Letargie: cauze, simptome, tratament
Letargia reprezinta o stare de epuizare, mult mai pronuntata si mai prelungita decat simpla oboseala sau starile de somnolenta, in care nivelul de energie este extrem de scazut. Fenomenul poate aparea din cauze variate, fie drept raspuns normal al organismului la anumite situatii, fie ca simptom al unor afectiuni. Uneori, se poate rezolva rapid prin schimbarea unor obiceiuri, alteori problema poate persista o perioada indelungata. In functie de situatia fiecarui pacient, se poate aborda un tratament diferit.
Cauzele letargiei
Uneori, poate fi dificil sa identifici motivul exact pentru care apare letargia, tocmai pentru ca poate fi cauzata de foarte multi factori. Putem vorbi despre un raspuns al corpului la foarte mult efort, la lipsa de somn sau la o alimentatie precara. Fenomenul poate aparea si in urma anumitor tratamente medicamentoase sau in urma consumului de alcool, mai ales daca acesta este combinat cu astfel de tratamente.
Desigur, letargia este si un simptom al anumitor afectiuni. Ea poate aparea in cazul unor probleme acute precum gripa, deshidratarea sau infectii virale ale stomacului, dar si a altor afectiuni destul de variate:
- anemie;
- cancer;
- boli autoimune;
- depresie;
- sindromul oboselii cronice;
- fibromialgia;
- afectiuni ale glandei tiroide;
- leziuni craniene;
- meningita;
- diabet.
Simptomele letargiei
In principiu, letargia reprezinta o stare foarte puternica de oboseala asociata cu un nivel foarte scazut de energie. Pot aparea si alte simptome asociate acestei stari, atat de natura psihologica, cat si fizica. Astfel, putem mentiona:
- apatie (lipsa de interes si de entuziasm);
- lipsa motivatiei;
- dificultati de concentrare;
- stari de somnolenta;
- dureri si disconfort care nu dispar nici in urma unui tratament;
- probleme de somn;
- sensibilitate la temperaturile prea ridicate sau prea scazute;
- inflamatii in zona oculara;
- oboseala cronica prezenta mai mult de 2 saptamani;
- schimbari bruste de greutate;
- stari de iritabilitate sau de tristete.
Cand ar trebui sa mergi la medic?
In general, letargia nu este considerata o urgenta medicala. Totusi, daca apar alte simptome asociate acestei stari, ar putea fi vorba despre o problema care necesita asistenta imediata. Aceste simptome includ febra mare, vedere incetosata, dureri abdominale, de cap sau dureri in piept, ameteli, greata, varsaturi, probleme de vorbire sau de miscare, dificultati de respiratie sau paralizie faciala.
Letargia poate fi prezenta si la copii si bebelusi. Simptomele care semnaleaza o problema serioasa si necesita interventie sunt urmatoarele:
- dificultati de trezire sau stari de confuzie, mai ales daca sunt insotite de febra mai mare de 38 de grade Celsius;
- stari de slabiciune;
- deshidratare (inclusiv lipsa lacrimilor, gura uscata sau o productie mai slaba de urina);
- iritatii si urticarie;
- varsaturi.
Diagnostic
Pentru a afla exact ce problema ai si pentru a putea aborda tratamentul potrivit pentru letargie, vei avea nevoie de un diagnostic pus de un specialist. Acesta va realiza un examen fizic si ii va pune intrebari pacientului cu privire la istoricul sau medical si la simptomele cu care se confrunta. In functie de acestea, se pot recomanda si alte investigatii, pentru a identifica eventuale probleme de sanatate.
Analizele de sange si de urina pot fi utilizate pentru a diagnostica probleme precum diabetul, anemia, afectiuni ce cresc nivelul de inflamatie in corp sau pentru a depista eventuale infectii. De asemenea, ar putea fi necesare si diverse teste imagistice (ecografie, CT, RMN) pentru a verifica starea de functionare a glandei tiroide, a ficatului si a rinichilor.
Tratament
Tratamentul recomandat in cazul letargiei depinde foarte mult de factorul care o cauzeaza. Daca este vorba despre epuizare, lipsa somnului, stres sau alti factori emotionali, problema se poate rezolva prin odihna si adoptarea unui program de somn sanatos, prin cateva schimbari ale alimentatiei si printr-o gestionare eficienta a stresului.
Daca este vorba despre alte cauze, atunci tratamentul ar putea fi necesar. In functie de problema, acesta poate varia. Multe dintre metode includ administrarea unor medicamente conform sfaturilor specialistilor, care presupun de fapt tratarea cauzei respective. Putem mentiona si administrarea de fluide, electroliti sau saruri de rehidratare, in cazurile de deshidratare. Este important sa administrezi orice fel de medicament doar daca iti este recomandat de catre un specialist.
Letargia este deseori asociata si cu depresia si cu alte probleme de natura emotionala si psihologica. In acest caz, psihoterapia ar putea da rezultate si ar putea ajuta in gestionarea simptomelor. Daca este considerat necesar de catre specialist, se poate administra si un tratament medicamentos.
Letargia poate fi un simptom al unor tulburari de somn, de natura emotionala sau psihologica, dar si al unor alte afectiuni. Pentru a o gestiona mai usor si a ameliora aceste stari, poti aborda diferite modalitati de ingrijire si tratament. Este important sa retii ca acest articol are doar scop informativ si nu ar trebui utilizat in locul unui diagnostic plasat de un specialist. Mergi intotdeauna la medic si urmeaza doar indicatiile oferite de acesta.
Surse:
Barhum, Lana. “What Is Lethargy?” Verywell Health, www.verywellhealth.com/lethargy-overview-4582143. Published 8 June 2023. Accessed 21 June 2023.