Leacuri babesti pentru raceala si gripa
Exista o multime de moduri prin care putem ajunge sa racim sau sa ne confruntam cu o gripa sezoniera. In jurul nostru exista cel putin doua sute de virusi care ne pot provoca banale raceli sau imbolnaviri mai serioase, care ne pot tintui la pat pentru zile in sir.
Continutul articolului
La fel de multe pot fi si leacurile babesti de care suntem siguri ca ai auzit macar o data si despre care te intrebai daca functioneaza cu adevarat sau raman la nivelul unor legende. De la banala supa de pui pana la ceaiul de ceapa, probabil ai pus la indoiala multe dintre metodele impamantenite de-a lungul anilor ca fiind alternative naturale pentru pastile, siropuri sau injectii, promovate de industria farmaceutica.
Noi le-am adunat pe cele mai cunoscute dintre acestea, pe care ti le prezentam mai jos, desigur, cu explicatiile aferente si verdictul final daca se incadreaza la mit sau sunt 100% adevarate.
Vitamina C te scapa mai repede de raceala
Incepem cu o informatie pe care ar trebui sa ti-o asumi cat mai curand, si anume aceea ca alimentatia sanatoasa este secretul impotriva gripei si racelii. Nu neaparat de combatere, cat mai ales de prevenire a acestor afectiuni care te pot scoate din ritmul normal al vietii. Fara o dieta echilibrata, care sa contina toate vitaminele si mineralele de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona perfect, imunitatea corpului poate scadea, facandu-ne victime sigure in fata virusilor si a microbilor.
Daca meniul tau nu contine suficienta vitamina C, e necesar sa suplimentezi cantitatea pe care o obtii din fructe si legume cu tabletele efervescente sau cele clasice, din farmacie. Totusi, e bine sa stii ca vitamina C nu te va ajuta atat de mult pe cat iti imaginezi, pentru ca aceasta nu iti va reduce riscul imbolnavirilor si nici nu iti va atenua simptomele, insa iti poate scurta timpul pe care il petreci cu nasul infundat, febra si stare generala proasta cu pana la 8% in cazul adultilor si 14% in cazul copiilor.
Nu uita, insa, ca e aproape imposibil sa mananci suficiente legume si fructe cat sa ajungi la cantitatea ideala de vitamina C in corp, asa ca foloseste asul din maneca si ofera-i corpului tau nutrientii de care are nevoie si pe care ii poti lua dintr-o simpla tableta de multivitamine, administrata o sigura data pe zi.
Asadar, vitamina C nu te va feri de raceli, dar iti poate scurta durata bolii.
Usturoiul si ceapa tin virusii la distanta
Multi dintre cei care incearca sa gaseasca un leac minune pentru tratarea racelii si a gripei spun ca usturoiul este cel mai puternic antibiotic natural care ne poate ajuta sa fentam afectiunile de sezon. Fara indoiala, ai auzit de metoda cu care multi se lauda ca nu au mai racit de luni bune, mancand in fiecare zi cate un catel de usturoi intreg, sau ca au scapat de tusea enervanta cu un ceai preparat din frunze de ceapa.
E adevarat, usturoiul contine o serie de nutrienti, alaturi de vitamine si minerale, dar si fitochimicale, de care virusii par ca se feresc. Sucul de usturoi este un remediu excelent in fata racelilor, a gripelor sau a virozelor respiratorii, atat de des intalnite mai ales la schimbul dintre anotimpuri. Totodata, usturoiul mai degajeaza bronhiile si combate infectiile, dar tine la distanta si streptococii.
Ceapa, pe de alta parte, are si ea o multime de beneficii, printre care reducerea senzatie de inflamatie la nivelul cailor respiratorii, dar si de calmare a tusei. In plus, leguma bogata in vitamina C, fibre, acid folic, vitamina B6 si magneziu mai are un efect pe care cei mai multi nu il cunosc. Este cel mai bun somnifer natural, fara efecte secundare si fara riscuri in ceea ce priveste dependenta. Ceapa este un antiseptic excelent, care lupta impotriva bacteriilor si a toxinelor din corp.
Deci, usturoiul si ceapa sunt aliati de nadejde in lupta cu racelile sezoniere.
Laptele cald te scapa de durerile de gat
Laptele, o sursa excelenta de calciu si vitamine, mai ales in cazul celor mici, care asimileaza mai repede substantele nutritive din alimente, a fost un leac babesc indelung dezbatut de-a lungul anilor. Probabil cine nu a primit lapte cald cu miere si un ou crud in copilarie nu a racit nici macar o data. Se pare ca tratamentul alternativ s-a pastrat pana in zilele noastre, si e bine ca s-a intamplat acest lucru, pentru ca, intr-adevar, laptele caldut amelioreaza usturimea din gat pe care o poti resimti in cazul unei raceli.
Desigur, acesta nu poate trata cauza senzatiilor neplacute pe care le ai din pricina prezentei virusului in organism, dar te poate ajuta sa iti imbunatatesti, cel putin petru o perioada, durerile de gat. Atentie, insa, ai grija ca laptele pe care il vei bea sa nu fie fierbinte, ci doar putin mai cald decat temperatura camerei. Soarbe cate o inghititura si lasa lichidul sa curga lin pe gat, pana cand simti ca nu te mai ustura.
Feliile de cartofi te vindeca de rosu in gat
Cine nu a stat cel putin o data cu felii de cartofi imbibate in alcool sanitar la gat nu a avut niciodata gatul inflamat. Metoda babeasca, dar foarte des intalnita pe meleagurile noastre, pare sa fie un adevarat mister al medicinei. Sau cel putin asta cred cei care apeleaza la acest leac, pentru ca secretul sta, de fapt, in cantitatea de alcool medicinal in care sunt caldate feliile de cartofi.
Spirtul este un leac potrivit pentru scaderea febrei, a durerilor sau a usturimilor, asa ca il poti folosi cu incredere pentru frectii, atunci cand te simti rau sau ai temperatura. Cat despre cartof, se pare ca amidonul are puteri miraculoase asupra zonelor inflamate, de aceea sucul din aceasta leguma este des folosit pentru tratarea problemelor gastrointestinale sau a amigdalitelor.
Altfel spus, cartofii inmuiati in alcool sanitar iti pot reduce din febra si inflamatii ale gatului.
Baia de otet la picioare iti va reduce febra
Sosetele inmuiate in otet sau frectiile cu aceeasi substanta sunt printre cele mai vechi leacuri din lume, cu care e foarte posibil sa te fi tratat si tu. Aceste metode par a fi ideale pentru scaderea febrei si pentru scurtarea perioadei in care simptomele racelii iti dau mari batai de cap.
Secretul sta in amestecarea a trei-patru pahare de otet de mere cu apa calda, dar nu fierbinte, calculand o masura de apa la una de otet, in care sa scufunzi picioarele pentru cateva minute. Otetul are efectul de a ameliora inflamatiile, deci te va ajuta sa iti reduci febra si sa iti imbunatatesti starea generala in doar cateva minute.
In aceasta perioada, e foarte important sa faci diferenta intre o raceala de sezon, o gripa si Covid-19, care afecteaza in masa populatia globului. Afla tot ce trebuie sa stii despre noul Coronavirus și ia legatura cu medicul tau de familie daca starea ta de sanatate este una proasta in aceasta perioada.