Metaplazie scuamoasa: ce este si ce trebuie sa stii

21. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Metaplazie scuamoasa
Metaplazia se refera la inlocuirea unui tip de celule mature, diferentiate, cu un alt tip de celule mature, diferentiate, care nu apare in mod obisnuit intr-un anumit tesut. Metaplazia apare de obicei ca raspuns la iritarea cronica a celulelor, care poate fi cauzata de diversi factori (de exemplu, fumat, alcool) sau afectiuni (de exemplu, refluxul acid). Metaplazia in sine este o afectiune benigna, necanceroasa; cu toate acestea, daca nu este tratata, celulele care sufera de metaplazie pot deveni displazice (adica atipice ca forma si dimensiune), ceea ce poate duce in cele din urma la cancer (1). In acest articol, explicam ce este metaplazia scuamoasa: ce este si ce trebuie sa stii despre ea.

Ce este metaplazia scuamoasa?

Poate fi mai usor sa intelegi aceasta afectiune daca ii descompui semnificatia:
  • scuamoasa: se refera la celulele mici, asemanatoare unor solzi, care alcatuiesc epiteliul.
  • metaplazia se refera la celulele care se pot transforma intr-un alt tip de celule. Noul tip de celule nu se gaseste de obicei in tesutul in care se dezvolta.
Asadar, metaplazia scuamoasa se refera la modificari necanceroase (benigne) ale celulelor scuamoase de la nivelul epiteliului. Epiteliul este tesutul subtire care captuseste glandele si organele, inclusiv pielea. Celulele scuamoase exista in tot corpul. In cazuri rare, metaplazia scuamoasa poate deveni maligna (canceroasa).

Care sunt tipurile de metaplazie scuamoasa?

Literatura medicala clasifica metaplazia scuamoasa in functie de modul in care aceste celule se modifica. Metaplazia scuamoasa poate fi:
  • keratinizanta (leucoplazie): in cazul acestui tip, celulele produc prea multa cheratina (o proteina) pe masura ce trec de la un strat epitelial la altul. In celulele scuamoase sanatoase, aceasta proteina ajuta la formarea tesutului, a parului, a pielii si a unghiilor. Cheratina (sau keratina) intra si in captuseala organelor si a glandelor.
  • nonkeratinizant: celulele nu acumuleaza cantitati mari de proteine (keratinizare).

Este metaplazia scuamoasa precanceroasa?

  • Metaplazia scuamoasa nekeratinizanta este o afectiune necanceroasa. Nu va deveni canceroasa.
  • Metaplazia scuamoasa keratinizanta poate fi precanceroasa. Acest lucru inseamna ca afectiunea se poate transforma in cancer, daca nu este tratata.

Ce se intampla daca metaplazia scuamoasa devine cancer?

Metaplazia scuamoasa keratinizanta netratata se transforma mai intai in displazie. Displazia inseamna ca exista o crestere a numarului de celule anormale in tesuturi sau organe.
Daca este lasata netratata, displazia poate deveni neoplazie. Celulele neregulate cresc necontrolat, formand un neoplasm sau o tumoare. O tumoare poate fi canceroasa sau necanceroasa.
Atunci cand celulele scuamoase devin canceroase, apare carcinomul cu celule scuamoase. Carcinomul cu celule scuamoase este un tip de cancer de piele. Dar forma cutanata (a pielii) este doar un tip. Celulele scuamoase se gasesc, de asemenea, in membranele mucoase care captusesc gura, nasul, caile respiratorii si colul uterin.

Ce este metaplazia scuamoasa cervicala?

Metaplazia scuamoasa poate afecta orice parte a epiteliului. Cel mai frecvent se dezvolta in celulele producatoare de mucus care captusesc endocervixul, o parte a sistemului reproducator feminin. Acest pasaj din interiorul colului uterin face legatura intre uter si vagin.
Metaplazia scuamoasa cervicala nekeratinizanta este frecventa la femei si este considerata o diferenta normala. Mai mult de 8 din 10 persoane de varsta fertila o au, la fel ca si 3 din 4 persoane aflate la menopauza. Aceasta modificare celulara comuna nu creste riscul de cancer.
Unele persoane care au papilomavirusul uman (HPV) dezvolta metaplazie scuamoasa cervicala precanceroasa. HPV este cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala. Metaplazia scuamoasa cervicala se poate transforma in displazie cervicala (neoplazie intraepiteliala cervicala). Netratate, aceste modificari celulare pot provoca cancer de col uterin.

Unde se dezvolta metaplazia scuamoasa?

Metaplazia scuamoasa se poate dezvolta la nivelul:
  • vezicii urinare si sistemului urinar;
  • sistemului digestiv;
  • gurii, limbii si amigdalelor;
  • sistemului respirator;
  • pielii.

Care sunt cauzele metaplaziei scuamoase?

Expertii nu stiu de ce unele celule se schimba, provocand metaplazia scuamoasa. Acesti factori pot creste riscul de a dezvolta anumite tipuri:
  • terapia hormonala si radioterapia pentru tratarea cancerului de prostata pot provoca metaplazie scuamoasa in uretra. Acest tub transporta urina din vezica urinara in afara corpului.
  • HPV poate duce la metaplazia scuamoasa cervicala.
  • sondajul urinar de lunga durata si infectiile frecvente ale tractului urinar sau pietrele la rinichi pot provoca metaplazia scuamoasa a vezicii urinare.
  • fumatul si boala pulmonara obstructiva cronica va cresc riscul de metaplazie scuamoasa bronsica.
  • deficitul de vitamina A  poate provoca metaplazie scuamoasa in caile respiratorii.

Care sunt simptomele metaplaziei scuamoase?

Simptomele metaplaziei scuamoase variaza in functie de zona afectata. Multi pacienti nu au semne vizibile.
Persoanele cu metaplazie scuamoasa a vezicii urinare pot prezenta incontinenta de urgenta (o nevoie urgenta de a face pipi).
Metaplazia scuamoasa cervicala poate provoca cervicita.
Aceasta inflamatie a colului uterin nu provoaca intotdeauna simptome. Atunci cand apar simptome, acestea includ:
  • scurgere vaginala urat mirositoare sau iritatie;
  • sex dureros (dispareunie).

Cum se diagnosticheaza metaplazia scuamoasa?

Testele pentru metaplazia scuamoasa variaza in functie de zona afectata. Medicul depisteaza cancerele de col uterin folosind testul Papanicolau, pentru a verifica daca exista modificari ale celulelor cervicale si endocervicale si testele HPV. In cazul in care rezultatele testelor indica riscul de modificari precanceroase, pacienta poate fi indrumata pentru o colposcopie pentru a examina celulele tesutului cervical.
Pentru alte tipuri de metaplazie scuamoasa, medicul poate efectua o biopsie pentru a indeparta celule din zona afectata. Un specialist (patolog) examineaza aceste celule la microscop, pentru a cauta semne de modificari celulare sau de boala.

Cum se trateaza metaplazia scuamoasa?

Metaplazia scuamoasa nonkeratinizanta rareori necesita tratament. Dar metaplazia scuamoasa keratinizanta poate creste riscul de cancer. Medicul solicita teste regulate pentru a verifica daca exista semne de cancer. Daca modificarile celulare indica o problema, medicul va selecta cel mai bun tratament in functie de zona corporala afectata.
Metaplazia scuamoasa este o modificare necanceroasa a celulelor care alcatuiesc mucoasa tisulara pentru organe si glande (epiteliu). Majoritatea persoanelor au metaplazie scuamoasa cervicala neckratinizanta. Aceasta afectiune nu creste riscul de cancer. Metaplazia scuamoasa keratinizanta se poate transforma in displazie, care poate duce la cancer. Medicul va efectua teste continue pentru a verifica daca exista modificari ale celulelor care pot indica cancer.
 
 
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
 
 
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
 
(1) Osmosis, „Metaplasia: What is it, types, causes and more”, accesat in data de 19.07.2023: https://www.osmosis.org/answers/metaplasia
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice