Mezoterapie: ce este, beneficii, recomandari

8. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mezoterapie

 

Poate ca ti-a fost deja propusa aplicarea mezoterapiei pentru tratamentul unei probleme cosmetice sau de sanatate. Mai putin cunoscuta publicului si, deocamdata, studiata in ceea ce priveste eficienta si indicatiile de utilizare, mezoterapia pare sa aiba unele beneficii. In acest articol poti afla in ce consta un tratament prin mezoterapie, care sunt indicatiile acesteia si eventualele limitari sau riscuri.

Ce este mezoterapia?

Mezoterapia este un procedeu medical care consta in injectarea superficiala a diverse substante sau combinatii de substante cu scopul de a reintineri pielea si de a indeparta excesul de grasime. 

Mezoterapia a fost aplicata de medicul Michel Pistor in 1952 si a fost gandita, initial, pentru a ameliora durerea. De atunci, ea a devenit populara in multe zone ale Globului. In prezent, mezoterapia se foloseste in urmatoarele scopuri:

  • indepartarea grasimii de pe abdomen, coapse, fese, solduri, picioare, brate si fata;
  • reducerea celulitei;
  • estomparea ridurilor;
  • tonifierea pielii;
  • modelare corporala;
  • decolorarea pielii;
  • tratarea alopeciei [1]. 

In timpul unui tratament prin mezoterapie, specialistul va folosi un set de ace fine pentru a injecta substante diferite in tratul mijlociu al pielii, denumit mezoderm. Mezoterapia ar trebui sa functioneze prin remedierea circulatiei deficitare si a inflamatiei care deterioreaza pielea [2].

Nu exista o formula standard pentru substantele injectate. Medicii pot folosi solutii diferite, reprezentate de:

  • vasodilatatoare si antibiotice;
  • hormoni (calcitonina, tiroxina);
  • enzime (colagenaza, hialuronidaza);
  • extracte vegetale;
  • vitamine si minerale [1]. 

Cum se desfășoară un tratament prin mezoterapie?

Inainte de primul tratament, medicul va programa o intalnire pentru a discuta detaliile in legatura cu care ai putea avea nelamuriri. Cel mai probabil te va ruga sa eviti sa iei aspirina sau antiinflamatoare nesteroidiene cu o saptamana inainte de procedura, pentru a evita sangerarea excesiva.

Mezoterapia se poate realiza cu sau fara aplicarea prealabila a unei solutii anestezice. Injectiile se efectueaza, in general, cu ajutorul unui instrument asemanator unui pistol, care permite efectuarea a mai multe injectii simultan si o dozare mai precisă a substantelor active, din care se injecteaza doar cate o picatura. 

Profunzimea la care se efectueaza injectiile variaza intre 1 - 4 mm, in functie de problema tratata.

Un tratament complet poate presupune o serie de 3 - 15 vizite. Initial, sesiunile de injectii sunt programate la intervale de 7 - 10 zile, dar ulterior aceste intervale cresc la doua saptamani sau chiar o luna [3]. 

Mezoterapia pentru reducerea celulitei

Se recomanda 3 - 4 tratamente efectuate la intervale de 3 - 4 saptamani. Este zona in care mezoterapia arata cele mai discrete beneficii, ea reprezentand o optiune mai degraba in situatia celulitei usoare [2].

Mezoterapia pentru blefaroplastie

Se recomanda 1 - 2 tratamente la intervale de 6 saptamani. Pentru blefaroplastia pleoapei inferioare se recomanda administrarea de cortizon inainte de procedura, pentru a reduce reactia cutanata. Chiar si asa, umflaturile pot persista pana la 6 saptamani [1]. 

Mezoterapia pentru rejuvenare faciala

Pentru rejuvenare faciala se recomanda, in general, 4 tratamente efectuate la intervale de 2 - 3 saptamani. Este cea mai frecventa utilizare a mezoterapiei, deoarece pacientii spun ca observa imbunatatiri imediate dupa tratament. Pe de alta parte, exista cel putin un studiu care a analizat structura pielii post tratament si afirma ca nu exista nici un fel de diferente [3]. 

