Durere de ficat: afectiuni asociate, recomandari

15. 10. 2024 · 4 minute de citit

Ficatul, unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru, are functia de a sustine digestia hranei si de a elimina substantele toxice. Bolile hepatice pot fi ereditare, dar si cauzate de factori precum obezitatea, consumul excesiv de alcool sau virusuri. Deoarece durerile de ficat apar foarte rar, prezenta acestora ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Durere de ficat: afectiuni asociate, recomandari

Cu toate acestea, fiind inconjurat si de alte organe, durerea din partea dreapta a abdomenului este des confundata cu cea de ficat. Indiferent care ar fi motivul pentru care este resimtit disconfort in zona respectiva, este necesar un consult medical pentru stabilirea unui diagnostic corect. 

Mecanismul durerii 

Ficatul este incapsulat de o membrana protectoare numita capsula Glisson care prezinta numeroase terminatii nervoase. Daca masa tesutului hepatic creste in volum, determina expansiunea acestui invelis si, implicit, aparitia unei dureri „surde” de ficat. Numita in termeni medicali si hepatalgie, aceasta poate aparea si daca mebrana este lezata (de exemplu, in timpul unei biopsii sau a unei interventii chirurgicale). 

Acelasi tip de durere poate aparea si in cazul steatozei hepatice, cand ficatul are volumul marit, impingand si inflamand membrana. Aceasta este, de obicei, localizata in zona superioara dreapta a abdomenului, insa sunt situatii in care poate iradia in umarul sau in partea dreapta a spatelui. 

Vezica biliara, situata imediat sub ficat, poate determina la randul sau o durere abdominala. Din acest motiv, este dificil de concluzionat, fara un consult de specialitate, daca este vorba despre hepatalgie. Vezica biliara este sensibila la inflamatie, presiune sau marirea ficatului, iar vulnerabilitatea rezultata poate lua forma unei crampe sau a unei arsuri. 

Ce afectiuni pot fi asociate cu durerea de ficat

 

La nivel mondial, potrivit celui mai recent raport Global Burden of Disease, bolile hepatice afecteaza unul din 30.000 de pacienti si reprezinta a cincea cauza de deces din lume. Deloc de neglijat, hepatalgia poate ascunde mai multe afectiuni:

1. Hepatita virala

Cele mai intalnite forme ale acestei boli sunt hepatita de tip A, B sau C, care rezulta in infectarea cu virusul hepatic corespunzator. Aceasta inflameaza ficatul si provoaca dureri locale, dar se poate manifesta si prin urina inchisa la culoare, icter, oboseala sau varsaturi. 

2. Hepatita alcoolica

Ca in cazul variantei virale, hepatita determina inflamarea ficatului, insa motivul il reprezinta consumul abuziv de alcool. Principalele simptome sunt abdomen sensibil si dureros, lipsa apetitului, stari de greata, slabiciune sau chiar febra. 

3. Abcesul hepatic

Reprezinta formarea unui „sac” cu lichid la nivelul ficatului. Este determinat de o infectie. 

4. Cancer hepatic

Hepatalgia apare, in acest caz, cand boala se afla intr-un stadiu avansat. Durerile pot iradia si in abdomen sau in umarul drept, fiind adesea asociate cu starea generala de rau, lipsa apetitului, pruritul sau icterul. 

5. Leziuni hepatice

Fiind cel mai mare organ, ficatul poate fi afectat cu usurinta in urma accidentarilor. Durerea poate aparea in urma unor traumatisme, caderi sau lovituri in partea dreapta a abdomenului. 

Alte manifestari ale hepatalgiei

Durerea hepatica este de cele mai multe ori insotita si de alte simptome atunci cand pacientii sufera de o afectiune cronicizata. Printre acestea se numara si: 

  • Stari frecvente de greata;
  • Varsaturi;
  • Astenie - stare acuta de oboseala generala;
  • Icter;
  • Urina inchisa la culoare si scaune decolorate;
  • Pierderea apetitului;
  • Picioare umflate si dureroase;
  • Sangerari gingivale. 

Desi manifestarile afectiunilor hepatice sunt multiple, niciunul dintre simptomele de mai sus nu este suficient pentru a stabili un diagnostic corect si pentru a putea prescrie tratamentul corespunzator. 

Analize pentru depistarea bolilor hepatice

Este indicat la ca sesizarea oricaror simptome, pacientii sa se prezinte la cabinetul medicului pentru efectuarea unui control de specialitate. Printre principalele analize se regasesc:

  • Testele de sange - presupun recoltarea de probe si compararea rezultatelor enzimelor sangvine cu valorile normale de referinta. Sunt utilizate pentru a diagnostica boala hepatica, dar si pentru a cauta probleme hepatice specifice sau afectiuni genetice;
  • Testele de imagistica - se opteaza, de regula, pentru o ecografie, o tomografie sau un RMN, acestea putand sa ofere o imagine de ansamblu clara si sa evidentieze prezenta unor leziuni hepatice;
  • Biopsia - se realizeaza prin recoltarea unui esantion de proba din tesutul hepatic, care apoi este testat in laborator pentru a depista prezenta unei boli de ficat

Tratamentul durerii de ficat

 

Metodele de tratament disponibile variaza in functie de diagnosticul pus in urma unui consult. Anumite afectiuni pot fi ameliorate doar prin adoptarea unui stil de viata echilibrat, insa unele necesita tratament medicamentos sau interventii chirurgicale. Sunt anumite sfaturi generale care pot mentine sanatatea ficatului in parametri optimi:

  • Evitarea alimentelor bogate in grasimi nesanatoase, a zaharului si a alcoolului; 
  • Consumul alimentelor bogate in fibre, al cerealelor integrale, fructelor si legumelor;
  • Hidratarea corespunzatoare (ajuta ficatul sa functioneze in limite normale);
  • Evitarea consumului de carne rosie;
  • Vaccinarea impotriva virusului hepatic de tip A si B. 

Indiferent care este motivul disconfortului in zona abdominala dreapta, acesta poate reprezenta o afectiune mai grava. Este recomandat un control medical de urgenta in cazul in care durerea de ficat este insotita si de alte simptome specifice afectiunilor hepatice. 

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Cititi mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Cititi mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice