Lapte de migdale: proprietati, beneficii, utilizari
Fie din motive medicale, fie in urma unor preferinte personale, multe persoane aleg sa inlocuiasca laptele cu alternative vegetale. Una dintre cele mai populare variante este laptele de migdale, realizat din aceste fructe cu coaja lemnoasa extrem de iubite, originare din Orientul Mijlociu. Datorita aromei sale delicioase si a potentialelor beneficii pentru sanatate, din ce in ce mai multe persoane aleg sa includa laptele de migdale in dietele lor. Afla mai multe despre proprietatile si beneficiile acestui produs, dar si cum il poti utiliza sau care ar putea fi potentialele sale riscuri!
Ce este laptele de migdale?
Acest tip de lapte vegetal se obtine prin amestecul migdalelor cu apa, iar produsul obtinut este strecurat, pentru a indeparta urmele solide de fruct. O alta varianta este si aceea de a amesteca unt de migdale cu apa. Rezultatul este o bautura cu gust placut si textura cremoasa, asemanatoare cu cea a laptelui de origine animala. Laptele de migdale poate fi preparat acasa, insa il poti gasi si in magazine. Multe din variantele din comert contin nutrienti adaugati, precum vitamine, minerale si proteine. [1]
Desi migdalele aduc o serie de beneficii, nu toate sunt oferite si de catre lapte. Acest lucru este datorat faptului ca se utilizeaza migdale decojite pentru a-l produce, iar urmele de fruct ramase sunt indepartate. Astfel, o cantitate mare de fibre si antioxidanti nu mai sunt prezente. Bautura obtinuta este diluata cu apa, deci concentratia de nutrienti va fi mai mica. Insa, valoarea nutritionala a produsului finit depinde de cantitatea de migdale folosita pentru a-l produce si de nutrientii care au fost adaugati ulterior. [1]
Proprietati
Desi laptele de migdale nu este atat de bogat in nutrienti ca laptele de vaca, acesta contine cateva vitamine si minerale, in special vitamina E. Insa, variantele din comert contin nutrienti adaugati, astfel devenind bune surse de calciu, vitamina D si proteine. O cana de lapte de migdale contine aproximativ 39.3 calorii, 1.05 grame de proteine, 2.52 grame de grasimi si 3.43 grame de carbohidrati. Alti nutrienti pe care ii poate contine includ, pe langa calciu, si fosfor, magneziu sau potasiu. [1]
Beneficii
Iata cateva dintre avantajele pe care le poate aduce aceasta bautura vegetala!
Are un continut scazut de calorii
Laptele de migdale din comert este o bautura cu putine calorii. Deoarece, in timpul productiei, este diluat cu apa, acesta are un continut de grasimi similar cu laptele degresat. Insa, valoarea sa energetica este aproximativ injumatatita. Totusi, daca te intereseaza numarul de calorii, este bine sa verifici pe ambalaj inainte de a cumpara un anumit tip de lapte. Daca il vei face in casa, acesta va avea un continut mai ridicat de calorii. [1]
Nu creste valoarea glicemiei
Daca optezi pentru o varianta fara zahar, laptele de migdale are un continut foarte scazut de carbohidrati, mult mai mica decat laptele degresat. Mai precis, acesta contine glucide intr-o proportie mai mica de 2%, cantitatea de proteine si grasimi fiind mai mare. Astfel, nu provoaca o crestere brusca a glicemiei si este potrivit pentru persoanele care sufera de diabet. [1]
Nu contine lactoza
Deoarece nu este un produs de origine animala, laptele de migdale nu contine lactoza. Asadar, este o alegere perfecta pentru persoanele vegetariene, vegane sau care au alergii la produse lactate sau intoleranta la lactoza. Produsul poate inlocui cu succes laptele animal fara sa provoace simptomele specifice. [1]
Poate contribui la sanatatea oaselor
Alegand un tip de lapte de migdale cu un bogat continut de calciu adaugat, poti avea parte de o bautura extrem de benefica pentru sistemul osos. Astfel, laptele vegetal devine un bun inlocuitor pentru produsele lactate de origine animala. [1] Un consum optim de calciu poate reduce riscul de aparitie a osteoporozei. [2] Un alt nutrient foarte benefic pentru sanatatea oaselor poate, de asemenea, sa fie adaugat in laptele de migdale - este vorba despre vitamina D. [1]
Poate contribui la sanatatea cardiovasculara
Migdalele, dar si laptele de migdale sunt bogate in vitamina E. Aceste ingrediente au bune proprietati antiinflamatoare si antioxidante, ceea ce inseamna ca pot aduce beneficii pentru sanatatea inimii. [3]
Utilizari
Laptele de migdale poate fi consumat ca atare sau poate fi incorporat in cadrul altor preparate alimentare. Practic, il poti folosi pentru a inlocui laptele de origine animala: poate fi consumat la micul dejun cu cereale, poate fi adaugat in cafea, ceai, dulciuri, sosuri, salate si multe alte retete. [1]
Contraindicatii
Desi laptele de migdale este asociat cu numeroase beneficii pentru sanatate, va trebui sa iei in considerare si cateva contraindicatii. Acesta nu este recomandat persoanelor care sufera de alergii la fructe cu coaja lemnoasa, deoarece poate provoca reactii alergice. Daca ai renuntat complet la consumul de produse de origine animala, trebuie sa stii ca acest tip de lapte are un continut relativ scazut de proteine. Asadar, asigura-te ca ai un aport optim de proteine din alte surse. Din acelasi motiv, laptele vegetal nu este recomandat bebelusilor si ar trebui evitat in primul an de viata. [4]
Laptele de migdale reprezinta o alternativa delicioasa si sanatoasa la laptele din surse animale. Acesta poate aduce beneficii pentru sanatate, dar este recomandat sa optezi totusi pentru variantele din comert, deoarece sunt imbogatite cu o serie de nutrienti hranitori. Atentie! Acest articol are doar rol informativ. Pentru orice sfaturi de nutritie sau legate de alimentele pe care le poti consuma in siguranta, ia legatura cu un specialist!
Surse:
1. Arnarson, Atli. 7 Benefits of Almond Milk. Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/318612. Published April 26, 2020. Accessed February 14, 2023.
3. Barreca, Davide, et al. Almonds (Prunus Dulcis Mill. D. A. Webb): A Source of Nutrients and Health-Promoting Compounds. Nutrients, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146189/. Published March 1, 2020. Accessed February 14, 2023.