Protocolul de tratament este adaptat la fiecare pacient in parte, asadar este posibil ca in urma unei consultatii sa primesti recomandari diferite de cele mentionate mai sus. 

 

Mezoterapia pentru rejuvenare faciala

 

Cat de eficienta este mezoterapia?

Avand in vedere optiunile de personalizare a tratamentului prin mezoterapie, este dificil de cuantificat eficienta acesteia. Ea depinde de substantele injectate, de gravitatea problemei tratate, de intervalele dintre sedinte si de modul de aplicare a tratamentului. Au fost facute putine studii pe acest subiect, iar cele existente au luat in calcul esantioane mici de persoane [4].

Mezoterapie versus liposuctie

Mezoterapia este o procedura aproape nedureroasa, in comparatie cu liposuctia, care are un anumit nivel de disconfort asociat in perioada postoperatorie si in timpul convalescentei. In plus, mezoterapia nu produce nici un fel de cicatrici, chiar daca pot aparea vanatai in primele cateva zile dupa procedura. Liposuctia poate determina formare de tesut cicatricial. 

Mezoterapia se poate efectua fara sedare si fara anestezie generala. La finalul tratamenntului, pacientul poate parasi sala de tratament in cateva minute. Liposuctia presupune spitalizare de macar o zi pentru monitorizare postoperatorie. 

Studiile referitoare la eficienta mezoterapiei pentru eliminarea depozitelor de grasime in exces au rezultate contradictorii. In cazul liposuctiei, rezultatele sunt cuantificabile si po fi anticipate in discutia dintre pacient si chirurg [3]. 

Mezoterapia impotriva alopeciei

Exista voci care sustin ca mezoterapia ar putea fi eficienta in tratarea alopeciei. In timpul tratamentului se injecteaza extracte naturale din plante, vitamine si medicamente direct in scalp, pentru a stimula cresterea parului si a impiedica devitalizarea foliculilor pilosi.

Desi practicantii mezoterapiei sustin ca procedura corecteaza dezechilibrele chimice care determina caderea parului, ca furnizeaza foliculului pilosi nutrientii necesari sau ca imbunatateste circulatia locala, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina afirmatiile lor [2]. 

Riscuri si efecte adverse asociate mezoterapiei

Cata vreme mezoterapia este aplicata de personal calificat, riscurile sale sunt minime. Pacientii care au trecut prin acest procedeu spun ca au experimentat unele efecte adverse, precum:

  • greata;
  • durere;
  • sensibilitate la locul de injectare;
  • umflare;
  • prurit;
  • roseata;
  • aparitia de vanatai;
  • infectii;
  • cicatrici [1]. 

Mezoterapia este o tehnica terapeutica ce s-a extins abia relativ recent si care necesita studii suplimentare pentru a-si demonstra eficienta. Este recomandat sa te bucuri de beneficiile sale doar in cabinetul unui profesionist, pentru a preveni eventualele complicatii si efecte adverse.

Bibliografie

1. El-Domyati, Moetaz, et al. Efficacy of Mesotherapy in Facial Rejuvenation: A Histological and Immunohistochemical Evaluation. International Journal of Dermatology, vol. 51, no. 8, 12 July 2012, pp. 913919, onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-4632.2011.05184.x, https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2011.05184.x, accesat la 7.03.2023;

2. How to Prepare for a Mesotherapy. Www.dermanetwork.org, www.dermanetwork.org/article/body-contouring/how-to-prepare-for-a-mesotherapy, accesat la 7.03.2023;

3. Mesotherapy: Procedure, Side Effects, and More. Healthline, 11 Aug. 2017, www.healthline.com/health/mesotherapy, accesat la 7.03.2023;

4. What Is Mesotherapy Treatment? Www.medicalnewstoday.com, 30 Jan. 2008, www.medicalnewstoday.com/articles/95640#4, accesat la 7.03.2023. 

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor