Lapte de cocos: proprietati, beneficii, utilizari
Laptele de cocos este utilizat ca o alternativa vegetala pentru cel de vaca. Acesta este obtinut din fructul de cocos matur si nu trebuie confundat cu apa de cocos (care se gaseste in interiorul fructului).
Acesta este consumat in mod uzual mai ales in tarile din America de Sud, Hawaii si sudul Asiei. Poate fi preparat acasa, insa este disponibil si in comert. Descopera care sunt proprietatile, beneficiile si utilizarile laptelui de cocos!
Compozitie nutritionala si proprietati
Laptele de cocos nu apare in mod natural, asa cum este cazul apei de cocos. Acesta este preparat industrial sau in casa, prin mixarea miezului de cocos cu apa (1).
In functie de proportia de apa utilizata, laptele de cocos poate avea consistenta variabila. Cel la cutie are o textura asemanatoare laptelui obisnuit. Cel la conserva este, de regula, mai cremos, fiind, asadar, si mai bogat in grasimi si calorii. In general, acesta este utilizat pentru prepararea prajiturilor (2).
Este important sa alegi un lapte de cocos care contine doar cateva ingrediente, de origine naturala, fara zahar adaugat, conservanti si agenti de ingrosare (2).
O cana (240 g) de lapte de cocos neindulcit pentru gatit (cu textura cremoasa) contine:
- 552 kcal;
- 57 g grasimi;
- 5 g proteine;
- 13 g carbohidrati;
- cantitati mari de potasiu, fier si magneziu (2)
Avand in vedere faptul ca este bogat in grasimi si calorii, acest tip de lapte de cocos nu poate inlocui laptele obisnuit pentru consum regulat. De aceea, este folosit doar in prepararea deserturilor.
O cana de bautura de cocos (lapte de consistenta subtire) contine:
- 75 kcal;
- 0,5 g proteine;
- 5 g grasimi;
- 7 g carbohidrati;
- poate fi imbogatit industrial cu vitamina D, B12, calciu (2).
Pe de alta parte, laptele de cocos contine si compusi fenolici cu proprietati antioxidante, care s-au dovedit eficienti in scaderea stresului oxidativ din organism. Stresul oxidativ creste riscul de a dezvolta afectiuni precum cancerul si ateroscleroza (3).
Beneficii
Consumul regulat de lapte de cocos ar putea avea o serie de beneficii, atunci cand este integrat intr-o alimentatie variata si echilibrata per ansamblu.
Ar putea ajuta la reducerea in greutate
Grasimile cu lant mediu (MCT) din laptele de cocos ajung direct la ficat dupa absorbtie. Astfel, este mai putin probabil ca acestea sa fie depozitate in tesutul adipos, comparativ cu alte tipuri de grasimi. Studiile arata, de asemenea, ca acizii grasi cu lant mediu pot reduce apetitul, scazand astfel aportul caloric pe intreaga zi. Totusi, nu se stie cu certitudine daca laptele de cocos are aceleasi efecte, avand in vedere ca are in compozitie doar 12% MCT (1, 2).
In orice caz, pentru a scadea in greutate, este nevoie de o dieta sanatoasa, bogata in legume si fructe, asociata cu un program zilnic de antrenament.
Poate proteja organismul de afectiuni cronice
Datorita activitatii antioxidante ale polifenolilor din laptele de cocos, acesta poate scadea riscul de a dezvolta afectiuni cronice. Radicalii liberi produsi in organism cresc stresul oxidativ, proces care deterioreaza celulele si ADN-ul. Acest lucru creste predispozitia pentru afectiuni cronice, cum ar fi boli cardiovasculare (2).
Totusi, nu uita ca toate alimentele vegetale contin compusi antioxidanti, deci urmeaza o alimentatie variata!
Poate sustine sanatatea inimii
Cercetarile arata ca un consum regulat de lapte de cocos imbunatateste nivelul trigliceridelor si colesterolului din sange la persoanele sanatoase (1, 2).
Totusi, rezultatele studiilor sunt contradictorii, deoarece cocosul contine si grasimi saturate fiind cunoscute pentru faptul ca se asociaza cu risc cardiovascular (1, 2). De aceea, nu se recomanda acest aliment persoanelor cu afectiuni cardiace sau risc cardiovascular ridicat.
Are activitate antimicrobiana
Unele studii au demonstrat ca acidul lauric din compozitia laptelui de cocos are proprietati antimicrobiene si antiinflamatorii. Se pare ca acesta poate inhiba cu succes cresterea unor bacterii, cum ar fi stafilococul auriu (2).
Cum il poti consuma?
Laptele de cocos il poate inlocui pe cel obisnuit in majoritatea preparatelor culinare, spre exemplu:
- terci de ovaz sau cereale cu lapte;
- smoothie si milkshake-uri;
- supe crema;
- sosuri;
- deserturi (2).
Cum prepari acasa laptele de cocos proaspat? Amesteca apa cu nuca de cocos rasa si mixeaza in blender! Apoi, scurge amestecul printr-un tifon, pentru a obtine un lichid clar (2).
Acesta reprezinta, in plus, o optiune buna pentru persoanele vegane sau cele cu intoleranta la lactoza.
Riscuri
Consumul de lapte de cocos in cantitati moderate, in cadrul unei diete echilibrate si variate nu se asociaza cu riscuri. Totusi, consumat in cantitati mari, acest aliment poate duce la crestere in greutate.
De asemenea, inlocuirea laptelui obisnuit cu o bautura din cocos poate duce la deficiente nutritionale deficit de calciu, vitamina D si A (2). De aceea, este important sa alegi un produs imbogatit cu aceste vitamine.
Reactiile alergice la cocos sunt rare (2).
Prin urmare, laptele de cocos este un aliment nutritiv, cu numeroase proprietati si beneficii potentiale. Asigura-te, insa, ca ai un stil de viata echilibrat si nu consuma niciun aliment in exces!
Referinte:
- Franziska Spritzler. Coconut Milk: Health Benefits and Uses. Healthline, Healthline Media, 11 Dec. 2018, www.healthline.com/nutrition/coconut-milk. Accessed 20 Feb. 2023.
- Eske, Jamie. Health Benefits of Coconut Milk. Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 7 Apr. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/323743. Accessed 20 Feb. 2023.
- Karunasiri, Asiri N., et al. Antioxidant and Nutritional Properties of Domestic and Commercial Coconut Milk Preparations. International Journal of Food Science, vol. 2020, 3 Aug. 2020, pp. 19, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7422486/, https://doi.org/10.1155/2020/3489605. Accessed 20 Feb. 2023.