Lime (lamaie verde): beneficii, proprietati, contraindicatii

18. 8. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Lime

 

Lime, cunoscuta si sub denumirea de lamaie verde, este un fruct citric foarte asemanator cu lamaia, dar mai mic si are o culoare care variaza de la verde la galben, in functie de cat de copt e. Face parte din familia Rutaceae si genul Citrus, fiind o sursa excelenta de vitamina C. Lime este originar din Asia de Sud-Est si este cultivata in regiunile tropicale si subtropicale din intreaga lume. A fost introdus in Europa de catre arabi, in jurul anului 1000 d.Hr. si a ajuns in America prin intermediul exploratorilor spanioli. 

Exista mai multe specii si varietati de lime, inclusiv lime persiana (sau Tahitian), lime Key (sau mexicana), lime Kaffir si lime de desert. Fiecare varietate are caracteristici proprii, de la dimensiune si culoare, la aroma si aciditate. Lime este un fruct care prefera climatul cald si umed si este cultivat in mod extensiv in tari precum Mexic, India, Iran si multe tari din Caraibe. Fructele sunt recoltate manual cand ating o anumita marime si culoare. Lamaile verzi sunt bogate in vitamina C, antioxidanti si alti nutrienti. Acestea pot ajuta la cresterea imunitatii, reduc sansele de boli de inima, previn pietrele la rinichi, ajuta la absorbtia fierului si promoveaza o piele sanatoasa.

In acest articol iti spunem care sunt nutrientii care se gasesc in aceste fructe, beneficiile cunoscute dar si care sunt efectele secundare ale consumului de lamai verzi.

Informatii nutritionale despre lime

Desi sunt mici, lamaile verzi sunt pline de substante nutritive, in special de vitamina C. Un lime intreg, de marime medie (67 de grame) furnizeaza:

  • calorii: 20;
  • carbohidrati: 7 grame;
  • proteine: 0,5 grame;
  • fibre: 1,9 grame;
  • vitamina C: 22% din valoarea zilnica;
  • fier: 2% din valoarea zilnica;
  • calciu: 2% din valoarea zilnica;
  • vitamina B6 (piridoxina): 2% din valoarea zilnica;
  • tiamina: 2% din valoarea zilnica.

Lamaia verde contine, de asemenea, cantitati mici de riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3), folat, fosfor si magneziu.

Beneficiile pentru sanatate ale lamailor verzi

Consumul de fructe de lime sau consumul de suc de lime ofera o varietate de beneficii pentru sanatate.

Sursa buna de antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi importanti care apara celulele impotriva moleculelor numite radicali liberi. In cantitati mari, radicalii liberi pot deteriora celulele, iar aceste daune au fost legate de afectiuni cronice precum bolile de inima, diabetul si multe tipuri de cancer. Lamaia verde este bogata in compusi activi care functioneaza ca antioxidanti, inclusiv flavonoide, limonoide, kaempferol, quercetina si acid ascorbic.

Poate stimula imunitatea

Lamaile verzi sunt bogate in vitamina C, un nutrient care poate ajuta la stimularea sistemului imunitar. Vitamina C ajuta la cresterea productiei de celule albe din sange, iar acest lucru protejeaza organismul impotriva infectiilor si a bolilor. De asemenea, vitamina C ar putea ajuta ranile sa se vindece mai repede prin reducerea inflamatiei si stimularea productiei de colagen. Colagenul este o proteina esentiala care ajuta la vindecarea ranilor.

Ar putea promova o piele sanatoasa

Lamaile verzi au mai multe proprietati care pot promova o piele sanatoasa. In primul rand, sunt bogate in vitamina C. Aceasta vitamina este necesara pentru a produce colagen, proteina care mentine pielea ferma si puternica. O lamaie de marime medie (67 de grame) furnizeaza peste 20% din doza zilnica pentru acest nutrient. Exista studii, nu foarte recente, care sustin ca femeile care au consumat mai multa vitamina C au avut un risc mai mic de riduri si piele uscata pe masura ce au imbatranit. 

In al doilea rand, lamaile verzi sunt bogate in antioxidanti, care pot ajuta la combaterea modificarilor pielii legate de varsta. Stresul oxidativ este o afectiune care rezulta dintr-un dezechilibru intre radicalii liberi si antioxidantii din corp. Acesta poate duce la semne de imbatranire prematura.

Poate reduce riscul de boli de inima

Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial. Cercetarile arata ca lamaile verzi pot reduce mai multi factori de risc pentru bolile de inima. Pentru că lamaile verzi sunt bogate in vitamina C ele pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale ridicate. Tensiunea arteriala ridicata este un factor de risc major pentru bolile de inima. De asemenea, vitamina C poate proteja impotriva aterosclerozei, o boala in care placa se acumuleaza in artere, ingustandu-le.

Poate preveni aparitia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt mici cristale minerale care sunt adesea dureroase de eliminat. Acestea se pot forma in interiorul rinichilor atunci cand urina este foarte concentrata sau cand exista niveluri ridicate de minerale (calciu) in urina, care formeaza pietre. Citricele, cum ar fi lamaile verzi, sunt bogate in acid citric, care poate preveni aparitia pietrelor la rinichi.

Creste absorbtia fierului

Fierul este un nutrient esential, necesar pentru a produce globule rosii si pentru a transporta oxigenul in jurul corp. Nivelurile scazute de fier din sange pot provoca anemie feripriva. Semnele de anemie prin deficit de fier includ oboseala, probleme de respiratie in timpul exercitiilor fizice, paloare si uscaciunea pielii si a parului. Persoanele care urmeaza o dieta vegana sau vegetariana prezinta un risc mai mare de anemie prin carenta de fier, deoarece produsele vegetale contin o forma de fier care nu este la fel de bine absorbita ca fierul din carne si alte produse de origine animala.

Ar putea reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer

Cancerul este o boala caracterizata prin cresterea anormala a celulelor. Citricele au compusi care au fost legati de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer. In special, flavonoidele - care actioneaza ca antioxidanti - pot ajuta la stoparea expresiei genelor care favorizeaza progresia cancerului.

Lamaia verde poate contribui asadar la imbunatatirea imunitatii, la reducerea factorilor de risc pentru bolile de inima, la prevenirea pietrelor la rinichi, ajuta la absorbtia fierului, promoveaza o piele sanatoasa si reduce riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer.

Cum se utilizeaza lamaile verzi

 

Lamaile verzi

 

Exista nenumarate moduri de a folosi lamaile verzi in interiorul si in afara bucatariei.

  • Sunt apreciate pentru sucul lor si pentru aroma florala a coajei lor - acesta este unul dintre motivele pentru care sunt considerate un ingredient de baza in bucataria din Asia de Sud-Est si in cea mexicana.
  • In alte parti ale lumii, cum ar fi India, lamaile verzi sunt adesea murate pentru a le creste durata de conservare si apoi adaugate in mancaruri pentru a le spori aroma.
  • Coaja si sucul de lamaie verde sunt ingrediente comune in deserturi si produse de patiserie, cum ar fi placinta Key lime, prajiturile si inghetata.
  • Acest citric poate fi folosit si in mancaruri sarate si pentru a da savoare atat bauturilor alcoolice, cat si celor nealcoolice.
  • In afara bucatariei, lamaile verzi sunt folosite ca agent de curatare natural si pentru a neutraliza mirosurile. Unele studii arata ca acestea au proprietati antimicrobiene.

Efecte secundare potentiale

  • Lamaile verzi sunt, in general, sigure de consumat, cu putine sau deloc efecte secundare. Cu toate acestea, daca esti alergic la alte citrice, evita lamaile verzi, deoarece acestea pot provoca simptome de alergie alimentara, cum ar fi umflaturi, urticarie si dificultati de respiratie. Daca se intampla acest lucru, solicita imediat ajutor medical.
  • In plus, unele persoane pot suferi de reflux acid in urma consumului de lamai verzi sau a consumului de suc, din cauza aciditatii acestuia. Alte simptome digestive pot include arsuri la stomac, greata, varsaturi si dificultati de inghitire.
  • Lamaile verzi sunt foarte acide si este mai bine sa le savurezi cu moderatie. Consumul de multe lamai verzi poate creste riscul de carii, deoarece acidul poate eroda smaltul dintilor. Pentru a proteja dintii, asigura-te ca iti clatesti gura cu apa plata dupa ce ai mancat lamai verzi sau ai baut sucul.
  • In unele cazuri, aplicarea de lamai verzi direct pe piele o poate face mai sensibila la razele ultraviolete (UV) ale soarelui si poate provoca inflamatii. Acest lucru este cunoscut sub numele de fitofotodermatita.

Important de retinut!

Spala cojile de lamai verzi chiar daca nu intentionezi sa le folosesti. Bacteriile din coaja se pot transfera in interiorul fructului in timpul procesului de taiere prin intermediul cutitului. Consuma lamai verzi organice, daca este posibil.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

Healthline, „Limes: A citrus fruit with powerful benefits”: https://www.healthline.com/nutrition/limes

Medical News Today, „Everything you need to know about limes”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/304448

Nourish by WebMD, „Health benefits of limes”: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-limes

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor