Limba crapata: cauze, ce afectiuni poate ascunde, tratament recomandat

16. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Limba crapata

 

Limba este organul musculos din cavitatea bucala cu rol in perceperea gustului, in realizarea masticatiei si inghitirea alimentelor. Limba este de asemenea organul principal de vorbire. Pe suprafata acesteia pot aparea crapaturi, afectiunea nefiind una care sa manifeste simptome, singurul inconvenient fiind cel de natura estetica. In foarte putine cazuri persoanele cu limba crapata resimt disconfort atunci cand ingereaza anumite alimente.

Limba crapata, limba fisurata sau lingua plicata nu este o problema de sanatate. Aceasta apare la adulti, dar si la copii, nu dezvolta simptome si in rare cazuri poate fi un semn al altor boli la nivelul cavitatii bucale. In afara aspectului de fisuri sau crapaturi ce apar pe suprafata limbii, un numar relativ mic de persoane care au aceasta afectiune resimt un disconfort atunci cand se hranesc sau beau anumite lichide. 

Daca observi un aspect ciudat pe suprafata limbii mergi la medic pentru un control.  

Care este aspectul normal al limbii?

Limba este un organ puternic si musculos, acoperit de un invelis extern umidificat. Partea superioara a limbii prezinta papile mici ce confera un aspect aspru, dar si unicitate pentru ca ele sunt ca niste amprente. Papilele gustative au numeroase celule pe suprafata lor cu rol in detectarea diferitelor arome. 

Ca si alte organe ale corpului, limba poate prezenta anumite afectiuni, majoritatea provenite dintr-o igiena orala precara sau inexistenta. 

Cum arata limba crapata?

Pentru a raspunde la intrebarea „ce inseamna limba crapata si cum arata ea” iti spunem ca la o observare atenta, vei identifica pe suprafata limbii crapaturi sau fisuri. Ele pot aparea atat la bebelusi, cat si la persoanele adulte. Santurile, brazdele sau fisurile pot fi superficiale sau mai adanci (1). Daca bebelusul se naste cu limba crapata, pe masura ce inainteaza in varsta, santurile pot deveni mai adanci, iar aspectul general se poate schimba. 

Crapaturile sau fisurile pot fi localizate in zona centrala sau la radacina limbii, dar si pe margini, adica pe intreaga suprafata. Limba crapata este frecvent diagnosticata la persoanele varstnice si in procent mai mare la barbati (3). 

Care sunt cauzele limbii crapate?

Totusi, de ce se crapa limba? Studiile nu ne arata suficiente informatii in acest moment, astfel ca nici medicii nu pot spune cu precizie cauzele limbii crapate, insa se vorbeste despre anumiti factori care contribuie la aparitia acestui fenomen (2) (3):

  • mostenirea genetica;
  • fumatul;
  • unele carente de vitamine B, precum si zinc si fier;
  • malnutritia;
  • igiena dentara deficitara;
  • boala de reflux gastroesofagian;
  • psoriazis;
  • sindrom Down;
  • sindrom Melkersson-Rosenthal;
  • granulomatoza orofaciala;
  • sindrom Sjogren. 

Uneori, limba crapata poate fi asociata cu limba geografica, afectiune in care, pe suprafata limbii, lipsesc in anumite portiuni papilele gustative.

 

Cauzele limbii crapate

 

Care sunt simptomele limbii crapate?

Limba crapata are un aspect diferit de la o persoana la alta. Santurile sau brazdele de pe suprafata sa sunt diferite, uneori pot fi interconectate, alteori nu se intalnesc, iar raspandirea nu este uniforma. Pot exista santuri multiple sau doar cateva, de adancimi diferite si forme variate (4), cu zone mai mult sau mai putin denivelate. 

Sunt pacienti care le vorbesc medicilor despre limba crapata cu usturime, senzatie resimtita cand mananca alimente acidulate sau acre, dar si de senzatie de uscaciune a limbii si a gurii. Totusi, in cazul femeilor, schimbarile hormonale ce apar la menopauza pot determina aparitia senzatiilor de gura uscata si a limbii crapate. 

Daca limba are crapaturi foarte adanci, resturi alimentare pot ramane in aceste zone. Mai mult, daca igiena dentara nu include si un periaj corect al limbii pentru a indeparta aceste ramasite de alimente se poate ajunge la infectii si inflamatii (1). Totusi, atunci cand periajul acesteia este exagerat, limba crapata poate sangera. Mergi la medic pentru a primi tratamentul adecvat si a scapa de alte complicatii ce ar putea sa apara daca leziunile nu sunt tratate corespunzator!

Ce afectiuni poate ascunde limba crapata?

  • infectii si inflamatii ale limbii sau dintilor;
  • gura uscata (xerostomia) (5);
  • diabet;
  • boli de inimă;
  • boli ale sistemului digestiv (6);
  • cancer (6). 

Complicatiile limbii crapate

Infectiile pot sa apara usor la persoanele cu limba crapata, mai ales daca igiena dentara nu este corespunzatoare si vizitele la medicul dentist nu sunt efectuate periodic. 

Candidoza bucala apare la copii, dar si la persoanele in varsta. Aftele bucale sunt formatiuni pe care le resimtim cel putin o data in viata, iar cele care apar la copii au nevoie de o ingrijire aparte. De ce am adus in discutie candidoza bucala si aftele aici? Limba crapata poate sa fie asociata cu aceste 2 elemente ce produc durere si disconfort la nivelul cavitatii bucale.

Revenind, infectiile din gura duc la inflamatii si la limitarea miscarilor limbii atunci cand aceasta este prea umflata. De asemenea, pot sa apara atat pe varful limbii, cat si in alte zone, mici pustule rosii, dureroase. In santurile adanci nu raman doar resturile alimentare. Acolo pot sa se dezvolte bacterii si ciuperci care vor determina infectii la nivelul cavitatii bucale (3). 

Uneori limba crapata poate pricinui pierderea gustului sau modificari ale gusturilor si incapacitatea de a simti anumite arome. 

Senzatia de usturime si arsura la persoanele cu limba crapata apare si pe fondul refluxului gastroesofagian, cand bolul alimentar din stomac se intoarce in esofag. 

Sunt persoane la care limba crapata prezinta un sant median, pe toata lungimea organului musculos, brazda fiind foarte adanca si atunci cand apar si infectiile, pot sa se manifeste si alte complicatii - sangerarile frecvente, pentru care este nevoie de tratament de specialitate. Crapaturile adanci afecteaza masticatia si vorbirea. 

Cand este momentul sa faci o vizita medicului specialist?

 

Vizita la medicul specialist

 

Ideal este sa mergi la control medical periodic pentru a preveni aparitia problemelor de sanatate si pentru ca, depistate in faze incipiente, afectiunile pot fi tratate eficient. 

Cand sesizezi umflaturi, pustule mici rosii sau decolorari ale limbii, santuri adanci, durere la masticatie, sangerare, mergi de urgenta la medic pentru un consult de specialitate! Poți programa o consultatie la medicul de familie, dar acesta te poate indruma si spre stomatolog. Informeaza doctorii despre istoricului medical, bolile cronice daca exista, precum si daca iei suplimente alimentare si urmezi remedii naturiste pentru a va trata limba crapata. 

Este extrem de important ca medicul sa afle toate aceste date pentru a putea sa prescrie un tratament corespunzator, atunci cand este cazul, dar si sa ofere cateva recomandari pentru pastrarea igienei orale. Identificarea cauzei de aparitie a limbii crapate este esentiala pentru a beneficia de un tratament personalizat. 

Pentru ameliorarea simptomelor limbii crapate poate fi vorba si de schimbarea stilului de viata, adoptarea unei diete echilibrate, mai ales cand cauza afectiunii este reprezentata de carenta de vitamine. Nu se poate vorbi de vindecarea limbii crapate, aspectul poate fi imbunatatit, dar nu dispar complet fisurile. 

Optiuni de tratament pentru limba crapata

Tratament la domiciliu

In cele mai multe cazuri, pentru limba crapata nu exista un tratament specific. Totusi, ce poti face? Sa mentii o igiena dentara corespunzatoare, sa iti cureti bine limba, la fiecare periaj al dintilor. Un periaj dentar corect este cel in urma caruia sunt indepartate toate resturile alimentare. 

Observa orice modificare sau alte simptome ce pot sa apara si mergi la medicul stomatolog la controale periodice si la detartraj profesionist ori de cate ori este nevoie (2)! 

Tratament medicamentos

Cand apar infectii la nivelul limbii sau suprafata acesteia este afectata de prezenta unor ciuperci, medicul poate prescrie antibiotice si antifungice sau antimicotice. 

Tratament naturist

Sunt persoane care au incercat sa trateze limba crapata cu aloe vera, miere, ceaiuri de musetel sau galbenele, ulei de cocos, gheata, apa calda sau solutii de apa si sare (7). 

Tratamentul naturist pentru limba crapata poate avea rezultate benefice la unele persoane, in timp ce la altele, efectele pot fi insesizabile sau chiar adverse. Clatirea gurii cu produse naturale obtinute din plante poate avea actiune de curatare, dar efectele unor astfel de variante de tratament nu sunt dovedite stiintific, motiv pentru care pot fi folosite numai la recomandarea medicului, conform instructiunilor acestuia. 

Limba crapata nu este un motiv de ingrijorare. Multe persoane se pot naste sau pot observa la varsta adulta ca au fisuri sau crapaturi pe limba, fara sa prezinte vreun simptom. Sunt putine cazuri in care limba crapata este un semn al unor boli mai grave. Tratarea limbii crapate implica in primul rand o igiena orala corecta si in situatia diagnosticarii cauzelor ce au determinat aparitia acesteia, un tratament personalizat, acordat de medicul specialist. 

Surse de informare:

1. Tongue Cracks - https://www.healthline.com/health/tongue-cracks

2. What You Need to Know About Fissured Tongue - https://www.healthline.com/health/fissured-tongue

3. What causes cracked tongue? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/cracked-tongue

4. Fissured Tongue - https://www.webmd.com/oral-health/guide/fissured-tongue

5. Lingua plicata - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3291698/

6. Top Problems in Your Mouth - https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-mouth-problems#:~:text=Canker%20sores%2C%20lichen%20planus%20(shown,with%20your%20doctor%20or%20dentist.

7. 15 Remedies to Treat a Sore Tongue - https://www.healthline.com/health/sore-tongue-remedy

  • Ata dentara este impregnata cu fluor, pentru intarirea smaltului dentar.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice