Keratita: cauze, manifestari si optiuni de tratament

23. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Keratita

 

Corneea reprezinta o componenta esentiala a sistemului ocular, care insa poate fi afectata de anumiti factori exteriori periculosi. Acestia pot duce la aparitia afectiunii numite keratita. Afla din acest articol care sunt factorii care o provoaca, cum se manifesta si ce poti face in privinta sa!

Ce este keratita?

Keratita reprezinta inflamarea corneei. Afectiunea poate sau nu sa fie asociata cu o infectie, asadar putem diferentia intre keratita infectioasa si cea neinfectioasa. Printr-o ingrijire corespunzatoare, cazurile usoare si moderate pot fi tratate fara sa aiba loc pierderea vederii. Insa, in cazul in care afectiunea ramane netratata sau problema este una severa, exista riscul de aparitie a complicatiilor si de afectare a vederii.

Cauzele keratitei

Keratita infectioasa

In cazul keratitei infectioase, cauzele cele mai comune includ virusurile (de exemplu virusul herpes simplex, virusul varicelei sau altele care cauzeaza infectii ale tractului respirator superior), bacteriile, diferiti paraziti, ciuperci sau deficitul de vitamina A.

De asemenea, contactul cu suprafetele sau mediile contaminate pot sa cauzeze keratita infectioasa. Parazitii pot fi prezenti pe suprafata lentilelor de contact sau in caseta de depozitare. Cornea se poate infecta in momentul folosirii acestora, dar si daca vei purta prea mult timp aceeasi lentila.

Apa, atat cea din piscine, cat si cea provenita din surse naturale, poate fi contaminata cu diferite virusuri, bacterii si ciuperci, care pot patrunde in ochi atunci cand inoti. Insa, o cornee sanatoasa nu se va infecta automat la contactul cu aceste microorganisme. Contaminarea are loc daca ochiul a suferit leziuni, de exemplu daca lentilele de contact au fost purtate prea mult.

Keratita neinfectioasa

Principala cauza a variantei neinfectioase este reprezentata de leziuni. Daca un obiect raneste sau zgarie suprafata corneei, poate aparea o astfel de inflamatie neinfectioasa. Insa, un asemenea accident poate favoriza patrunderea parazitilor in interiorul ochiului, caz in care avem de-a face cu keratita infectioasa.

Alte cauze de natura neinfectioasa includ inflamarea si uscarea ochiului, patrunderea unui corp strain in ochi, supraexpunerea la radiatiile ultraviolete sau chiar si alergiile.

 

Keratita - factori de risc

 

Factori de risc

Putem mentiona o serie de factori de risc la care sunt expuse organismele astfel incat se declanseaze orice tip de keratita.

  • Lentilele de contact - Purtarea acestora, in special in timpul somnului sau atunci cand inoti, creste posibilitatea de a dezvolta ambele tipuri de keratita. Riscul este asociat cu purtarea indelungata a lentilelor si dezinfectarea lor necorespunzatoare. Afectiunea este mai des intalnita la persoanele care folosesc lentile de contact cu purtare indelungata, spre deosebire de cele care opteaza pentru variantele cu utilizare zilnica, pe care le dau jos seara.
  • Imunitatea scazuta - Daca sistemul tau imunitar este afectat de o boala sau de tratamentul cu anumite medicamente, riscul de keratita creste.
  • Anumite afectiuni ale ochiului - Daca suferi de afectiuni care necesita utilizarea unor anumite tipuri de picaturi de ochi, poti avea un risc mai mare de a suferi varianta infectioasa a bolii.
  • Ranile oculare - Daca ai suferit in trecut o rana la una dintre cornee, aceasta poate fi mai vulnerabila.

Tipuri de keratita

In afara de tipurile prezentate mai sus, caracterizate in functie de cauzele generale ale afectiunii, putem diferentia si alte categorii ale acestei afectiuni. Fiecare in parte poate fi descrisa in functie de factorul specific care a dus la aparitia sa. In variantele neinfectioase, putem vorbi despre keratita traumatica, dar si keratita interstitiala, provocata de anumite afectiuni care nu presupun contaminarea directa a corneei. Keratitele infectioase pot fi impartite in keratite virale, bacteriene, parazitare, fungice.

Afectiunea poate fi caracterizata si in functie de zona corneei care este afectata. Asadar, putem vorbi despre keratita punctata epiteliala (afecteaza stratul exterior al corneei), keratita stromala (afecteaza stratul de mijloc) si keratita endoteliala (afecteaza stratul interior al corneei).

Dintre acestea, keratita punctata epiteliala este cea mai des intalnita. De cele mai multe ori, ea apare in urma inflamarii celulelor din epiteliul corneei ca urmare a infectarii cu virusul herpes complex. Insa, cauzele sale pot include si leziuni mecanice sau chimice.

Simptome

Semnele si simptomele keratitei includ:

  • roseata ochiului;
  • lacrimare excesiva sau prezenta unor alte scurgeri in zona oculara;
  • dificultati in deschiderea ochiului din cauza durerii si a iritatiei;
  • vedere mai slaba si incetosata;
  • sensibilitate la lumina (fotofobie);
  • senzatia de corp strain in ochi;1
  • durere;

Daca observi vreunul dintre aceste semne, mergi imediat la medic! Este foarte important sa primesti un tratament adecvat cat mai rapid, pentru a evita aparitia complicatiilor severe si pierderea vederii.

 

Keratita - diagnostic

 

Diagnostic

Pentru a putea identifica afectiunea in mod corect, medicul oftalmolog va incepe printr-un examen clinic, prin care va examina si daca vederea pacientului a fost afectata. Acesta ar putea verifica si modul in care pupila raspunde la lumina, dar si daca exista neregularitati ale formei corneei. De asemenea, ar putea fi necesara recoltarea de tesut din zona ochiului si realizarea unor analize de laborator, pentru a stabili cauza keratitei.

Tratament

Tratamentul recomandat pentru keratita neinfectioase variaza in functie de severitatea simptomelor. In cazurile usoare, medicul poate recomanda lacrimile artificiale. Daca durerea de ochi si disconfortul sunt mai persistente, poate fi necesara purtarea unui pansament sau aplicarea unor tratamente locale.

Keratita virala, fungica, bacteriana si parazitara vor primi tratament specializat in functie de cauza exacta a afectiunii. Insa, metodele de tratament sunt deseori foarte similare. Acestea constau in picaturi de ochi speciale (antivirale, antifungice etc), dar si medicamente.

Este important sa mergi la medic pentru a primi ingrijiri medicale imediate si a primi un tratament recomandat de catre un specialist. Aceste reguli sunt esentiale pentru a evita complicatiile. In cazurile severe, in care vederea este afectata, ar putea fi necesara o interventie chirurgicala de transplant de cornee.

Prevenire

Exista si moduri prin care poti preveni aparitia keratitei. Principala modalitate este o buna igiena si utilizare a lentilelor de contact, dar poti lua masuri si pentru a preveni cazurile de natura infectioasa.

Igiena lentilelor de contact

Daca porti lentile de contact, utilizarea corespunzatoare, curatarea si dezinfectarea lor te pot ajuta sa previi aceasta afectiune. Iata de ce sfaturi ar trebui sa tii cont:

  • Da jos lentilele seara, inainte de culcare!
  • Spala-te bine pe maini inainte sa atingi lentilele!
  • Urmeaza instructiunile specialistilor referitoare la utilizarea lentilelor!
  • Foloseste doar produse sterile dedicate ingrijirii lentilelor de contact si opteaza pentru sortimente create special pentru tipul de lentile pe care le utilizezi!
  • Curata lentilele in mod delicat, pentru a evita zgarierea acestora si deformarea suprafetei lor!
  • Schimba lentilele conform recomandarilor!
  • Inlocuieste caseta pentru depozitare la fiecare 3-6 luni!
  • Inlocuieste solutia din caseta de fiecare data cand scoti lentilele si asigura-te ca nu adaugi solutie noua peste cea care se afla deja in interior!
  • Nu purta lentile de contact atunci cand inoti!

Prevenirea contaminarii cu paraziti

Anumite forme ale keratitei pot fi cu adevarat dificil de prevenit, insa exista cateva modalitati care te pot ajuta sa tii sub control o eventuala contaminare cu factori patogeni a zonei ochilor:

  • Daca ti-au aparut pe piele vezicule specifice infectiei cu virusul herpetic, evita sa iti atingi ochii, pleoapele si pielea din jur fara sa te speli foarte bine pe maini inainte.
  • Foloseste doar picaturi de ochi prescrise de un medic specialist.
  • Spalarea frecventa a mainilor previne de obicei contaminarea de orice fel.

Keratita reprezinta o inflamatie a corneei, de cauze infectioase sau neinfectioase. Afectiunea poate fi una cu adevarat grava, deoarece netratarea sa poate duce la complicatii severe, precum pierderea vederii. Asadar, imediat dupa debutul simptomelor, este important sa te prezinti la medic si sa urmezi doar tratamentul prescris de acesta.

Surse:

1. “Keratitis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratitis/symptoms-causes/syc-20374110. Published August 28, 2020. Accessed September 13, 2022.

2. “Keratitis.” Johns Hopkins Medicine, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/keratitis. Published August 8, 2021. Accessed September 13, 2022.

3. “Keratitis.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/keratitis/diagnosis-treatment/drc-20374114. Published August 28, 2020. Accessed September 13, 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice