Osteosarcomul: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Osteosarcomul este cel mai frecvent tip de cancer osos in randul adolescentilor, localizat in general la nivelul oaselor lungi. Din acest articol poti afla mai multe detalii despre cauzele si factorii de risc ai osteosarcomului, simptome, metode de diagnostic si optiunile de tratament disponibile.
Ce este osteosarcomul?
Osteosarcomul este un cancer osos localizat cel mai frecvent la nivelul tibiei sau al femurului, in proximitatea genunchiului sau in zona bratului, in apropiere de umar. Este cel mai frecvent tip de cancer osos in randul copiilor [1].
Caracteristica osteosarcomului este corelatia cu puseele de crestere din perioada adolescentei timpurii, incidenta fiind crescuta in randul copiilor mai inalti. Varsta medie pentru diagnosticarea osteosarcomului este 15 ani, dar acest tip de cancer osos este intalnit si la persoanele cu varsta de peste 60 ani sau la cele care au urmat cure de radioterapie pentru alte tipuri de cancer [2].
Persoanele care au un istoric familial de cancer si cele care sufera de retinoblastom au o incidenta mai mare a osteosarcomului [1].
Tipuri de osteosarcom
Osteosarcomul poate fi clasificat in functie de caracteristicile celulelor maligne din structura sa, astfel:
- Osteosarcom de grad inalt, cu crestere rapida si probabilitate crescuta de metastazare. Osteosarcomul de grad inalt include osteosarcomul osteoblastic, osteosarcomul condroblastic, osteosarcomul fibroblastic, osteosarcomul cu celule mici si osteosarcomul telangiectatic.
- Osteosarcom de grad intermediar, rar intalnit. Exemple de osteosarcom de grad intermediar sunt osteosarcomul periostal si osteosarcomul juxtacortical;
- Osteosarcomul de grad scazut are o dezvoltare lenta, cu celule care au deviatii de la normal intr-o forma minima [3].
Care sunt cauzele osteosarcomului?
Cauzele precise ale aparitiei osteosarcomului nu sunt cunoscute. Punctul de pornire al replicarii celulare necontrolate este reprezentat de o modificare la nivelul ADN-ului, care are ca rezultat sinteza osoasa exagerata. Rezultatul este o masa de os slab diferentiat care invadeaza si distruge tesuturile normale ale organismului. Aceste celule pot ajunge in torentul sangvin si pot metastaza in alte zone ale corpului, cel mai frecvent la nivel pulmonar [4].
Factori de risc
Desi cauzele precise ale osteosarcomului nu au fost identificate, exista unii factori care se asociaza unei cresteri a riscului de a dezvolta acest tip de neoplasm:
- Varsta: osteosarcomul este mai frecvent intalnit in randul adolescentilor cu pusee rapide de crestere;
- Gen: s-a observat o incidenta crescuta a osteosarcomului in randul barbatilor, in comparatie cu femeile;
- Inaltime: incidenta osteosarcomului este mai mare in randul adolescentilor mai inalti decat media;
- Radioterapia sau terapia cu agenti alchilanti, impotriva altor tipuri de cancer;
- Predispozitia genetica;
- Anomalii osoase anterioare care modifica procesul de regenerare [5].
Este important de retinut ca, in majoritatea cazurilor de dureri osoase, cauzele sunt benigne. Totusi, consultul medical este necesar si recomandat.
Care sunt simptomele osteosarcomului?
In osteosarcom, simptomele variaza in functie de localizarea tumorii. Pe lista acestora sunt incluse:
- durerea osoasa (in miscare, in repaos sau in momentul in care se face efort);
- fracturi osoase;
- edeme;
- roseata;
- schiopatat;
- limitarea mobilitatii articulare [1].
In cancer osos la picior, simptomele pot diferi oarecum de alte localizari - la nivelul bratelor sau al coastelor, de pilda. Durerea poate fi surda sau poate fi suficient de intensa incat sa tina pacientul treaz peste noapte.
In cazul durerilor osoase la copii, se recomanda examinarea musculaturii: in caz de osteosarcom, musculatura membrului afectat este adeseori mai slab reprezentata, prin comparatie cu celalalt membru [6].
Simptomele osteosarcomului pot fi asemanatoare cu cele ale durerilor de crestere, totusi acestea din urma dispar, de obicei, in adolescenta timpurie. Durerile articulare in cancer sunt relativ rare si limitate la situatiile in care tumora afecteaza articulatia, pe cand in cazul durerilor de crestere, ele pot fi destul de frecvente, cartilajele de crestere fiind localizate in proximitatea articulatiilor [7].
Complicatiile osteosarcomului
Osteosarcomul implica o serie de complicatii, cauzate fie de tumora, fie de tratamentul antitumoral specific. Printre acestea, medicii mentioneaza:
- Aparitia metastazelor: osteosarcomul poate metastaza oriunde in corp, facand tratamentul si recuperarea mai dificile. Cel mai frecvent, metastazele se localizeaza la nivel pulmonar si la nivelul altor oase.
- Efortul de adaptare la amputarea unui membru: tratamentul conservator este intotdeauna preferat in cazul osteosarcomului. Dar, uneori, extirparea unui segment al membrului afectat este necesara pentru a elimina complet celulele canceroase. Adaptarea la utilizarea unei proteze necesita timp, rabdare si mult exercitiu.
- Efecte secundare pe termen lung: chimioterapia agresiva necesara pentru a limita evolutia osteosarcomului poate determina efecte secundare semnificative, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung [6]. Un stil de viata sanatos si suplimentele alimentare recomandate in afectiunile oncologice pot fi de ajutor in sustinerea organismului in timpul acestui proces.
Diagnosticarea osteosarcomului
Protocolul de diagnostic include o serie de etape care pot fi adaptate de catre medic, in functie de simptomatologia pacientului si de alte criterii:
- Examinarea clinica urmareste aparitia zonelor de edem si roseata. Tot in aceasta etapa, medicul solicita informatii despre istoricul medical individual si familial, despre eventuale afectiuni cronice, tratamente si alte detalii asemanatoare.
- Analizele de sange vor identifica eventuala prezenta, in sange, a markerilor tumorali.
- Tomografia computerizata permite recreerea unei imagini 3D a structurilor osoase.
- Rezonanta magnetica nucleara utilizeaza unde magnetice pentru obtinerea imaginii organelor interne.
- Radiografia permite vizualizarea structurilor interne cu densitate mare.
- Biopsia presupune recoltarea unui fragment osos din zona cu leziuni, pentru examinarea histopatologica.
- Scanarea osoasa este o investigatie cu inalta sensibilitate care permite identificarea unor eventuale anomalii osoase pe care celelalte tipuri de analize le-ar putea rata. Este metoda de investigatie utilizata pentru a stabili data osteosarcomul s-a extins si la alte oase [4].
Optiuni de tratament pentru osteosarcom
Tratamentul pentru osteosarcom presupune interventii chirurgicale si chimioterapie. In unele cazuri, radioterapia poate reprezenta o optiune.
Tratament chirurgical
Tratamentul chirurgical al osteosarcomului are ca scop indepartarea completa a celulelor canceroase. Amploarea interventiei depinde de mai multi factori, printre care de dimensiunea tumorii si de localizarea acesteia [3].
Tratamentul chirurgical poate consta in:
- Excizie tumorala cu margini largi, utilizata in cazurile in care tumora poate fi indepartata in siguranta, cu margini suficient de generoase incat tesuturile ramase sa fie sanatoase. Procedura are ca scop conservarea membrului afectat si impune reconstructie osoasa, prin proteze metalice sau grefe osoase, in functie de fiecare situatie particulara.
- Amputarea membrului afectat este o optiune utilizata din ce in ce mai rar in ultima perioada, gratie progreselor pe care le-a facut medicina. Atunci cand amputarea este necesara, protezele moderne permit un stil de viata cu un nivel satisfacator de mobilitate.
- Rotatioplazia este utilizata in special in cazul copiilor care sunt, inca, in crestere. Ea presupune extirparea cancerului, inclusiv a articulatiei genunchiului, care este inlocuita cu articulatia gleznei. Interventia este urmata de protezarea gambei [7].
Chimioterapia
Tratamentul chimioterapic presupune utilizarea a doua sau mai multe medicamente care distrug celulele canceroase. El se administreaza, de obicei, inaintea tratamentului chirurgical. Atunci cand tumora raspunde la chimioterapie, interventia chirurgicala poate permite salvarea membrului afectat. In caz contrar, se considera ca este vorba despre o forma foarte agresiva de cancer, asadar si interventia chirurgicala va fi mai agresiva.
Chimioterapia se foloseste si consecutiv interventiei chirurgicale, pentru a asigura distrugerea tuturor celulelor canceroase. De asemenea, in caz de recidive sau metastaze osoase, chimioterapia poate incetini evolutia bolii [4].
Radioterapia
Radioterapia este o optiune in cazul in care interventia chirurgicala nu este posibila sau suficienta.
Prognosticul osteosarcomului
Prognosticul, in cazul osteosarcomului, este bun atat timp cat tumora este limitata la locul primar de aparitie. Rata de vindecare este de aproape 80% atunci cand tumora primara nu a metastazat. In osteosarcom, rata de supravietuire este de doar 30% atunci cand exista metastaze [2].
Osteosarcomul este o forma de cancer intalnita mai frecvent in randul adolescentilor cu pusee de crestere importante. Desi simptomele initiale sunt destul de vagi, ele ar trebui sa impuna un consult medical de specialitate, avand in vedere ca rata de supravietuire este mare in tumorile identificate devreme.
Bibliografie:
- Mayo Clinic. Osteosarcoma - Symptoms and Causes. Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteosarcoma/symptoms-causes/syc-20351052 accesat la 23.09.2022;
- Osteosarcoma. Johns Hopkins Medicine Health Library, 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sarcoma/osteosarcoma accesat la 23.09.2022;
- Osteosarcoma Symptoms & Treatments | Cleveland Clinic. Cleveland Clinic, 2000, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15041-osteosarcoma accesat la 23.09.2022;
- Osteosarcoma: Background, Pathophysiology, Etiology. Medscape.com, 30 May 2019, emedicine.medscape.com/article/1256857-overview accesat la 23.09.2022;
- Osteosarcoma: Symptoms, Tests & Treatments. Healthline, 2012, www.healthline.com/health/osteosarcoma accesat la 23.09.2022;
- Prater, Stephanie, and Brett McKeon. Cancer, Osteosarcoma. PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549868/ accesat la 23.09.2022;
- What Is Osteosarcoma? Cancer.org, American Cancer Society, 2014, www.cancer.org/cancer/osteosarcoma/about/what-is-osteosarcoma.html accesat la 23.09.2022.