Kaki - beneficii, proprietati, contraindicatii
Kaki (Diospyros kaki) este un fruct exotic al carui aroma se aseamana cu a piersicii, ananasului sau a pepenelui galben.
Continutul articolului
Este cunoscut prin mai multe denumiri: piersica japoneza, fruct divin sau hrana lui Zeus. Cea mai cunoscuta specie este Diospyros kaki, iar aceasta are 2 varietati: Hachiya si Fuyu. Diferenta dintre cele 2 varietati se refera la cantitatea de tainuri, mai mare sau mai mica, ducand la un gust astringent sau non-astringent.
Forma si textura fructului kaki sunt foarte asemanatoare cu a unei rosii, culoarea insa variaza de la galben la portocaliu. Tarile care au cele mai mari productii de kaki sunt: Japonia, China, Israel, Brazilia. Gustul acestui fruct este usor aromat.
Dincolo de gustul placut pe care il are, kaki are numeroase substante nutritive si beneficii pentru sanatate. Este un fruct care trebuie consumat atunci cand este copt, atunci avand cel mai bun gust. Daca este consumat de crud, gustul este neplacut (amarui) din cauza continutului mare de taninuri. Procesul de coacere in cazul fructului kaki poate fi grabit daca se lasa intr-o punga de plastic cateva zile.
Explicam, in acest articol, care sunt substantele pe care le contine aceasta planta, care sunt proprietatile si beneficiile pe care studiile medicale le-au evidentiat legat de consumul de kaki, dar si care sunt precautiile, efectele secundare si contraindicatiile acestui fruct.
Proprietatile fructului de kaki
Kaki este un fruct bogat in:
- fibre;
- vitamine: A, C, E, B, P, K;
- mangan;
- cupru;
- magneziu;
- potasiu;
- fier;
- seleniu;
- fosfor;
- taninuri;
- proteine;
- compusi organici (catehine);
- antioxidanti (carotenoide, flavonoide, luteina).
Este bine de stiut ca fructul kaki contine mai mult potasiu decat bananele si mai multi antioxidanti decat ceaiul verde.
Beneficiile consumului de kaki
Beneficiile consumului de kaki sunt numeroase, datorita nutrientilor pe care ii contine. Se considera ca fructul de kaki are urmatoarele beneficii:
Creste imunitatea
In principal, intarirea imunitatii presupune cresterea numarului de globule albe, iar acest lucru se datoreaza continutului mare de vitamina C pe care il contine aest fruct.
Sustine digestia
Kaki este o sursa importanta de fibre care ajuta organismul sa digere mai bine alimentele, determinand astfel o functionare mai buna a sistemului digestiv. Stimuleaza inclusiv producerea de sucuri gastrice si digestive. Kaki este benefic digestiei si pentru ca ajuta bacteriile bune din intestin (are efect probiotic).
Previne dezvoltarea cancerului
Kaki este o sursa importanta de antioxidanti, in acest fel stimuland capacitatea organismului de a lupta impotriva actiunii radicalilor liberi. Nu numai ca organismul se va mentine mai sanatos, dar in acest fel pot fi prevenite multe afectiuni.
Previne imbatranirea
Antioxidantii continuti de kaki mai joaca un rol important, reduc stresul oxidativ, prevenind in acest fel semnele imbatranirii premature (formarea ridurilor, aparitia petelor pigmentare, afectiunile oftalmologice, oboseala musculara sau diversele forme de dementa).
Sustine sanatatea ochilor
In principal, antioxidantii continuti de kaki ajuta si la reducerea degenerescentei maculare si la dezvoltarea cataractei.
Mentine tensiunea arteriala in limite normale
Fructul de kaki poate face acest lucru pentru ca are in componenta sa potasiu, in cantitate considerabila. Astfel, tensiunea arteriala poate scadea si, in plus, este stimulata circulatia sangelui. In acest fel, se previne dezvoltarea unor afectiuni cardiovasculare.
Regleaza glicemia
Se crede ca prin continutul important de fibre pe care il are kaki poate ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange (glicemie). Fructul kaki este considerat un aliment care are indicele glicemic moderat spre scazut.
Este indicat in cazuri de hipercolesterolemie
Fructele de kaki necoapte contin fibre bogate in tanin (oferindu-le gustul specific amarui). Se crede ca aceste fibre ar putea ajuta in cazurile de hipercolesterolemie.
Este un bun energizant
Kaki contine zaharuri, astfel ca poate sustine un nivel optim de energie al organismului. Unele persoane pot sa inlocuiasca bauturile energizante si cafeaua cu acest fruct.
Poate fi un remediu impotriva retentiei de apa
Datorita continutului de calciu si potasiu, fructul de kaki are un rol important in reducerea cantitatii de apa din organism. Se recomanda consumul unui fruct de kaki pe zi.
Detoxifica si destreseaza
Pentru ca fructul de kaki este bogat in antioxidanti, se considera ca are rol si in detoxifierea organismului. In plus, ajuta la combaterea stresului prin continutul bogat de potasiu si zaharuri.
Fructul de kaki mai este recomandat si in urmatoarele situatii:
Consumul de fructe este incurajat pentru ca este sanatos, dar nu trebuie uitat ca afectiunile se trateaza la medic.
Cum se consuma fructul de kaki
Kaki se poate consuma, cel mai simplu atunci cand este copt, in stare proaspata. In acest fel se poate beneficia de toate vitaminele si mineralele pe care le contine. Din fructul de kaki se mai pot face dulceturi si gemuri sau poate fi inclus in salatele de fructe, piureuri sau alte preparate de patiserie si cofetarie.
Precautii, efecte secundare, contraindicatii
Precautii
- Nu se recomanda consumarea coajei de la kaki, pentru ca fructele sunt stropite cu substante antifungice. De asemenea, inainte de consum, fructul trebuie spalat foarte bine.
- Se recomanda consumarea a 1-2 fructe pe zi. Fructul trebuie sa fie bine copt.
- Cu cat dungile de pe coaja sunt mai numeroase, cu atat fructul este mai dulce. De asemenea, coaja trebuie sa fie tare si neteda, interiorul (pulpa) moale ori semi-moale.
- Nu se recomanda consumul fructelor deteriorate sau care prezinta pete negre.
- Se recomanda prudenta la consumul de kaki in cazul persoanelor diabetice, medicul este cel care poate spune in ce masura acesta este benefic pacientului.
- Se recomanda prudenta in consum si in cazul persoanelor care au suferit obstructie intestinala.
Efecte secundare
- Poate uneori sa provoace constipatie. Persoanele cu probleme digestive ar trebui sa consume cantitati mici de kaki pentru a vedea care este reactia organismului.
- Kaki nu trebuie consumat pe stomacul gol, pentru ca poate declansa diaree, din cauza continutului ridicat de tanin.
- Semintele de kaki pot provoca varsaturi si ameteala.
- Persoanele alergice sunt sfatuite sa nu consume acest fruct.
- Copii il pot consuma, dar in cantitate mica.
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre fructul kaki au scop pur informativ.
Surse suplimentare de informare:
https://www.healthline.com/nutrition/persimmon-nutrition-benefits
https://www.wellandgood.com/persimmon-fruit-benefits/
http://www.clever-storage.com/eating-living/gourmet-pleasures/persimmon-kaki-sharon-fruit-a-delicious-and-exotic-fruit.html