Icterul: cauze, manifestari si optiuni de tratament

10. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 11 minute de citit
Icterul

Icterul este o afectiune care face ca pielea, mucoasele si albul ochilor sa capete culoarea galbena, pe fondul unui nivel ridicat al bilirubinei, un pigment aflat la nivelul bilei. Icterul are cauze multiple si poate aparea la copii si la adulti. Medicul trebuie sa stabileasca diagnosticul corect, eliminand alte patologii, astfel incat sa poata acorda schema de tratament adecvata fiecarui pacient. 

Icterul, care provoaca colorarea in galben a pielii, mucoaselor si albului ochilor, poate fi un semn al unor afectiuni mai grave, adica boli hepatice, motiv pentru care trebuie consultat medicul. De regula nou-nascutii fac icter in primele zile de la nastere si vor beneficia de tratament in cadrul maternitatii. Adultii care sesizeaza ca incep sa capete o nuanta galbuie la piele si au ochii galbeni trebuie sa faca un control si analize pentru a obtine un diagnostic si un tratament potrivit nevoilor lor. 

Ce este icterul?

Icterul este o stare patologica a organismului in care pielea, cel mai mare organ al corpului, sclera sau tunica care sustine globul ocular si mucoasele isi modifica culoarea normala, devenind galbene. Aceasta nuanta galbena este determinata de nivelul ridicat de bilirubina din corp, care este un pigment biliar de culoare galben-portocalie.

Bilirubina se formeaza prin descompunerea celulelor rosii din sange. Daca ficatul nu poate sintetiza normal substanta, bilirubina se acumuleaza in cantitate mare si pielea poate sa apara galbena. 

Bila este lichidul secretat de ficat si depozitata in vezica biliara. Bila este evacuata in duoden si ajuta la digerarea lipidelor. 

Daca afectiunea nu este tratata, culoarea organelor si a tegumentelor afectate se poate schimba din galben in verde, din cauza biliverdinei, pigmentul cu nuanta verzuie, care se gaseste de asemenea in bila. 

Desi prevalenta de aparitie a icterului se manifesta la nou-nascuti si varstnici, afectiunea se poate identifica la oameni de toate varstele. 

Tipuri de icter

Sunt 3 tipuri de icter pe care le vom descrie pe scurt si vom prezenta si cateva aspecte de importanta despre fiecare in parte. Aceste tipuri au fost definite tinand cont de localizarea anatomica si de modalitatea de manifestare. 

Icter prehepatic

Acest tip de icter poata sa apara inainte ca ficatul sa prelucreze resturile si deseurile, motiv pentru care creste nivelul de biblirubina neconjugata. Degradarea excesiva a celulelor rosii peste capacitatea ficatului de a conjuga bilirubina determina hiperbilirubinemia neconjugata. Acest lucru inseamna ca bilirubina, care este conjugata, va fi excretata in mod natural din organism. Cea care ramane, si este neconjugata in fluxul sanguin, va determina aparitia icterului. 

Icter hepatic

Aceasta varianta de icter apare la nivelul ficatului si este caracterizata de niveluri mari de bilirubina conjugata, dar si neconjugata. Ficatul isi pierde capacitatea de a conjuga bilirubina. Daca devine cirotic, atunci va comprima portiunile intrahepatice ale arborelui biliar si se va produce obstructia. Toate acestea vor duce la existenta celor doua tipuri de bilirubina in sange. 

Icter posthepatic

Poate sa apara dupa ce ficatul si-a indeplinit functia de procesare a deseurilor. In cadrul acestui tip de icter vorbim de un nivel mare de bilirubina conjugata. 

In icterul posthepatic apare obstructia drenajului biliar. Cu alte cuvinte, bilirubina care nu este excretata va fi conjugata de ficat, adica se va inregistra un nivel foarte mare. 

 
Icter la nou-nascuti

Icter la nou-nascuti

Acest tip de icter este unul particular, icterul nou-nascutilor fiind cunoscut sub numele de icter neonatal sau icter fiziologic. Este considerat o afectiune comuna pentru bebelusii care se nasc la 38 de saptamani de gestatie, dar poate sa apara si la cei alaptati. Pentru ca sistemul lor digestiv nu este inca complet dezvoltat si adaptat pentru a face fata lumii exterioare, nou-nascutii nu sunt capabili sa sintetizeze si sa excreteze bilirubina sau vor sintetiza o cantitatea prea mare. Aceasta se poate acumula in organism si va determina icterul la bebelusi cu simptome precum ingalbenirea pielii, a mucoaselor si a albului ochilor. 

Medicul pediatru va decide daca va aplica tratamentul cu lumina sau nu pentru a trata icterul la copii, in baza istoricului medical al mamei, tinand cont si de manifestarile clinice si de rezultatul testelor de sange efectuate.

Atentie: icterul prelungit care se manifesta mai mult de 2 saptamani poate deveni patologic si inseamna ca pentru a fi tratat corespunzator este nevoie de investigatii si evaluare speciale. 

Icter mecanic

Acest tip particular de icter mai este cunoscut si sub numele de icter subhepatic sau hepatita mecanica. Diagnosticul poate fi greu de stabilit, motiv pentru care uneori, pacientii adulti pot fi internati la boli interne sau chiar la infectioase. 

Icter: simptome

Desi uneori adultii pot sa nu aiba simptome specifice, icterul poate fi diagnosticat pe baza analizelor realizate la controlul medical periodic. Alteori, icterul se manifesta pe masura ce creste cantitatea de bilirubina in organism. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Febra;
  • Prurit sau mancarime de piele;
  • Semne si vanatai specifice pe piele;
  • Durere abdominala insotita de frisoane;
  • Schimbarea culorii pielii;
  • Simptome specifice de gripa;
  • Slabiciune si apetit scazut, cu pierdere inexplicabila in greutate - uneori;
  • Greata, varsaturi, ameteli;
  • Urina de culoare inchisa si scaun deschis la culoare. 

Cauzele icterului

Nivelul de bilirubina si bolile hepatice

Acumularea in sange a pigmentului bilirubina este cauza principala de aparitie a icterului. Cand la un adult apare icterul, acesta poate fi primul simptom al unei boli mai grave. 

Bilirubina este procesata la nivelul ficatului, motiv pentru care icterul este un simptom al bolilor hepatice

Infectii virale si bacteriene

Infectiile inregistrate la nivelul corpului, in sangele copilului, alte infectii virale si bacteriene, dar si hepatitele pot determina icter. 

Afectiuni hematologice

Anumite anomalii si afectiuni din sange pot duce la o acumulare excesiva de bilirubina in sange. Anemia hemolitica si anemia cu celule in secera sunt boli care pot cauza icterul hemolitic. 

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul este un factor care poate cauza functionarea anormala a ficatului si in anumite cazuri poate duce la un exces de bilirubina si la icter. In acelasi timp, cei cu ciroza, cancer pancreatic sau cancer al vezicii biliare pot sa dezvolte icter intr-un procent mai mare decat cei care nu au fost diagnosticati cu aceste boli. 

Factori ereditari

Unele afectiuni ereditare pot determina un risc crescut de icter. Mostenirea genetica isi spune cuvantul in cazul sindromului Dubin-Johnson, o boala ereditara. Aceasta afectiune determina o crestere izolata a bilirubinei conjugate si duce la icter. 

Sarcina

Corpul femeilor insarcinate prelucreaza bilirubina fatului cat timp acesta se afla in uter. In momentul nasterii, corpul bebelusului nu este capabil in primele saptamani sa prelucreze si proceseze bilirubina in cantitatile normale si icterul fiziologic apare in primele zile dupa nastere. 

Medicamentele

Unele medicamente prescrise pentru alte boli diagnosticate pot influenta cantitatea de bilirubina care se secreta sau stocheaza in organism si astfel sa fie o cauza a aparitie icterului, la anumite persoane. 

Afectiuni ale bilei

Obstructia canalelor care transporta bila de la nivelul ficatului in vezica biliara in caz de atrezie biliara poate determina icterul. 

Interventii chirurgicale

Uneori dupa o operatie pot sa apara anumite probleme fiziologice si patologice de functionare normala a bilei, iar aceste afectiuni pot determina aparitia icterului. 

Cum se diagnosticheaza icterul?

Medicul trebuie sa aiba acces la informatiile esentiale privind istoricul pacientului, dosarul medical oferind datele relevante despre problemele de sanatate diagnosticate anterior. 

Examenul clinic este important, semnele vizibile de boala hepatica sunt: vanataile pe piele, aglomerarea unor vase de sange la suprafata pielii, precum si palmele si varfurile degetelor rosii (eritem palmar). 

Suplimentar se solicita ecografie abdominala, computer tomograf si analize de laborator pentru determinarea bilirubinei serice, a enzimelor hepatice, a albuminei serice etc. 

Uneori medicul poate recomanda si o colangiopancreatografie prin rezonanta magnetica (MRCP) care ofera imagistica canalelor vezicii biliare si a pancreasului. In situatii ceva mai grave se poate ajunge si la efectuarea unei biopsii hepatice.  

De asemenea, screeningul hepatic poate fi realizat la persoanele la care nu exista o cauza initiala pentru disfunctia hepatica. 

Cand va avea toate rezultatele analizelor, medicul va putea pune un diagnostic corect, stabilind totodata si cauza producerii icterului. In functie de manifestari si simptomatologie, specialistul va realiza schema de tratament personalizata. 

Icter: optiuni de tratament

 

Icter: optiuni de tratament

Tratament medicamentos

Medicul poate prescrie produse pentru cresterea cantitatii de fier din organism si poate recomanda o dieta bogata in alimente si produse care contin fier. Alaturi de acestea, in functie de problemele de sanatate ale fiecarui pacient in parte, medicul poate indica unele medicamente antivirale sau chiar administrarea unor steroizi sau a unor suplimente alimentare pentru tratamentul icterului. 

In situatiile speciale in care icterul a aparut pe fondul consumului unui anumit produs medicamentos, specialistul va inlocui medicamentul si va monitoriza atent pacientul pe masura ce tratamentul este aplicat pentru a observa daca mai apar reactii adverse sau simptomele icterului se agraveaza. 

Icterul care are ca simptom si mancarimile, poate fi tinut sub control prin administrarea unor antihistaminice, pe baza de reteta. 

Daca doriti sa luati medicamente fara prescriptie pentru afectiuni ale ficatului si bilei, intrebati medicul curant daca va sunt indicate. Daca nu cereri pararea medicului, cititi cu mare atentie prospectele si, in caz de aparitie a unor reactii adverse, solicita ajutor medical de specialitate de urgenta. 

Atentie: nu consumati silimarina fara indicatia medicului. Pentru o persoana cu icter aceasta poate determina un raspuns puternic sau o reactie negativa din partea organismului. 

Tratament chirurgical

Obstructia cailor biliare va trebui rezolvata printr-o interventie chirurgicala de identificare si inlaturare a calculilor biliari. 

Fototerapie pentru bebelusi

Icterul netratat la nou-nascuti poate provoca leziuni cerebrale. Cei care fac icter in primele zile de la nastere si sunt inca la maternitate cu mamele vor fi tratati inainte de externare, in timp ce bebelusii care dezvolta icter dupa externarea din maternitate este bine sa fie adusi in cel mai scurt timp la spital pentru tratament adecvat. Cei mici vor fi tinuti sub o lampa cu o lumina speciala, care nu le raneste pielea. Sugarii vor fi tinuti intr-un incubator, timp de cateva ore sub aceasta lumina, doar in pampers, cu ochisorii acoperiti. Chiar daca plang si nu se simt protejati de caldura corpului mamei, tratamentul ii va ajuta sa se vindece rapid. 

Extra sfat: nu incercati acasa expunerea copilului la razele soarelui pentru ca nu se poate vorbi de rezultate similare cu cele obtinute dupa etalarea la lumina speciala din incubator. In plus, razele soarelui pot rani pielea sensibila a nou-nascutilor si  provoca insolatie. 

In cazuri mai grave, in care se constata ca nivelul de bilirubina este foarte mare la bebelusi, se poate ajunge la transfuzie de sange, la recomandarea medicului specialist. 

Tratament naturist

Ceaiurile sunt benefice organismului, dar consumul unor anumite tipuri nu va trata icterul. Nu exista dovezi medicale care sa sustina faptul ca administrarea de ceai din plante naturale poate trata o afectiune asa cum este icterul. 

Sanatatea trebuie sa fie prioritara pentru fiecare persoana in parte. Pentru orice problema medicala prezentati-va la medic pentru control si evaluare pentru a primi apoi tratamentul adecvat. 

Nu doar nou-nascutii fac icter, ci si adultii. Daca in cazul bebelusilor tratamentul este aplicat de regula inainte de externarea din maternitate, la adulti diagnosticarea trebuie realizata rapid de medic, mai ales daca exista si alte probleme hepatice sau biliare, astfel incat tratamentul sa inceapa imediat. Revenirea la culoarea normala a pielii, mucoaselor si albului ochilor se va realiza treptat. In cazul in care nu este tratat, icterul poate duce la complicatii, prin dezvoltarea unor boli mai grave. 

Icterul se caracterizeaza prin colorarea in galben a pielii, albului ochilor si a mucoaselor. Consultul medical este important pentru stabilirea tratamentului. 

Surse de informare:

  1. Adult Jaundice - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15367-adult-jaundice#:~:text=Jaundice%20is%20a%20condition%20in,Prevention
  2. Infant jaundice - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/infant-jaundice/symptoms-causes/syc-20373865
  3. Everything you need to know about jaundice - https://www.medicalnewstoday.com/articles/165749
  4. Jaundice: Why It Happens in Adults - https://www.webmd.com/hepatitis/jaundice-why-happens-adults
  5. Jaundice - https://www.nhs.uk/conditions/jaundice/
  6. What are Jaundice and Kernicterus? - https://www.cdc.gov/ncbddd/jaundice/facts.html
  7. Jaundice in adults - https://www.healthdirect.gov.au/jaundice
  8. Types of Jaundice - https://www.healthline.com/health/jaundice-types
  9. Jaundice - https://teachmesurgery.com/hpb/presentations/jaundice/#:~:text=of%20haem%20metabolism-,Types%20of%20Jaundice,hepatocellular%2C%20and%20post%2Dhepatic.&text=In%20pre%2Dhepatic%20jaundice%2C%20there,liver's%20ability%20to%20conjugate%20bilirubin.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice