Nevralgia de trigemen: cauze, manifestari si masuri de prim-ajutor

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 12 minute de citit
durere de ureche

Nevralgia de trigemen este o durere cronica asociata cu nervul trigemen, cunoscut si ca cel de-al cincilea nerv cranian si responsabil pentru transmiterea senzatiilor inregistrate in zona fetei catre creier. Face parte din categoria durerilor neuropate, simptomele experimentate find cauzate de leziuni la nivelul unui nerv. Cu alte cuvinte, este o durere intensa care apare subit la nivelul fetei, maxilarului, gingiilor sau dintilor. Mai este cunoscuta si sub denumirea de “tic douloureux”. [1, 2] 

Daca te confrunti cu o astfel de durere care afecteaza de regula doar o parte a fetei, este important sa consulti un medic specialist. Din acest articol poti afla mai multe despre cauzele, manifestarile si masurile de prim-ajutor uzuale. 

Ce este nevralgia de trigemen?

Nevralgia de trigemen este o conditie medicala ce implica durere cronica la nivelul fetei cauzata de leziuni ale nervului trigemen. Acesta este unul dintre nervii distribuiti pe scara larga la nivelul craniului. Rolul lui este de a asigura comunicarea senzatiilor intre fata si creier cu ajutorul celor trei ramuri ale sale:

  • Nervul oftalmic sau ramura superioara  - se ocupa de transmiterea senzatiilor de la nivelul scalpului, fruntii si partii frontale a capului.
  • Nervul maxilar sau ramura mediana - stimuleaza obrajii, maxilarul, buza superioara, dintii si gingiile. 
  • Nervul mandibular sau ramura inferioara - asigura structura nervoasa necesara la nivelul mandibulei, dintilor si gingiilor inferioare si buzei de jos. 

Manifestarile asociate cu acest tip de nevralgie pot afecta una sau mai multe ramuri ale acestui nerv. Cazurile in care durerea afecteaza ambele parti ale fetei la momente diferite sunt mai rare. Incidenta este si mai redusa in cazul nevralgiei de trigemen bilaterale - ambele parti ale fetei experimenteaza durere in acelasi timp. 

Durerile pe care leziunile nervului trigemen le pot cauza clasifica aceasta problema de sanatate in doua tipuri:

  • Tipul I - este forma specifica a acestei afectiuni si cauzeaza durere faciala extrema, sporadica, subita, arzatoare sau asemanatoare unui soc electric. Aceasta durere poate dura cateva secunde si poate atinge pana la doua minute per episod. Astfel de atacuri de durere pot continua in succesiune rapida si timp de doua ore. 
  • Tipul II - este considerat forma atipica de nevralgie de trigemen si implica durere constanta, senzatia de arsura sau junghiuri dureroase cu o intensitate mai scazuta decat in cazul tipului I. 

In ambele situatii durerea resimtita poate fi suficient de intensa pentru a cauza incapacitate fizica si mentala. In plus, ambele forme de durere pot fi experimentate de aceeasi persoana, chiar si simultan. [3]

Cauzele nevralgiei de trigemen

Nevralgia de trigemen poate fi asociata cu o diversitate de probleme medicale si considerata afectiune primara sau secundara. In continuare poti descoperi principalele cauze atat ale nevralgiei de trigemen primare, cat si ale celei secundare. 

Cauze nevralgie de trigemen primara 

Se considera ca nevralgia de trigemen este primara atunci cand nu este cauzata de o alta problema de sanatate. Cel mai adesea este consecinta presiunii pe care un vas de sange o exercita asupra nervului trigemen. Aceste tip de compresie deterioreaza invelisul protectiv din jurul nervului - teaca de mielina. 

Cauze nevralgie de trigemen secundara

Atunci cand nevralgia de trigemen este secundara, o alta conditie medicala este responsabila pentru durerea resimtita. Cel mai adesea este vorba de:

  • scleroza multipla - o boala care deterioreaza teaca de mielina a nervului trigemen; 
  • tumori sau malformatii arterio-venoase - cauzeaza compresia nervului si sunt o cauza mai rara;
  • leziuni la nivelul nervului trigemen - provocate de interventii chirurgicale la nivelul sinusurilor sau orale, accidente vasculare cerebrale sau traumatisme faciale. [1, 3]

Factori de risc

In cazul anumitor persoane, riscul de a dezvolta acest tip de durere neuropata este mai mare: 

  • femeile;
  • persoanele peste 50 de ani;
  • familiile in care exista un istoric de anomalii in modul de formare al vaselor de sange la nivelul creierului;
  • cei care sufera de tensiune arteriala marita. [4]

Cum se manifesta nevralgia de trigemen: simptome

Simptomele nevralgiei de trigemen variaza destul de mult, fiind posibila una sau mai multe din urmatoarele manifestari: 

  • Episoade de durere severa care inteapa sau injunghie, fiind deseori experimentata ca un soc electric. 
  • Atacuri spontane de durere sau atacuri declansate de simpla atingere a fetei, de masticatie (mestecat), de procesul de vorbire sau de perierea dintilor. 
  • Durere care se manifesta ca un spasm facial. 
  • Atacuri de durere care dureaza cateva secunde sau cateva minute.
  • Crize de durere neuropata caracterizate de atacuri succesive care dureaza zile, saptamani, luni sau chiar o perioada mai indelungata. In cazul anumitor persoane alterneaza cu perioade lipsite de simptome. 
  • Durere in regiuni strans legate de nervul trigemen - obraji, mandibula, dinti, gingii, buze sau, mai rar, ochi si frunte. 
  • Durere care afecteaza doar o singura parte a fetei la un moment dat. 
  • Nevralgie care apare mai ales noaptea, in timpul somnului. 
  • Atacuri care devin mai frecvente si intense cu trecerea timpului.
  • Durere concentrata intr-un punct sau care radiaza intr-o zona mai mare. [5]

Cum se diagnosticheaza nevralgia de trigemen?

Cum se diagnosticheaza nevralgia de trigemen

De cele mai multe ori, medicul va pune diagnosticul de nevralgie de trigemen in functie de modul in care descrii durerea resimtita:

  • Tipul - durerea asociata cu aceasta afectiune este brusca, asemanatoare unui soc si de scurta durata.
  • Locatia - de cele mai multe ori este o durere care afecteaza anumite zone ale fetei. 
  • Actiuni declansatoare - aceasta nevralgie tinde sa isi faca aparitia mai ales in timpul mesei, vorbitului sau atingerii fetei. 

Durerile resimtite la nivelul capului pot fi datorate si altor tipuri de nevralgii precum nevralgia Arnold. De aceea, punerea diagnosticului implica si anumite teste specifice care ii permit medicului sa determine cauzele care stau la baza acestei afectiuni:

Examenul neurologic

Atingerea si examinarea diferitelor zone ale fetei tale poate ajuta medicul sa determine locatia exacta a durerii si ramura responsabila a nervului trigemen. Testarea reflexelor poate fi de asemenea de ajutor pentru ca ii permite medicului tau sa decida daca simptomele au fost cauzate de compresia nervului sau de alta conditie medicala. 

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN sau IRM)

Este un test necesar medicului tau pentru a analiza in detaliu structura sistemului nervos central si a determina daca scleroza multipla sau o tumoare este cauza durerii resimtite. [6]

Diagnosticul de nevralgie de trigemen tipica poate fi sustinut si de raspunsul pozitiv al pacientului la o cura scurta cu un medicament anticonvulsivant. In cazul formei atipice, procesul de diagnosticare este mai complex, dar un raspuns pozitiv la doze mici de antidepresive triciclice este considerat edificator. [3]

Nevralgia de trigemen: masuri de prim ajutor

Durerile asociate cu nevralgia de trigemen au ajuns sa afecteze rutina zilnica? Exista cateva lucruri pe care le poti face in asteptarea programarii la un doctor de specialitate care iti poate evalua starea si stabili atat un diagnostic, cat si o schema de tratament conventionala. 

Considera tratamente uzuale impotriva durerii 

Desi nu poti determina cauzele durerii fara a vizita un medic specialist, poti opta pentru mentinerea nevralgiei la un nivel suportabil cu medicamente fara reteta pentru durere. In unele cazuri poate fi utila si aplicarea de comprese calde sau reci, dar acest lucru este posibil numai in cazul in care senzatiile de rece si cald nu se numara printre factorii care tind sa iti cauzeze un atac de durere. [7]

Evita factorii declansatori

Pentru a experimenta cat mai putine atacuri de durere este important sa eviti factorii care tind sa declanseze acest tip de nevralgie. Exemple concrete sunt:

  • Vantul - il poti evita prin acoperirea fetei cu o esarfa sau prin utilizarea unei umbrele cu forma de cupola care te poate proteja impotriva vremii in general. 
  • Curentii de aer - nu mai sunt o problema daca stai departe de ferestrele deschise si sursele de aer conditionat. 
  • Mancarurile/bauturile fierbinti, picante sau reci - nu le consuma sau, in cazul lichidelor, utilizeaza un pai pentru a preveni contactul cu zone dureroase situate la nivelul gurii. 
  • Cafeina, citricele si bananele - evita consumul lor pentru ca in multe cazuri acestea declanseaza nevralgia. 
  • Dificultatea la masticatie - evit-o fara a te priva de o dieta echilibrata prin transformarea meselor zilnice in piureuri sau lichide. [8]

Cum se trateaza nevralgia de trigemen?

femeie ia o pastila

Te intrebi daca nevralgia de trigemen se poate vindeca? In majoritatea cazurilor, tot ceea ce se poate asigura cu ajutorul tratamentelor disponibile este tinerea sub control a nivelului de durere resimtit. Medicii considera atent medicatia, injectiile si interventiile chirurgicale disponibile. 

Tratamente medicamentoase 

De regula, medicamentele fara reteta au doar un efect limitat asupra durerii resimtite. Tratamentul nevralgiei de trigemen recomandat de un medic specialist include cel mai adesea:

  • Anticonvulsivante sau antiepileptice - sunt utilizate pentru nevralgii pentru ca incetinesc impulsurile electrice care au loc la nivelul nervilor si reduc abilitatea acestora de a trimite impulsuri dureroase. Aceasta medicatie trebuie luata constant, nu numai atunci cand un atac de durere are loc. Daca durerea intra in remisie, poti stabili impreuna cu medicul o reducere graduala a dozajului. Oprirea brusca a tratamentului poate cauza probleme serioase. 
  • Antispastice - aceste medicamente ajuta la relaxarea musculaturii. Poti fi utilizate si impreuna cu anticonvulsivante. 
  • Injectii cu botox - studiile au aratat ca botoxul poate reduce intensitatea durerii neuropate resimtite in cazul in care medicamentele mentionate anterior nu mai functioneaza. [6, 8]

Interventii chirurgicale 

Atunci cand tratamentele medicamentoase nu mai pot tine severitatea durerii sub control sau cauzeaza efecte adverse problematice, medicul iti poate recomanda si urmatoarele interventii chirurgicale:

  • Decompresia microvasculara - aceasta procedura implica relocarea sau inlaturarea vaselor de sange care intra in contact cu nervul trigemen si cauzeaza functionarea sa defectuoasa. De multe ori, aceasta procedura reduce considerabil sau elimina durerea resimtita, dar nevralgia tinde sa revina dupa 10 ani sau mai putin in cazul a 3 din 10 pacienti. Este asociata cu riscuri precum scaderea auzului, slabiciune sau amorteala faciala si accident vascular cerebral
  • Radiochirurgie stereotactică de tip Gamma Knife - aceasta interventie directioneaza cu precizie o doza de radiatie la baza nervului trigemen. Scopul este de a deterioara acest nerv si a reduce sau elimina durerea. Ameliorarea se resimte gradual si poate deveni evidenta abia dupa o luna. De obicei, este o procedura de succes, dar exista un risc de recurenta dupa 3-5 ani. Unul din efectele adverse comune este amorteala faciala. [6]

O alta procedura comuna utilizata pentru tratarea nevralgiei de trigemen este rizotomia. Scopul ei este de a distruge fibre nervoase pentru a diminua durerea. Poate fi realizata prin utilizarea injectiei cu glicerol, compresiei cu balon sau radiofrecventei care creeaza o leziune termica la nivelul nervului responsabil  pentru nevralgie. In toate cazurile, durerea tinde sa reapara dupa un anumit timp. [6]

Tratamente alternative 

acupunctura

Exista si tehnici complementare care pot ajuta la ameliorarea durerii atunci cand sunt utilizate in combinatie cu tratamentul medicamentos. Gradul lor de succes variaza de la caz la caz. Cateva exemple sunt:

  • Activitatile care promoveaza bunastarea, relaxarea - yoga, aromaterapia sau meditatia. 
  • Acupunctura - este o solutie de a tine durerea sub control mai ales in cazul pacientilor care au devenit refractari la tratamentul medicamentos sau rezistenti la cel chirurgical. Studiile arata ca produce rezultate fara a cauza efecte adverse majore. [9]
  • Terapia nutritionala - conform expertilor, o dieta saraca in grasimi saturate poate contribui la ameliorarea simptomelor asociate cu acest tip de nevralgie. [10] Poti considera si anumite suplimente alimentare pentru durere la recomandarea medicului.

Exista si optiuni de tratamente naturiste pentru nevralgia de trigemen. Poti ameliora durerea resimtita utilizand remedii precum uleiul de mullein [11] sau fosfatul de magneziu (Magnesia phosphorica). [12] 

Nevralgia de trigemen este o problema de sanatate responsabila pentru dureri cronice pe termen lung. Pentru ameliorarea acestora este important sa urmezi sfatul medicului la fiecare pas. Din fericire, noi tratamente sunt studiate de cercetatori din intreaga lume in fiecare zi. 

Acesta este un articol informativ. Daca te confrunti cu simptome specifice nevralgiei de trigemen, este important sa te adresezi unui specialist cat mai curand. 

Bibliografie:

  1. Geng, Caitlin. “Trigeminal Neuralgia Treatment, Symptoms, and Causes.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 21 Dec. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/160252#what-is-it. Accesat la 25 Oct. 2022.
  2. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “Trigeminal Neuralgia.” WebMD, WebMD, 2007, www.webmd.com/pain-management/guide/trigeminal-neuralgia. Accesat la 25 Oct. 2022.
  3. ‌“Trigeminal Neuralgia Fact Sheet | National Institute of Neurological Disorders and Stroke.” Nih.gov, 2013, www.ninds.nih.gov/trigeminal-neuralgia-fact-sheet. Accesat la 25 Oct. 2022.
  4. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “Trigeminal Neuralgia.” WebMD, WebMD, 2007, www.webmd.com/pain-management/guide/trigeminal-neuralgia. Accesat la 25 Oct. 2022.
  5. ‌“Trigeminal Neuralgia - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/symptoms-causes/syc-20353344. Accesat la 25 Oct. 2022.
  6. “Trigeminal Neuralgia - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/trigeminal-neuralgia/diagnosis-treatment/drc-20353347. Accesat la 25 Oct. 2022.
  7. ‌“Relieving Trigeminal Neuralgia Pain | Conditions We Treat.” Valley Gamma Knife, 18 Feb. 2020, www.valleygammaknife.com/how-to-relieve-trigeminal-neuralgia-pain-at-home/. Accesat la 25 Oct. 2022.
  8. NHS Choices. Treatment - Trigeminal Neuralgia. 2022, www.nhs.uk/conditions/trigeminal-neuralgia/treatment/. Accesat la 25 Oct. 2022.
  9. Sert, Hüseyin, et al. “Successful Treatment of a Resistance Trigeminal Neuralgia Patient by Acupuncture.” Clinics, vol. 64, no. 12, Dec. 2009, pp. 1225–1226, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2797593/, 10.1590/s1807-59322009001200014. Accesat la 25 Oct. 2022.
  10. Verma, Narayan, and Frank Sherwood. “Low Saturated Fat Diet Is Effective in Trigeminal Neuralgia (P03.237).” Neurology, vol. 78, no. 1 Supplement, 24 Apr. 2012, pp. P03.237–P03.237, n.neurology.org/content/78/1_Supplement/P03.237. Accesat la 25 Oct. 2022.
  11. https://www.earthclinic.com/about.html. “Mullein Herb Benefits.” Earthclinic.com, 2021, www.earthclinic.com/herbs/mullein.html. Accesat la 25 Oct. 2022.
  12. Ghulam Sarwar Hashmi. “Use of Magnesia Phosphorica in Trigeminal Neuralgia.” ResearchGate, Springer Verlag, 15 Dec. 2003, www.researchgate.net/publication/274196142_Use_Of_Magnesia_phosphorica_in_Trigeminal_Neuralgia. Accesat la 25 Oct. 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice