi, in functie de varsta. Daca este nevoie sa iei suplimente alimentare, consulta medicul curant pentru analize si indicatii.[1]

Importanta acidului folic in sarcin

Ce se intampla daca nu iei acid folic in sarcina? De ce atat de importanta administrarea regulata a acestuia? Cand nu exista o cantitate suficienta de acid folic in organism, creste riscul dezvoltarii unor malformatii congenitale cunoscute sub denumirea de defecte de tub neural. In aceasta categorie intra afectiuni precum spina bifida (dezvoltarea necorespunzatoare a coloanei vertebrale si a maduvei spinarii) sau anencefalia (dezvoltarea incompleta a creierului si craniului).[6] 

„Nu am luat acid folic in sarcina. Ce se va intampla?” Nu este nevoie sa intri in panica! Este in continuare posibil ca bebelusul tau sa se normal. Daca a aparut vreo problema, aceasta poate fi depistata in urma ecografiilor de rutina.[7]

Beneficiile acidului folic in sarcina

Luat inainte si in timpul sarcinii, acidul folic reduce semnificativ riscul aparitiei problemelelor mentionate mai sus si, in plus, contribuie la prevenirea altor defecte congenitale, inclusiv a buzei de iepure sau a despicaturii valului palatin. La ce mai ajuta acidul folic in sarcina? La prevenirea unor complicatii precum:

  • nasterea prematura; 
  • greutatea mica la nastere; 
  • pierderea sarcinii;
  • preeclampsia.[6]

La modul general, vitamina B9 sau acidul folic contribuie la buna functionare a multor procese din organism. Iata, pe scurt, principalele beneficii ale acestui compus:

  • sustine dezvoltarea celulelor si diviziunea celulara;
  • ajuta la formarea ADN-ului si a globulelor rosii;
  • limiteaza riscul de afectiuni cardiovasculare - controleaza nivelul de homocisteina, un aminoacid care, in cantitati prea mari, creste riscul de atac de cord sau alte afectiuni ale sistemului cardiovascular
  • imbunatateste imunitatea - previne anemia cauzata de carenta de acid folic [2];
  • poate reduce riscul de cancer (cu mentiunea ca o doza prea mare de acid folic administrata pentru o perioada indelungata creste acest risc;
  • contribuie la functionarea sanatoasa a sistemului nervos - previne sau intarzie aparitia dementei si a declinului cognitiv, limiteaza semnele depresiei si imbunatateste starea emotionala. Pentru a afirma cu exactitate care sunt beneficiile acidului folic, trebuie efectuate mai multe studii clinice.

Administrarea acidului folic in sarcina

Administrarea acidului folic in sarcina

Precum am mentionat anterior, acidul folic are un rol important in dezvoltarea fatului si previne aparitia unor malformatii congenitale. Este indicat sa ai un aport suplimentar de acid folic:

  • cand te pregatesti pentru sarcina - daca iti doresti sa ramai insarcinata, poti lua zilnic suplimente cu acid folic, timp de o luna sau doua, fara a depasi doza recomandata de 400 de mcg/zi; cere mai multe informatii medicului tau curant; 
  • in primul trimestru de sarcina - in primele 12 saptamani din sarcina, dezvoltarea armonioasa a fatului este asigurata si de o cantitate optima de acid folic; in aceasta perioada, doza recomandata de acid folic este de 600 de mcg/zi.

Atentie! Doza de acid folic necesara in sarcina poate varia, in functie si de starea ta de sanatate si de factorii de risc existenti. Medicul tau este singurul care iti poate spune cate mg de acid folic trebuie sa iei in sarcina. 

Cat timp se ia acid folic in sarcina

Dupa cum am mentionat anterior, de regula, se recomanda administrarea de acid folic in primele 3 luni de sarcina. In unele cazuri, poate fi necesar sa continue administrarea sa si dupa acest prim trimestru.[7] Ca si doza recomandata, depinde de particularitatile fiecarui caz. Pana la cate saptamani de sarcina se ia acid folic se poate stabili deci doar de catre medic.

Cum se manifesta deficitul de acid folic in sarcina?

Acidul folic sau vitamina B nu este sintetizata de organism, ceea ce inseamna ca este asimilata doar din fructe, legume, alimente de origine animala si suplimente. Carenta poate aparea in mai multe situatii: 

  • nu ai o alimentatie diversificata si nu consumi suficiente alimente bogate in vitamina B9;
  • consumul exagerat de alcool - functiile intestinului, ficatului si ale altor organe sunt afectate de consumul de alcool; astfel, chiar daca o persoana care consuma alcool in mod excesiv are o alimentatie corecta, acidul folic nu este asimilat corespunzator [3];
  • suferi de anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi boala celiaca (o boala autoimuna digestiva), afectiuni ale sistemului circular sau inflamatorii, cancer;
  • anumite medicamente pot limita absorbtia acidului folic in organism si medicul iti poate recomanda sa iei suplimente alimentare cu vitamina B9.

In plus, in timpul sarcinii, organismul are nevoie de o cantitate mai mare de acid folic pentru dezvoltarea fatului. De asemenea, aceasta substanta nutritiva poate fi asimilata mai greu in aceasta perioada.

Carenta de acid folic se poate manifesta prin: senzatia de oboseala si letargie, dureri de cap, palpitatii, senzatie de lesin, aspect palid, lipsa poftei de mancare, diaree s.a. Daca ai unul sau mai multe dintre aceste simptome, programeaza-te la un consult medical pentru analize de sange. Medicul poate stabili daca lipsa de vitamina B9 din organism este cauzata de o alimentatie necorespunzatoare sau de alte probleme de sanatate.

Alimente bogate in vitamina B9, care sunt recomandate in sarcina

Alimente bogate in vitamina B9

Vitamina B9 se gaseste in multe alimente, insa forma sintetica din suplimente, acidul folic, se asimileaza mai usor in organism. In acelasi timp, o dieta variata si sanatoasa contribuie la mentinerea sanatatii si la asigurarea unui aport nutritiv optim. Iata ce fructe, legume si produse de origine animala bogate in vitamina B9 ar trebui sa incluzi in meniul zilnic:

  • legume cu frunze verzi (spanac, salata, varza de Bruxelles s.a.), broccoli, fasole, linte, mazare, sparanghel, sfecla, porumb etc. [4];
  • portocale, lamai, lamaie verde, grepfrut, papaya, mango, banane etc.;
  • oua, lactate, pui etc.;
  • nuci, seminte, cereale integrale, germeni de grau etc.

Contraindicatiile acidului folic in sarcina

Dozele maxime recomandate de acid folic sunt de 1000 de mcg/zi, pentru adulti. Nu lua suplimente alimentare cu o cantitate mai mare de atat, decat daca asa ti-a prescris medicul. De asemenea, nu ar trebui sa iei pastile cu acid folic mai mult de 2-3 luni. Dozele prea mari luate o perioada indelungata pot da efecte adverse, cum ar fi ameteala si insomnie. In plus, acestea cresc riscul aparitiei unor afectiuni, inclusiv a cancerului sau atacului de cord.[5]

Unele persoane au o hipersensibilitate la acid folic, motiv pentru care ar trebui sa limiteze consumul acestui compus sintetic. Cere sfatul unui medic specialist pentru a evita sa iei prea mult acid folic in sarcina. Copiii pot lua suplimente alimentare cu acid folic, insa fara a depasi doza zilnica recomandata pentru varsta lor. 

In concluzie, acidul folic nu te ajuta sa ramai insarcinata, dar are un rol extrem de important in asigurarea dezvoltarii normale a fatului. Tine cont de recomandarile specialistilor si ia acid folic atat inainte de a ramane insarcinata, cat si ulterior, pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina sau conform indicatiilor medicului. Ai grija de sanatatea ta in orice etapa a vietii, dar cu atat mai mult in timpul sarcinii. Tine cont atat de nevoile tale, cat si de cele ale bebelusului. Fa-ti o declaratie de dragoste in fiecare zi si acorda starii de bine si frumusetii tale atentia pe care o merita!

Atentie! Acest articol are strict informativ si nu poate inlocui consultul de specialitate. Daca vrei sa afli cu certitudine cat acid folic se ia in sarcina sau pana cand se ia acid folic in sarcina, adreseaza-te unui medic. Acesta este singurul in masura sa-ti spuna daca este necesar sa iei anumite suplimente alimentare ori daca trebuie sa faci modificari la nivelul dietei tale. 

Referinte:

  1. „Folate (Folic Acid) Vitamin B9”, The Nutrition Source, 2 iulie 2019, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/folic-acid/. Accesat in 5 iulie 2022.
  2. „About Folic Acid”, NHS, www.nhs.uk/medicines/folic-acid/about-folic-acid/. Accesat in 5 iulie 2022.
  3. Cylwik, B, and L Chrostek. „Disturbances of Folic Acid and Homocysteine Metabolism in Alcohol Abuse”, Polski Merkuriusz Lekarski : Organ Polskiego Towarzystwa Lekarskiego, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21595178/. Accesat in 5 iulie 2022.
  4. „Folic Acid”, Centers for Disease Control and Prevention, 19 aprilie 2021, www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/about.html. Accesat in 5 iulie 2022.
  5. Griffin, Morgan R. „Folic Acid (Folate): Uses, Dosage, Effects, Food Sources and More”, WebMD, www.webmd.com/diet/supplement-guide-folic-acid. Accesat in 5 iulie 2022.
  6. Watson, Stephanie. „Folic Acid and Pregnancy”, WebMD, 12 August 2022, www.webmd.com/baby/folic-acid-and-pregnancy.
  7. „Common Questions about Folic Acid”, NHS, 2023, www.nhs.uk/medicines/folic-acid/common-questions-about-folic-acid/#:~:text=If%20you%20do%20not%20have,prevent%20the%20symptoms%20of%20anaemia.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor