Pastura - beneficii, proprietati, contraindicatii

7. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Foarea si albina

Pastura de albine este un amestec de polen de flori, nectar, enzime, miere, ceara si secretii de albine. Insectele melifere colecteaza cu grija polenul de la plante si il transporta la stup, unde este depozitat si folosit ca hrana pentru colonie. 

Pastura nu trebuie confundata cu alte produse apicole, cum ar fi mierea, laptisorul de matca sau fagurele de miere, intrucat ele nu pot contine polen si sunt formate din substante diferite. 

Proprietatile nutritionale 

Recent, pastura de albine a capatat popularitate in comunitatea de sanatate, deoarece este incarcata cu nutrienti, aminoacizi, vitamine, lipide si peste 250 de substante active [1]. De fapt, Ministerul Federal al Sanatatii din Germania recunoaste polenul de albine ca medicament [2].

Aceasta reprezinta o sursa excelenta din punct de vedere nutritiv pentru organism, deoarece granulele de polen sunt compuse aproximativ din:

  • Carbohidrati: 40%;
  • Proteine: 35%;
  • Apa: 4-10%;
  • Grasimi: 5%;
  • Alte substante: 5-15%.

Ultima categorie include vitamine, minerale, antibiotice si antioxidanti. Cu toate acestea, continutul nutritional al pasturii depinde de sursa plantei si de anotimpul colectarii polenului.

De exemplu, studiile au aratat ca polenul de albine extras din plantele de pin are aproximativ 7% proteine, iar cel din pachetele de palmier se apropie de un procentaj de 35% de proteine [1].

In plus, substantele recoltate de albine in timpul primaverii au o compozitie de aminoacizi semnificativ diferita fata de pastura realizata cu polenul colectat in timpul verii [1].

Beneficiile pentru sanatate 

1. Continutul ridicat de antioxidanti protejeaza de radicalii liberi si de bolile cronice

Polenul de albine este incarcat cu o mare varietate de antioxidanti, printre care flavonoide, carotenoide, quercetina, kaempferol si glutation [3].

Antioxidantii protejeaza organismul impotriva moleculelor potential daunatoare, numite radicali liberi. Deteriorarea lor este legata de boli cronice, cum ar fi cancerul si diabetul de tip 2 [4].

Cercetarile realizate asupra pasturii au aratat ca antioxidantii polenului de albine pot reduce inflamatia cronica, elimina bacteriile daunatoare, lupta impotriva infectiilor si combate dezvoltarea si raspandirea tumorilor [5].

2. Poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare

Atat lipidele din sange, cat si colesterolul ridicat sunt legate de un risc crescut de boli de inima. Interesant este ca polenul de albine poate reduce acesti factori de risc.

De exemplu, studiile pe animale au aratat ca extractele de polen de albine pot scadea nivelul colesterolului din sange, in special colesterolul LDL ("rau") [6, 7].

La persoanele cu miopie cauzata de arterele infundate, suplimentele de polen au redus nivelul colesterolului din sange, ceea ce a contribuit la cresterea campului vizual [5].

In plus, antioxidantii pot proteja lipidele. Cand ele oxideaza, se pot aduna impreuna, restrictionand vasele de sange si crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare [7].

3. Poate stimula functia hepatica si proteja ficatul de substante toxice

 

Seminte

Ficatul este un organ vital care descompune si elimina toxinele din sange. Studiile pe animale au descoperit ca pastura poate spori abilitatile sale de detoxifiere. La vertebratele mai in varsta, polenul de albine a stimulat apararea antioxidanta a ficatului si a eliminat din sange mai multe deseuri, cum ar fi malondialdehida si ureea [10].

Alte cercetari efectuate, arata ca antioxidantii pe care pastura ii contine protejeaza ficatul impotriva deteriorarii cauzate de consumul mai multor substante toxice, inclusiv supradoze de droguri. Pastura de albine promoveaza si vindecarea ficatului [3, 8, 9].

4. Poate avea proprietati anticancerigene

Polenul de albine poate avea aplicatii pentru tratarea si prevenirea cancerelor, care apar la proliferarea anomala a celulelor.

Studiile efectuate in laboratoare de specialitate au descoperit ca extractele de pastura inhiba cresterea tumorii si stimuleaza apoptoza (moartea programata a celulelor) in cancerele de prostata, de colon si leucemice [11, 12].

Polenul de albine din cistus (Cistus incanus L.) si salcia alba (Salix alba L.) poate avea proprietati anti-estrogen, ceea ce ar putea reduce riscul de cancer mamar, de prostata si de col uterin [13 14].

Pastura prezinta riscuri ale administarii?

Pastura de albine pare să fie sigura pentru majoritatea oamenilor, cel puțin atunci când este consumata in cantitati moderate, controlate. Principalul motiv este oferit de proprietatile pe care aceasta le contine si de actiunea ei asemanatoare cu cea a suplimentelor alimentare

Cu toate acestea, daca suferiti de alergii la polen, este posibil să provoace reactii precum: mancarime, roseata, dificultati de respiratie, urticarie, umflaturi si anafilaxie.

Pastura poate prezenta, de asemenea, riscuri pentru copii, gravide si femeile care alapteaza. Inainte de a consuma produsul in aceste situatii, este recomandat sa consultati sfatul medicului de familie. 

Pastura de albine este un produs care poate aduce o serie de beneficii organismului, motiv pentru care aceasta ar trebui introdusa in alimentatie si consumata frecvent. Cu toate acestea, pentru a evita posibilele riscuri, este indicat sa discuti cu medicul tau inainte de administrare. 

Referinte:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224417301681
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25470375/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27013064/
  4. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer - PubMed (nih.gov)
  5. Bee pollen: chemical composition and therapeutic application - PubMed (nih.gov)
  6. Anti-Atherogenic Activity of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen - PubMed (nih.gov)
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29614743
  8. The protective effect of pollen extracts against allyl alcohol damage of the liver - PubMed (nih.gov)
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24250716/
  10. Evaluation of bee-collected pollen influence on lipid peroxidation, antioxidant system and liver function in old animals - ScienceDirect
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17639562/
  12. https://www.spandidos-publications.com/mmr/7/5/1555
  13. https://www.mdpi.com/1420-3049/20/12/19800/htm
  14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19124059/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice