Neuroblastom: cauze, simptome, tratament
Un neuroblastom este o forma de cancer care se dezvolta in tesutul nervos, fiind considerat cea mai frecventa tumoare neuroendocrina embrionara la copii. Simptomele asociate sunt vaste, intregul sistem nervos simpatic este afectat, de aceea si optiunile de tratament sunt variate.
Explicam in continuare ce este neuroblastomul, care sunt cauzele aparitiei si simptomele specifice, metode de diagnostic si de tratament.
Ce este neuroblastomul?
Un neuroblastom este un tip de cancer ce apare la copiii sub 5 ani sau chiar mai mici, rar este diagnosticat dupa aceasta varsta. Se dezvolta in sistemul nervos al bebelusilor si copiilor mici si provine din celulele crestei neurale. Neuroblastomul creste in tesutul nervos imatur, in neuroblaste si poate aparea oriunde de-a lungul sistemului nervos simpatic, in mod frecvent in glandele suprarenale de deasupra rinichilor, inclusiv in maduva spinarii, abdomen, piept, gat, dar si in alte parti ale corpului.
Destul de rar un neuroblastom dispare de la sine, de regula sunt necesare tratamente de specialitate, personalizate pentru nevoile fiecarui copil. (1), (2)
Cauzele aparitiei unui neuroblastom
Un neuroblastom apare atunci cand tesuturile nervoase imature sau neuroblastele se inmultesc necontrolat. Celulele devin anormale pe fondul unei mutatii genetice, cresc si se divid in ritm alert si determina aparitia tumorii, dar inca nu se stie cauza mutatiei genetice.
Pe masura ce fatul se maturizeaza, neuroblastele se transforma in celule nervoase ale glandelor suprarenale. Majoritatea neuroblastelor se maturizeaza sau dispar la nastere, un numar mic se regasesc la nou-nascuti. In alte situatii, aceste celule formeaza o tumoare - neuroblastom.
Se crede ca riscul aparitiei acestui tip de cancer este mai mare la copiii ce provin din familii unde au existat cazuri de neuroblastom. Totusi, exista multe cazuri in care neuroblastomul nu este mostenit sau transmis in familii sau se regaseste la copiii nascuti cu malformatii congenitale. (2), (3), (4)
Simptome specifice in neuroblastom
La nivelul abdomenului
- Durere abdominala;
- Nodul sub piele care nu este sensibil la atingere;
- Modificari ale tranzitului intestinal - diaree la copii sau constipatie.
La nivelul pieptului
- Dureri in piept;
- Respiratie suieratoare;
- Modificari la nivelul ochilor - pleoapa cazuta cu sindromul Horner, dimensiune inegala a pupilelor. (3)
Alte simptome
- Noduli de tesut sub piele, albastrui sau violet la bebelusi;
- Globi ocular ce par ca ies din orbita - proptoza;
- Cearcane in jurul ochilor asemanatoare vanatailor;
- Dureri de spate;
- Dureri osoase;
- Pierdere in greutate inexplicabila;
- Febra;
- Tuse;
- Oboseala;
- Dificultati de coordonare, echilibru si miscare;
- Paralizie la nivelul picioarelor;
- Hipertensiune arteriala si batai rapide ale inimii;
- Probleme respiratorii;
- Miscari incontrolabile ale ochilor. (2), (3)
Stadii ale unui neuroblastom
Etapa L1
Prezinta risc scazut, tumorile L1 nu s-au raspandit, se regasesc intr-un singur compartiment al corpului, fara afectarea structurilor vitale.
Etapa L2
Tumoarea este limitata la un singur compartiment al corpului, celulele canceroase se pot raspandi la ganglionii limfatici regionali. Tumoarea se poate infasura pe structurile vitale ale corpului, in jurul vaselor de sange mari.
Etapa M
Celulele canceroase sunt prezente in mai mult de un compartiment al corpului - boala metastatica la distanta, riscul in acest stadiu fiind cel mai ridicat.
Etapa MS
Celulele canceroase se regasesc raspandite in piele, ficat, maduva osoasa. Copiii cu neuroblastom in acest stadiu au mai putin de 18 luni, boala fiind acum cu risc scazut, ceea ce inseamna un prognostic bun. (2), (4)
Tratamentul pentru neuroblastom
Diagnosticul pentru neuroblastom se stabileste in urma examinarii fizice, cu prezentarea istoricului medical si familial, alaturi de efectuarea unor investigatii imagistice - CT, RMN, ecografie, scanare cu raze X, scanare cu metaiodobenzilguanidina (MIBG), dar si dupa analizarea si testarea unei probe de tesut sau a unei mostre de maduva osoasa.
Tratament chirurgical
Interventia chirurgicala vizeaza indepartarea celulelor canceroase si este insotita inainte sau dupa de chimioterapie. La copiii cu risc scazut de neuroblastom, operatia de inlaturare a celulelor canceroase poate fi singura varianta de tratament.
Cand vorbim de risc mediu si ridicat de neuroblastom, interventia chirurgicala consta in eliminarea a cat mai mult din celulele canceroase, resturile ramase sunt tratate cu chimioterapie si radiatii.
Chimioterapie
Procedura opreste inmultirea celulelor canceroase si foloseste pentru aceasta substante chimice. Tratamentul se poate intinde pe mai multe saptamani sau luni si se indreapta impotriva tuturor celulelor cu crestere rapida. Vor fi afectata si unele celule sanatoase, de aici si efectele secundare. Chimioterapia poate fi utilizata inainte de operatie, dupa, dar si inaintea unui transplant de maduva osoasa.
Radioterapia
Cu ajutorul fasciculelor de inalta energie cu raze X, celulele canceroase sunt distruse. Copiii cu risc mediu pot primi indicatie pentru radioterapie daca chimioterapia si operatia nu au oferit rezultatele dorite, iar cei incadrati cu risc ridicat de neuroblastom pot urma sedinte de radioterapie dupa chimioterapie si interventie chirurgicala, pentru a preveni reaparitia cancerului. (1), (2), (3)
Transplant de maduva osoasa
Copiii cu risc ridicat de neuroblastom pot sa primeasca transplant de celule stem din maduva osoasa, transplant autolog de celule stem. Inainte de transplantul de maduva osoasa, au loc filtrarea si colectarea celulelor stem din propriul lor sange, care sunt stocate. Dupa sedintele de chimioterapie, celulele stem stocate sunt reintroduse in corpul copiilor pentru a forma noi celule sanguine sanatoase.
Imunoterapie
Medicamentele utilizate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva celulelor canceroase. Aceasta optiune de tratament este aplicata copiilor cu neuroblastom cu risc ridicat.
Terapia MIBG
Pentru controlul neuroblastomului cu risc ridicat se are in vedere o noua forma de radioterapie, metaiodobenzilguanidina, MIBG, ce este injectata in fluxul de sange pentru a ajunge la celulele tumorii unde elibereaza radiatia. Aceasta varianta de terapie de cateva zile este asociata chimioterapiei sau transplantului de maduva osoasa. (2), (3)
Terapia tintita
Se refera la utilizarea unor medicamente sau a altor substante cu rol de a identifica si ataca celulele canceroase. Terapiile tintite sunt de mai multe tipuri si pot reduce impactul negativ resimtit la nivelul organismului comparativ cu chimioterapia sau radioterapia. (4)
Acest articol despre neuroblastom este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical avizat. La primele semne ale prezentei unei probleme de sanatate la copiii, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Neuroblastoma - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448111/
2. Neuroblastoma - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14390-neuroblastoma
3. Neuroblastoma - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neuroblastoma/symptoms-causes/syc-20351017
4. Neuroblastoma Treatment (PDQ®)–Patient Version - https://www.cancer.gov/types/neuroblastoma/patient/neuroblastoma-treatment-pdq