Lapte de capra: beneficii, proprietati, modalitati de utilizare
Laptele de capra poate fi luat in considerare ca o alternativa pentru cel de vaca. Desi nu exista multe studii care sa ii ateste contributia in legatura cu anumite afectiuni, are un aport mare de nutrienti, ceea ce il face o alegere demna de a fi luata in calcul. Descopera, in cele ce urmeaza, ce beneficii ofera laptele de capra, precum si cum poate fi utilizat. In plus, afla si ce precautii si contradictii exista in cazul acestuia.
Proprietatile si beneficiile laptelui de capra
Datorita proprietatilor sale, laptele de capra este considerat benefic din unele puncte de vedere. Iata care sunt principalele caracteristici care pot contribui la nivelul sanatatii organismului!
Este bogat in vitamine si minerale
Laptele de capra contine cantitati ridicate de vitamina A, vitamine B, precum si o cantitate mai mare de calciu decat laptele de vaca, fapt care poate avea influenta pozitiva asupra organismului. Calciul este responsabil, printre altele, de intarirea oaselor. Alte minerale ce se regasesc in acest tip de lapte sunt magneziul, zincul, fosforul si fierul. Toate acestea sunt importante pentru buna functionare a corpului.
Aceste minerale pot contribui la ameliorarea anemiei si pot fi folosite contra demineralizarii oaselor, potrivit studiului Calcium-enriched goats' milk aids recovery of iron status better than calcium-enriched cows' milk, in rats with nutritional ferropenic anaemia.
De asemenea, in cazul in care medicul recomanda acest lucru, anumite persoane care au deficit de fier sau magneziu pot integra laptele de capra in dieta, pentru a lupta contra deficientelor respective. Se recomanda ca persoanele in cauza sa fie monitorizate de medic, pentru a nu aparea consecinte nedorite.
Are un continut ridicat de acizi grasi
Potrivit studiului Fatty Acid Profile in Goat Milk from High- and Low-Input Conventional and Organic Systems, laptele de capra contine o cantitate mai mare de proteine si acizi grasi Omega-3 si Omega-6 comparativ cu cel de vaca. Acizii grasi pot contribui la scaderea colesterolului, intrucat pot reduce cantitatea lui in artere si vezica biliara, la reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare si la reducerea inflamatiei din organism.
Este bun pentru piele
Datorita acizilor grasi si vitaminei A, laptele de capra poate lupta contra acneei, cand este folosit extern. Exista numeroase produse cosmetice care il au in componenta si care pot contribui la curatarea, hranirea si ingrijirea tenului.[3]
Contribuie la imbunatatirea starii de spirit
Laptele de capra contine un aminoacid numit triptofan care contribuie la imbunatatirea dispozitiei si starii generale de spirit si previne depresia si anxietatea.[3]
Este hipoalergenic
Laptele de capra este hipoalergenic, ceea ce il face o optiune potrivita pentru persoanele care sufera de unele tipuri de alergii la laptele de vaca.[3]
Diferente intre laptele de vaca si laptele de capra
Laptele de capra contine mai putin colesterol si grasimi saturate decat laptele de vaca, ceea ce il face ideal pentru cei care urmeaza o dieta cu continut scazut de grasimi. De asemenea, laptele de capra are un continut mai scazut de lactoza, ceea ce il face mai usor digerabil pentru persoanele care au intoleranta la lactoza.
Un alt avantaj al laptelui de capra este continutul ridicat de proteine si minerale, cum ar fi calciu, zinc, magneziu si fier. Acestea sunt esentiale pentru dezvoltarea adecvata a scheletului si previn osteoporoza. De asemenea, este bogat in vitamina A, care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar și la sanatatea analizatorului vizual. Laptele de capra este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamine B, cum ar fi niacina, riboflavina si acid folic.
Toate aceste componente fac din laptele de capra un aliment nutritiv excelent. Pe de alta parte, laptele de vaca are un continut mai mic de calorii, lucru important in cazul dietelor. Este important ca orice consumator sa inteleaga ca laptele de capra nu este intotdeauna sigur pentru persoanele care au alergie la laptele de vaca, in cazul lor fiind recomandat laptele vegetal [4].
Diferente intre laptele de capra si laptele vegetal
Laptele vegetal a devenit din ce in ce mai popular in ultimii ani, atat in randul veganilor si vegetarienilor, cat si al celor care sufera de intoleranta la lactoza. De multe ori, laptele vegetal este considerat o alternativa gustoasa, dar daca e sa il comparam cu laptele de capra, va pierde teren in multe zone.
Cele mai populare sortimente de lapte vegetal sunt laptele de cocos, de in, de canepa, de orez, de soia sau de migdale. Valorile nutritive variaza in limite foarte largi deoarece laptele vegetal este considerat un aliment procesat. Prin urmare, continutul de proteine, grasimi si carbohidrati, minerale si vitamine depinde de ingrediente, compozitie, modul de prelucrare si un eventual adaos de calciu.
Exista si alti parametri variabili, care trebuie luati in calcul. Laptele vegetal neindulcit contine mai putine calorii decat laptele de capra, desi aceasta diferenta este mai putin pregnanta in cazul laptelui din soia.
Laptele neindulcit de migdale si de cocos este sarac in calorii, insa el este privat si de carbohidrati si proteine. Desi materia prima (migdale crude, cocos etc) este bogata in substante nutritive, laptele vegetal inseamna 98% apa, asadar nu reprezinta o reala sursa de hrana.
Din punct de vedere al lipidelor, laptele de cocos este cea mai nutritiva varianta de lapte vegetal. Nu exista, pe piata, lapte de capra cu un continut redus de grasimi, prin urmare el nu este o alegere potrivita pentru consumatorii atenti la acest aspect. Un alt element care trebuie avut in vedere este faptul ca laptele vegetal contine acizi grasi nesaturati, buni pentru sanatate, in timp ce laptele de vaca si de capra au grasimi saturate [5].
Laptele de capra este un aliment sanatos, cu numeroase beneficii pentru organism. In acelasi timp, consumatorii trebuie sa fie atenti la unele aspecte legate de continutul de grasimi saturate sau valoarea calorica ridicata.
Modalitati de a utiliza laptele de capra
- In gastronomie - poate fi integrat ca atare in diverse retete. In general, se poate folosi ca un substitut pentru cel de vaca. Poate fi folosit si pentru obtinerea altor lactate. Se poate gasi, printre altele, in sortimente de ciocolata, batoane proteice, sub forma de lapte praf sau formula.
- In cosmetica - laptele de capra se foloseste ca ingredient in diverse creme, sampoane, lapte pentru dus, pentru curatarea si hidratarea tenului, precum si in alte produse de frumusete si ingrijire.
Precautii si contraindicatii
Chiar daca ofera anumite beneficii, exista totusi unele atentionari. Anumite persoane se pot afla in situatii care impun limitarea sau evitarea totala a laptelui de capra. Iata care sunt precautiile si in ce circumstante este contraindicat consumul acestui tip de lapte:
- Ca in cazul tuturor lactatelor de provenienta animala, laptele de capra este contraindicat persoanelor care au intoleranta la lactoza sau care sunt alergice. Acestora le este recomandat sa apeleze la variante de lapte de provenienta vegana. De exemplu, pot consuma lapte de migdale, de cocos, de soia.
- Se recomanda precautii in privinta celor care au sensibilitati de natura digestiva, fiind necesar acordul medicului pentru a putea consuma acest aliment. De exemplu, persoanele diagnosticate cu sindromul colonului iritabil trebuie sa consulte medicul daca vor sa introduca laptele de capra in alimentatie.
- Acelasi lucru este valabil si in cazul celor cu dereglari de natura hormonala, care sunt predispuse la acnee pe acel fond. Este posibil ca medicul sa ceara efectuarea anumitor analize sau investigatii, pentru a constata daca persoanele respective pot consuma lapte de capra.
- Persoanele care isi doresc sa piarda in greutate trebuie sa consulte un nutritionist in cazul in care au de gand sa introduca laptele de capra in alimentatie. In cazul in care nu il consuma in mod adecvat, din cauza numarului ridicat de calorii, exista riscul sa nu poata slabi.
Laptele de capra are mai multe proprietati si poate fi utilizat atat intern, cat si extern, prin intermediul produselor cosmetice. Se recomanda sa se achizitioneze acest tip de lapte din surse cat mai naturale, bio, pentru a se reduce expunerea fata de diversi aditivi.
Surse:
- Studiul „Fatty Acid Profile in Goat Milk from High- and Low-Input Conventional and Organic Systems”, publicat in iulie 2019, autori: Annalaura Lopez, Mauro Vasconi, Vittorio Maria Moretti, Federica Bellagamba, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680990/#B14-animals-09-00452
- Studiul „Calcium-enriched goats' milk aids recovery of iron status better than calcium-enriched cows' milk, in rats with nutritional ferropenic anaemia”, din mai 2008, autori: Teresa Nestares, Mercedes Barrionuevo, Javier Díaz-Castro, Inmaculada López-Aliaga, Ma José M Alférez, Margarita S Campos, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18474131
- „Goat Milk: Are There Health Benefits?”, Web MD, https://www.webmd.com/diet/goat-milk-are-there-health-benefits
- „Is Goats Milk Right for You?”, Healthline, 14 Aug. 2018, www.healthline.com/health/benefits-of-goat-milk.
- Turkmen, Nazli. „The Nutritional Value and Health Benefits of Goat Milk Components”, ScienceDirect, Academic Press, 1 Jan. 2017, www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128097625000358