Colul uterin in sarcina: ce trebuie sa stii

12. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Gravida la ginecolog

 

Colul uterin are un rol esential in viata femeilor. Sarcina este o perioada cu multe schimbari si provocari pentru viitoarea mama, dar si pentru copil. Colul uterin in sarcina are rol vital, acest canal musculos asigura legatura dintre uter si vagin, iar la momentul oportun favorizeaza expulzia nou-nascutului. Scurtarea prea devreme a colului uterin in sarcina poate determina risc de travaliu prematur si nastere prematura.

Se impune monitorizarea atenta a colului uterin in sarcina in cadrul controalelor medicale periodice. Iti prezentam in continuare tot ce trebuie sa stii despre colul uterin in sarcina pentru a avea toate informatiile pentru momentul in care te pregatesti sa devii mama. 

Ce este colul uterin: anatomie si rol

Colul uterin este un organ musculos ce poate fi asemanat cu un cilindru sau tub, practic este partea inferioara a uterului ce asigura legatura cu vaginul. Pozitionarea colului uterin in interiorul cavitatii pelvine, in spatele vezicii urinare, aproape de partea anterioara a rectului este posibila prin intermediul ligamentelor dure si flexibile ce au rol de a mentine in tensiune aceasta componenta a sistemului reproducator feminin. (1)

Colul uterin este format din: 

  • deschiderea care duce la uter;
  • canal endocervical;
  • ectocervix;
  • orificiu care conduce spre vagin. 

Jonctiunea dintre canalul endocervical si ectocervix se numeste zona de transformare, la acest nivel se observa celulele anormale ce pot indica afectiuni diferite de la displazie de col uterin pana la cancer de col uterin.

Colul uterin joaca un rol important in ceea ce priveste trecerea fluidelor intre uter spre vagin in mai multe momente ale vietii femeilor: 

  • menstruatie;
  • fertilitate;
  • sarcina; 
  • nastere naturala;
  • protectia uterului. (2)

La nivelul colului uterin pot fi vizualizate si modificarile celulare care pot conduce la cancer. Testul Babeș-Papanicolau, realizat periodic ofera date importante necesare in screeningul cancerului de col uterin sau cervical. 

Care este rolul colului uterin in sarcina?

Inainte de conceptie, colul uterin este inchis, tubul musculos este ferm si lung. In timpul sarcinii, colul uterin se inmoaie treptat. Cu cat te apropii mai mult de termen pentru nastere, cu atat colul uterin se scurteaza in lungime si se pregateste pentru expulzie, se deschide si se inmoaie. Atunci cand colul uterin se deschide mai devreme de saptamana 37 de sarcina este posibila o nastere prematura. (3)

In cadrul controalelor medicale periodice cand medicul examineaza femeia gravida fizic si realizeaza si ecografia are in vedere lungimea colului uterin pentru a preveni aparitia eventualelor probleme de sanatate ale mamei si copilului. 

Modificarile la nivelul colului uterin incep inca de la momentul conceperii. Mucusul de pe suprafata colului uterin se ingroasa si capata consistenta lipicioasa. Acest dop gelatinos impiedica spermatozoizii, bacteriile sau virusii sa patrunda in uter si sa afecteze fatul. In acelasi timp, colul uterin ofera copilului siguranta si protectie pe tot parcursul sarcinii, astfel incat acesta sa creasca in uter in cele mai bune conditii.

"Stergerea" colului uterin, adica scurtarea si cresterea eleasticitatii inseamna pregatirea pentru nasterea vaginala. Acest lucru este partial declansat de contractiile care au loc la nivelul muschilor uterului, menite sa relaxeze si sa conduca la deschiderea colului uterin, astfel incat copilul sa poata trece usor prin canalul de nastere.

Cand se apropie momentul pentru nasterea naturala si colul uterin se dilata are loc eliminarea dopului gelatinos. Deschiderea completa a colului uterin pe parcursul travaliului este diferita de la o femeie la alta. Contractiile devin intense si mai dureroase, iar cand colul uterin este deschis complet, aproximativ 10 cm, copilul este pregatit sa iasa. (1)

 

Colul uterin in sarcina

 

Probleme la nivelul colului uterin in sarcina

Un col uterin slab in sarcina poate determina medicul specialist sa recomande proceduri care sa permita continuarea sarcinii in conditii de siguranta pentru mama si copil. Exista proceduri precum cerclajul cervical care consta in inchiderea cervixului pentru a reduce riscul de nastere prematura. 

Contractiile din timpul travaliului pot sa nu fie suficient de puternice pentru a deschide complet colul uterin si pentru a favoriza nasterea vaginala. Lungimea si anatomia colului uterin isi pun amprenta asupra sarcinii ajunsa in acest punct. Medicul are solutii variate pentru a ajuta gravida si copilul, medicamente sau proceduri specifice, dar uneori se poate recurge la nasterea prin cezariana. (1)

Tulburari si deficiente ce afecteaza colul uterin

  • Cancer cervical;
  • Displazie cervicala;
  • Cervicita - inflamatie a colului uterin;
  • Polipi cervicali, fibroame, chisturi;
  • Ectropion cervical - intoarcere a mucoasei colului uterin;
  • Insuficienta sau incompetenta cervicala - dilatarea prematura a cervixului;
  • Placenta previa - placenta acopera partial sau complet deschiderea colului uterin;
  • Infectia cu virusul papiloma uman HPV;
  • Sarcina cervicala - fenomen rar, ovulul fertilizat se implanteaza in canalul endocervical al colului uterin in loc sa ajunga in mucoasa uterului. (2)

Simptome si semne ale unor afectiuni la nivelul colului uterin

In mod normal in stadiile de inceput ale cancerului de col uterin sau in displazie cervicala nu sunt resimtite simptome. Totusi exista unele semne care trebuie sa te determine sa mergi de urgenta la medic daca te confrunti cu ele:

  • sangerari vaginale anormale, menstruatie abundenta sau aparitie sangerarilor in sarcina;
  • secretii vaginale modificate - culoare, miros si consistenta diferite;
  • oboseala, disconfort, stare generala alterata;
  • durere si senzatie de usturime la urinare. (2)

Colul uterin este un organ mic, dar care are un rol important in viata femeilor, esential pe durata sarcinii si a nasterii naturale sau vaginale. Mentinerea sanatatii colului uterin se face printr-un stil de viata adecvat, cu o dieta echilibrata, fara excese si vicii, dar si prin monitorizarea atenta, periodica, a modificarilor structurii celulelor de la acest nivel, cu ajutorul testelor speciale. 

Acest articol este informativ si nu se poate substitui unui control avizat. Daca esti insarcinata, nu rata programarile medicale periodice! Daca suspectezi probleme ale colului uterin sau alte afectiuni legate de sistemul reproducator feminin mergi de urgenta la doctor si urmeaza indicatiile acestuia! 

Surse de informare: 

1. Anatomy of pregnancy and birth - cervix - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/anatomy-of-pregnancy-and-birth-cervix#:~:text=The%20cervix%20also%20plays%20a,and%20secure%20in%20the%20uterus.

2. Cervix - https://my.clevelandclinic.org/health/body/23279-cervix

3. Pregnancy week by week. During pregnancy, what's the significance of cervical length? - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/cervical-length/faq-20058357

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice