Vezica biliara (colecist): functii, rol, afectiuni asociate

5. 2. 2024 · 8 minute de citit

Vezica biliara (sau colecistul) este un organ mic, in forma de para, situat in partea dreapta a abdomenului, chiar sub ficat. Aceasta joaca un rol cheie in digestie. Functia principala a vezicii biliare este de a stoca bila, un lichid produs de ficat care ajuta la digerarea grasimilor. Atunci cand mananci, vezica biliara elibereaza bila in intestinul subtire. Mancarurile cu un continut mai mare de grasimi necesita mai multa bila. Iti spunem ce trebuie sa stii despre colecist in acest articol.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vezica biliara (colecist): functii, rol, afectiuni asociate

Ce este bila?

Bila este un lichid de culoare maro-verzuie care ajuta la descompunerea grasimilor. Este alcatuita in principal din apa, dar contine si saruri biliare, colesterol, anumite grasimi (precum lecitina) si pigmenti biliari. Bilirubina este cel mai important pigment biliar, este cel care face ca urina sa fie galbena si scaunul maro.

Anatomia vezicii biliare

Multe probleme pot rezulta dintr-o vezica biliara disfunctionala. Cea mai frecventa cauza a disfunctiei este un blocaj care reduce fluxul biliar. In cazurile mai grave, vezica biliara ar putea fi indepartata, deoarece organismul poate functiona fara ea. 

Anatomia vezicii biliare

Vezica biliara are o lungime de aproximativ 8-10 cm. Are trei parti principale:

  • capatul: stocheaza bila;
  • corpul: locul in care vezica biliara incepe sa se ingusteze;
  • gatul: locul in care vezica biliara se ingusteaza si mai mult si se conecteaza la canalul cistic, un tub care duce la canalul hepatic comun, chiar in afara ficatului;

Canalul cistic si vezica biliara se intalnesc, de obicei, intr-o zona numita punga lui Hartmann. Aceasta este zona in care se pot bloca potential calculii biliari. Vezica biliara contine, de asemenea, ceea ce este cunoscut sub numele de valve spiralate de Heister. Aceste valve pot promova golirea vezicii biliare prin stimulare neuronala (nervoasa) si hormonala.

Vezica biliara are mai multe straturi, printre care:

  • epiteliul: este un strat subtire de celule care captuseste peretele intern;
  • lamina proprie: este un strat subtire de tesut conjunctiv care, impreuna cu epiteliul, formeaza stratul interior numit mucoasa;
  • muscularis: este un strat de muschi care ajuta vezica biliara sa se contracte si sa deplaseze bila in canalele biliare (structuri tubulare care transporta bila catre intestinul subtire);
  • tesut perimuscular: este tesutul din jurul musculaturii;
  • serosa: este stratul neted, cel din exterior.

Variatii anatomice ale vezicii biliare

Anomaliile congenitale (de la nastere) ale vezicii biliare sunt rare, dar ele includ:

  • agenezia: absenta unei vezici biliare;
  • hipoplazie: o vezica biliara subdezvoltata;
  • vezica biliara de partea stanga: este o afectiune in care vezica biliara se muta in partea stanga a ficatului sau se dezvolta o a doua vezica biliara, iar vezica biliara originala devine mai mica.

Localizarea vezicii biliare

Vezica biliara este situata in partea dreapta a abdomenului, chiar sub ficat. Este conectata la sistemul digestiv printr-un sistem de conducte numit sistem biliar.

Rolul vezicii biliare in digestie

Vezica biliara joaca un rol cheie in digestie, deoarece stocheaza si concentreaza bila produsa de ficat. Organismul nu are nevoie sa digere grasimile decat daca mananci. Atunci cand nu mananci, aproximativ 75% din bila se duce in vezica biliara, pentru a fi depozitata pana cand este nevoie de ea. Vezica biliara face ca bila sa fie mai concentrata absorbind cea mai mare parte a apei. Atunci cand mananci, bila produsa de ficat ajunge direct in intestinul subtire. Daca mananci alimente care contin grasimi, stomacul si intestinul subtire elibereaza colecistochinina (CCK), un hormon care determina vezica biliara sa se contracte. Aceasta stoarce 50-75% din bila stocata in intestinul subtire. Aceasta bila emulsioneaza (descompune) grasimea, ceea ce ajuta organismul sa o foloseasca pentru energie(2).

Afectiuni comune ale vezicii biliare si simptome asociate

O serie de afectiuni pot afecta vezica biliara. Iata cateva dintre acestea:

  • colelitiaza (calculi biliari): calculii biliari sunt depozite mici, intarite, care se formeaza in vezica biliara si pot trece nedetectate ani de zile. Acestia sunt in general compusi din colesterol, bilirubina si bila. Cele mai multe persoane cu calculi biliari sunt asimptomatice, ceea ce inseamna ca nu prezinta niciun simptom. Atunci cand apar, simptomele pot include: dureri abdominale acute, febra si greata.
  • colecistita: aceasta afectiune apare atunci cand inflamatia afecteaza golirea vezicii biliare. Colecistita poate fi acuta sau cronica. Simptomele colecistitei acute sunt adesea mai severe. Oamenii dezvolta de obicei colecistita atunci cand au calculi biliari, dar afectiunea poate rezulta si in urma unei infectii (1).
  • vezica biliara de portelan: depozitele de calciu pot rigidiza peretii vezicii biliare si pot face ca aceasta sa devina rigida. Aceasta calcificare este rara si apare de obicei la persoanele cu varsta de peste 60 de ani care au calculi biliari.
  • coledocolitiaza: aceasta afectiune apare atunci cand se formeaza calculi biliari in canalul biliar comun, o structura tubulara care transporta bila de la vezica biliara la intestinul subtire.
  • empiemul vezicii biliare: aceasta afectiune implica o colectie de puroi in vezica biliara. Este cea mai grava complicatie a colecistitei acute. Empiemul necesita de obicei o interventie chirurgicala de urgenta si un tratament prompt cu antibiotice pentru a reduce riscul de soc septic (tensiune arteriala periculos de scazuta dupa o infectie).
  • ileus biliar: este un calcul biliar care se deplaseaza uneori in intestin si provoaca un blocaj. Fara un tratament prompt, aceasta afectiune poate fi fatala.
  • cancer de vezica biliara: este un tip de cancer rar si dificil de diagnosticat. Apare atunci cand in tesutul vezicii biliare se gasesc celule maligne.

Teste de diagnosticare a afectiunilor vezicii biliare

Medicul gastroenterolog poate efectua o serie de teste diferite pentru a diagnostica o problema a vezicii biliare:

  • teste de sange: rezultatele analizelor pot ajuta la diagnosticarea unei infectii sau inflamatii. Medicul se poate uita la nivelul de bilirubina. Bilirubina este o substanta galbuie din bila care poate fi toxica. Hiperbilirubinemia (niveluri ridicate de bilirubina) poate duce la efecte secundare precum icterul, o decolorare galbuie a pielii si a ochilor.
  • ecografia abdominala: este un test neinvaziv care utilizeaza unde sonore pentru a vizualiza vezica biliara si zonele inconjuratoare. Este testul preferat pentru a gasi calculi biliari.
  • medicina nucleara hepatobiliara: acest test utilizeaza material radioactiv pentru a produce imagini ale tractului biliar. In timpul testului, vor fi realizate imagini pe masura ce materialul radioactiv se deplaseaza prin tractul biliar.
  • colangiopancreatografie prin rezonanta magnetica: este o forma specializata de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) ce nu utilizeaza radiatii. Aceasta produce imagini detaliate ale ficatului, vezicii biliare, canalelor biliare, pancreasului si canalului pancreatic.
  • ultrasonografia endoscopica: acest test furnizeaza imagini detaliate ale tractului digestiv. Poate furniza imagini de inalta rezolutie si poate fi utilizat atunci cand alte teste nu sunt concludente sau sunt contradictorii.
  • colangiopancreatografia retrograda endoscopica: aceasta procedura utilizeaza un endoscop (un tub subtire, flexibil, iluminat, cu o camera) si un cateter (un tub subtire, flexibil) pentru a radiografia canalele care transporta bila de la ficat la vezica biliara si de la vezica biliara la intestinul subtire.
  • colangiografie transhepatica percutanata: un ac subtire este introdus prin piele sub coaste si in ficat. Se injecteaza un colorant si se face o radiografie.

Sfaturi pentru a-ti pastra vezica biliara sanatoasa

Boala vezicii biliare poate provoca dureri extreme sau chiar complicatii care pun viata in pericol, dar poti lua masuri pentru a mentine vezica biliara sanatoasa. Vezica biliara face parte din sistemul digestiv, asa ca sanatatea vezicii biliare depinde adesea de regimul alimentar. Iata cateva recomandari alimentare:

  • prioritizeaza alimentele bogate in fibre: alimente precum fructele, legumele, fasolea si cerealele integrale contin multe substante nutritive importante, cum ar fi vitamina C, acidul folic si magneziu, toate acestea fiind legate de un risc mai mic de boala a vezicii biliare. Acestea contin, de asemenea, fibre, care pot ajuta la prevenirea calculilor biliari.
  • consuma grasimi sanatoase: alimentele care contin grasimi sanatoase, inclusiv peste, ulei de peste si nuci, ajuta vezica biliara sa functioneze eficient.
  • limiteaza mancarea de tip fast-food si zaharul rafinat: consumul regulat al acestor alimente ar putea creste riscul de boala a vezicii biliare.
  • mananca frecvent: ficatul elibereaza colesterol suplimentar in bila atunci cand nu mananci pentru o perioada lunga de timp. Mancatul frecvent si evitarea postului prelungit ajuta vezica biliara sa se goleasca in mod regulat, ceea ce poate preveni aparitia calculilor biliari.
  • scaderea rapida in greutate poate creste riscul de boala a vezicii biliare. Ficatul elibereaza colesterol suplimentar in bila atunci cand pierzi rapid in greutate. Acest lucru ar putea duce la aparitia calculilor biliari. Pierderea rapida in greutate poate provoca, de asemenea, golirea ineficienta a vezicii biliare.
  • exercitiul fizic regulat joaca, de asemenea, un rol important: mersul pe jos, yoga si exercitiile de forta contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase si la prevenirea formarii pietrelor biliare.
  • evitarea consumului excesiv de alcool si a fumatului: aceste doua obiceiuri pot afecta functionarea vezicii biliare si pot duce la formarea pietrelor.
  • este esential sa se efectueze controale medicale regulate: persoanele care au avut probleme cu vezica biliara sau care prezinta risc de a dezvolta astfel de probleme ar trebui sa faca controale medicale regulate. Acestea pot ajuta la detectarea timpurie a oricaror probleme si la inceperea tratamentului inainte ca situatia sa se agraveze (2).

In concluzie, mentinerea sanatatii vezicii biliare necesita o abordare multi-factoriala care include o dieta sanatoasa, exercitii fizice, evitarea obiceiurilor nesanatoase si efectuarea de controale medicale regulate. Prin urmare, adoptarea unui stil de viata sanatos este esentiala pentru prevenirea problemelor vezicii biliare.

Disclaimer

Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor!

Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1) Cleveland Clinic, „Cholecystitis (Gallbladder Inflammation)”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15265-gallbladder-swelling--inflammation-cholecystitis

(2) Health, „What Is the Gallbladder's Function?”: https://www.health.com/gallbladder-function-7963460

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice