Laptisor de matca - beneficii, proprietati, contraindicatii

19. 8. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Fagure de miere

Laptisorul de matca este o substanta gelatinoasa sintetizata de albine pentru a hrani matca si larvele. Adesea, el este comercializat sub forma unui supliment alimentar, adjuvant in tratarea unor afectiuni cronice si eficient in sustinerea sanatatii organismului. Utilizat de mult timp in medicina traditionala, aplicatiile sale in medicina clasica sunt, inca, studiate. Iata care sunt posibilele sale beneficii si contraindicatii.

Beneficiile laptisorului de matca

Pe lista beneficiilor pe care laptisorul de matca le are pentru sanatate, se numara:

1. Este o sursa bogata de nutrienti

Analiza chimica a laptisorului de matca arata ca, in compozitia sa, intra apa, carbohidrati, proteine si grasimi. Desi compozitia chimica precisa este inca necunoscuta, beneficiile pe care le are asupra starii de sanatate sunt puse pe seama proteinelor unice pe care le contine si acizilor grasi din compozitia sa.

Este vorba despre noua glicoproteine si doi acizi grasi: trans - 10 - hidroxi - 2 decenoic, respectiv 10 - hidroxidecanoic.

In compozitia laptisorului de matca intra mai multe dintre vitaminele complexului B si unele oligoelemente. Dar compozitia variaza mult in functie de originea sa, de hrana albinelor, de starea de sanatate a stupului, de nivelul de poluare din zona si asa mai departe [2]. 

2. Are efecte antioxidante si antiinflamatorii

Se crede ca laptisorul de matca are proprietati antiinflamatorii si este eficient in combaterea stresului oxidativ datorita aminoacizilor specifici, a acizilor grasi si compusilor fenolici din structura sa. Mai multe teste in vitro au demonstrat ca celulele tratate cu laptisor de matca genereaza o cantitate mai mica de substante pro-inflamatorii, dar nu exista, deocamdata, studii efectuate pe oameni, care sa sustina aceste rezultate [3].

3. Poate reduce riscul de boala cardiaca datorita impactului asupra colesterolemiei

Studiile efectuate pe subiecti umani au demonstrat efectul pozitiv al laptisorului de matca asupra concentratiei colesterolului in sange, ceea ce determina si o reducere a riscului de boala cardiaca. Un studiu cu durata de o luna a demonstrat o reducere de 11% a nivelului de colesterol total, respectiv o reducere de 4% a nivelului de colesterol rau din sange dupa administrarea a 3g laptisor de matca, zilnic [4]. 

4. Poate contribui la vindecarea mai rapidă a leziunilor cutanate

Laptisorul de matca poate fi utilizat pe cale generala sau topic pentru a sustine vindecarea mai rapida a leziunilor cutanate si a afectiunilor dermatologice de tip inflamator. Efectul sau antibacterian previne suprainfectarea, dar acesta nu este singurul sau beneficiu.

Studiile efectuate au demonstrat ca laptisorul de matca sporeste capacitatea de regenerare a organismului prin cresterea sintezei de colagen. Cercetarile continua, pentru a se putea formula o concluzie definitiva legata de acest beneficiu [5].

5. Poate reduce valorile tensiunii arteriale

Unele proteine din compozitia laptisorului de matca si-au demonstrat, in vitro, efectele relaxante asupra celulelor musculare netede din peretii vaselor de sange, ceea ce determina scaderea valorilor tensiunii arteriale [1]. 

Studii efectuate pe animale au testat eficienta laptisorului de matca in combinatie cu alte produse apicole si au obtinut rezultate foarte bune in ceea ce priveste tensiunea arteriala, dar rolul precis al acestui compus mai trebuie, inca, cercetat [2].

6. Regleaza glicemia prin reducerea stresului oxidativ si a inflamatiei

Laptisorul de matca imbunatateste sensibilitatea la insulina prin reducerea stresului oxidativ si a nivelului general de inflamatie din organism. Efectul protector al laptisorului de matca asupra tesutului pancreatic, a tesutului hepatic si a organelor reproducatoare la sobolanii obezi a fost demonstrat, dar cercetarile pe subiecti umani nu sunt, inca, suficiente pentru a formula o concluzie [4].

Totusi, un studiu cu durata de 6 luni efectuat la oameni a aratat o reducere cu 20% a valorii glicemiei la persoanele care si-au suplimentat alimentatia cu laptisor de matca [1]. 

7. Sustine functionarea creierului

Datorita proprietatilor sale antioxidante, laptisorul de matca sustine sanatatea substantei cerebrale, imbunatateste memoria si reduce intensitatea simptomelor de depresie. Rezultatele obtinute pana in prezent sunt incurajatoare, dar este necesara continuarea studiilor medicale in acest sens [2]. 

8. Are efecte anti-imbatranire

Se pare ca exista mai multe mecanisme prin care laptisorul de matca ar putea incetini imbatranirea. Produsele topice pe baza de laptisor de  matca fac pielea sa arate mai tanara si mai elastica. Faptul ca acest produs sustine sinteza de colagen pare sa ajute la combaterea efectelor expunerii la radiatii UV [3]. 

La sobolanii tratati cu laptisor de matca s-a observat o crestere a mediei de viata si a functiilor cognitive, dar studiile umane nu sunt inca suficiente pentru formularea unei concluzii in acest sens [1]. 

9. Sustine functia sistemului imunitar 

Compusii chimici regasiti in formula laptisorului de matca au o activitate antibacteriana recunoscuta, ceea ce reduce riscul de infectii si sustine sistemul imunitar in lupta impotriva acestora. Astfel, administrarea de laptisor de matca ar putea creste raspunsul imun al organismului expus la bacterii si virusuri, dar sunt necesare cercetari mai ample pentru a cuantifica aceste rezultate [4]. 

10. Poate trata unele simptome ale menopauzei 

Menopauza se asociaza cu o scadere a concentratiei hormonilor circulanti, ceea ce determina efecte secundare la nivel mental si psihic: afectarea memoriei, depresie, anxietate. 

Un studiu efectuat pe 42 femei aflate la menopauza a evidentiat faptul ca suplimentarea zilnica a alimentatie cu 800 mg laptisor de matca, timp de 12 saptamani, a avut ca efect reducerea in intensitate a durerilor de spate si calmarea anxietatii [1]. 

Care sunt riscurile si efectele adverse ale laptisorului de matca?

Utilizarea laptisorului de matca este sigura pentru majoritatea persoanelor, cel mai mare risc fiind acela de reactie alergica. Persoanele care au deja alergii dovedite la intepaturile de albine sau la produsele apicole ar trebui sa evite suplimentele pe baza de laptisor de matca [3].

Folosit de secole in medicina traditionala, laptisorul de  matca a intrat, relativ recent, in atentia comunitatii stiintifice. Studiile initiale privind efectele sale benefice asupra organismului sunt incurajatoare,dar este nevoie de mai mult timp si de mai multe cercetari pentru ca ele sa fie confirmate, oficial, de catre oamenii de stiinta. 

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly#TOC_TITLE_HDR_16 afisat la 11.08.2022;
  2. https://www.fao.org/3/w0076e/w0076e16.htm afisat la 11.08.2022;
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5487425/ afisat la 11.08.2022;
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954854/ afisat la 11.08.2022;
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995464/ afisat la 11.08.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice