Nalba: beneficii, proprietati, utilizari

30. 8. 2023 · 6 minute de citit

Nalba (Althaea officinalis) este o planta cu flori care a jucat un rol in fitoterapie timp de secole. Radacina de nalba poate fi buna pentru ameliorarea tusei, protejarea impotriva ulcerului si multe altele. Radacina de nalba se prezinta sub forma de pulbere, capsule, ceai si sirop de tuse. In acest articol, trecem in revista beneficiile nalbei, modul de utilizare si eventualele efecte secundare.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Nalba: beneficii, proprietati, utilizari

Ce este nalba?

Nalba, cunoscuta si sub denumirea stiintifica Althaea officinalis, este o planta perena din familia Malvaceae. Aceasta creste in mod obisnuit pana la o inaltime de 1,5 metri si are frunze paroase si flori de culoare alb-rozalie. Originara din Europa, Africa de Nord si Asia de Vest, nalba a fost adusa si cultivata in multe alte parti ale lumii datorita proprietatilor sale terapeutice.

Nalba are o radacina carnoasa, cilindrica si alba. Tulpina este erecta, ramificata si acoperita cu peri aspri. Frunzele nalbei sunt mari, rotunjite, cu margini zimtate si acoperite cu peri moi. Florile acestei plante, de culoare alba sau roz pal, apar la sfarsitul verii si sunt grupate la varfurile ramurilor.

Aceasta planta se gaseste in mod obisnuit in zonele umede, cum ar fi malurile raurilor, mlastinile sau padurile umede, atat in zonele temperate, cat si in cele sub-tropicale. In Romania, nalba este foarte raspandita si poate fi gasita in toate regiunile tarii.

Istoricul utilizarii nalbei este extrem de bogat. Aceasta a fost folosita de mii de ani in medicina traditionala datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si emoliente. Inca din Evul Mediu, nalba era folosita pentru tratarea tusei, a racelilor si a problemelor digestive. Chiar si astazi, nalba este utilizata in industria farmaceutica, cosmetica si alimentara pentru beneficiile sale terapeutice.

Proprietatile nalbei (Althaea officinalis)

Nalba (Althaea officinalis) este o planta medicinala cu numeroase proprietati benefice pentru sanatate. Iata cateva dintre aceste proprietati si beneficii:

  • proprietati anti-inflamatorii: nalba este cunoscuta pentru efectele sale anti-inflamatorii. Radacinile plantei sunt utilizate in mod traditional pentru a trata inflamatii ale pielii, ale gatului sau ale tractului digestiv.
  • proprietati emoliente: nalba are proprietati emoliente, ceea ce inseamna ca poate ajuta la calmarea si hidratarea pielii uscate sau iritate. De asemenea, este utilizata in tratamentul bolilor de piele, cum ar fi eczemele sau psoriazisul. Un studiu a aratat ca extractele de nalba pot reduce inflamatia si iritatia pielii, contribuind la vindecarea mai rapida a leziunilor cutanate .
  • proprietati expectorante: nalba este folosita adesea in tratamentul afectiunilor respiratorii datorita proprietatilor sale expectorante. Substantele active din nalba pot ajuta la ameliorarea tusei si la eliminarea mucusului din plamani. Ar putea, de exemplu, să reducă semnificativ frecventa si severitatea episoadelor de tuse la pacientii cu bronsita cronica.
  • proprietati antioxidante: nalba contine antioxidanti care pot ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, protejand celulele de efectele nocive ale acestora si intarind sistemul imunitar

Utilizari ale nalbei (Althaea officinalis) in medicina traditionala

Ameliorarea tusei

Unele siropuri si dropsuri de tuse naturale si pe baza de plante pentru tuse contin radacina de nalba. Mucilagiul poate avea un efect calmant asupra esofagului. Parintii ar trebui sa discute cu un medic inainte de a da unui copil orice remediu pe baza de plante.

Imbunatatirea uscaciunii gurii

Gura uscata cronica (xerostomie) poate provoca o crestere a cariilor, a bolilor gingivale si a infectiilor dentare. Gura uscata inseamna, de obicei, ca o persoana are prea putina saliva in gura. Antihistaminicele, medicamentele pentru tensiunea arteriala, problemele neurologice si bolile autoimune se numara printre numeroasele sale cauze. Persoanele care au hiposalivatie, sau niveluri scazute de saliva, pot beneficia de utilizarea radacinii de nalba. Este important sa lasi pastila sa se dizolve incet in gura si sa eviti sa o mesteci. 

Protectia impotriva ulcerelor

Planta de nalba poate reduce riscul de ulcer gastric. Se crede ca mucilagiul si flavonoidele din planta de nalba pot acoperi si proteja mucoasa stomacului, ceea ce ar putea reduce riscul aparitiei anumitor ulcere.

Calmarea iritatiilor pielii

Radacina de nalba poate ajuta in cazul iritatiilor si inflamatiilor pielii. Desi radacina de nalba poate avea un efect de vindecare asupra pielii afectate de soare, oamenii nu ar trebui sa o foloseasca in locul unei protectii solare adecvate. Radiatiile UV de la soare sunt o cauza principala a cancerului de piele si pot provoca, de asemenea, imbatranirea prematura a pielii.

Vindecarea ranilor

Efectul calmant al extractelor vegetale de nalba poate ajuta, de asemenea, la accelerarea vindecarii ranilor. Extractul poate fi eficient in uciderea unor tipuri specifice de bacterii, ceea ce ar putea ajuta la prevenirea infectiilor.

Protejarea gatului impotriva refluxului gastric

Atunci cand apare refluxul gastric, acidul din stomac se intoarce in gat, ceea ce poate provoca deteriorarea esofagului. Efectul prin care mucilagiul de nalba imbraca esofagul unei persoane, il poate proteja de acizii daunatori ai stomacului.

Efectele secundare ale nalbei

Este putin probabil ca radacina de nalba sa provoace efecte secundare atunci cand o persoana o foloseste in mod corespunzator. Majoritatea cercetarilor au aratat ca oamenii au un risc foarte scazut de reactii adverse. Cu toate acestea, in cazuri rare, oamenii pot fi alergici la radacina de nalba. Pentru a verifica daca exista o alergie cutanata, acestia pot aplica o cantitate mica de radacina de nalba pe zona de piele din interiorul cotului. Daca nu apare nicio reactie in decurs de 24 de ore, ar trebui sa fie sigura utilizarea in alta parte pe piele.

Cum se utilizeaza nalba

Utilizeaza nalba

Oamenii pot folosi radacina de nalba intr-o varietate de moduri. 

Cum se prepara ceaiul din radacina de nalba

Folosirea radacinii uscate de nalba pentru ceaiul in foi libere este foarte simpla. Se toarna apa clocotita peste radacina uscata inainte de a o acoperi si de a o lasa la macerat timp de 5 pana la 10 minute. Acesta va fi apoi gata sa fie strecurata si bauta. 

O alta optiune este aceea de a folosi pliculete de ceai din radacina de nalba gata preparate. Se acopera un pliculet de ceai cu apa clocotita si se lasa la infuzat timp de pana la 10 minute. Persoanele care prefera un ceai cu aroma dulce poate adauga miere, care are, de asemenea, efecte antimicrobiene si antiinflamatorii.

Utilizarea pulberii de nalba

Pulberea de nalba cuprinde, de obicei, o combinatie a diferitelor parti ale plantei, dar pe eticheta poate fi trecuta cantitatea de radacina pe care o contine. Se poate amesteca pulberea de nalba cu apa sau suc, pentru a obtine o bautura. Alternativ, se poate amesteca pudra de radacina de nalba cu apa, se toarna intr-un borcan sau recipient cu capac si se lasa sa se infuzeze la temperatura camerei peste noapte. Mucilagiul creeaza un lichid gros si alunecos care poate ajuta la calmarea gatului si gurii. Este posibil ca substanta sa fie pastrata intr-un recipient ermetic in frigider timp de pana la 2 saptamani.

Rezumat

  • Datorita riscului scazut de efecte secundare si a istoriei indelungate de utilizare medicinala, radacina de nalba este o optiune naturala buna pentru tratarea afectiunilor minore. La fel ca in cazul oricarui remediu pe baza de plante, intreaba un medic inainte de a folosi nalba si nu utiliza plantele in locul tratamentului recomandat de medic.
  • Se pot cumpara diverse forme de radacina de nalba din magazinele de produse naturiste sau farmacii.
  • Nalba, sau Althaea officinalis, este o planta cu multiple beneficii pentru sanatate, avand proprietati antiinflamatorii, emoliente si expectorante. Este folosita in mod traditional pentru ameliorarea problemelor digestive, respiratorii si ale pielii. Totusi, este important sa se tina cont de posibilele riscuri si contraindicatii inainte de a o utiliza. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice