Pielea sensibila: cauze, simptome, tratament
Pielea sensibila este, de regula, o manifestare a unei afectiuni ce poate fi diagnosticata in urma unui consult de specialitate. Unele persoane nu constientizeaza ca au pielea sensibila si descopera acest lucru atunci cand au o reactie adversa la un ingredient dintr-un produs cosmetic sau de ingrijire, ori la un detergent.
Ce cauze are pielea sensibila?
Afectiunile care duc la aparitia pielii sensibile sunt in cazuri rare grave. [1] Printre cauzele comune se afla:
Lipsa hidratarii adecvate a pielii
Atunci cand pielea pierde prea multa apa sau uleiuri, devine uscata si predispusa la sensibilitate. Pielea poate fi uscata pe tot corpul, dar este mai des intalnita pe maini, picioare, brate si gambe. [1]
Eczema
Eczema, cunoscuta si ca dermatita atopica, afecteaza capacitatea pielii de a se proteja impotriva factorilor iritanti, precum chimicalele din detergentii de rufe. O piele sensibila si iritata poate fi cauzata de astfel de alergeni, iar la contactul cu produse precum sapunuri sau machiaj poate dezvolta o hipersensibilitate.
Dermatita de contact iritativa
O alta cauza a pielii sensibile este dermatita de contact iritativa. Stratul care protejeaza pielea este afectat atunci cand atingi un factor iritant si apar aspectul inrosit si pruritul. In majoritatea cazurilor, iritatia se produce doar in zona care a intrat in contact direct cu iritantul.
Dermatita de contact alergica
Aceasta este o forma mai putin comuna a dermatitei de contact si apare cand exista o reactie alergica la o substanta specifica. Printre alergeni se afla, in general: sapunuri, lotiuni, plante, bijuterii care contin nichel, parfumuri, produse de machiaj.
Rozaceea
O afectiune dermatologica ce se manifesta la nivelul fetei este rozaceea. Aceasta provoaca hipersensibilitate, iar unele dintre principalele semne asociate cu ea sunt reprezentate de o inrosire mai pregnanta si care se instaleaza mai rapid decat la alte persoane.
Urticaria de contact
Persoanele care fac urticarie de contact intra in contact direct cu o substanta iritanta, iar reactia debuteaza brusc, in momentul respectiv. Aceasta apare la contactul cu unele plante, parfumurui, alimente crude sau ingrediente comune care se afla in produsele pentru baie si de ingrijire.
Urticarie fizica
Spre deosebire de cea de contact, urticaria fizica apare in urma expunerii la temperaturi ridicate sau scazute, chimicale, plante sau dupa ce ai practicat exercitii fizice.
Fotodermatoza
Termenul medical „fotodermatoza” se refera la o reactie anormala a pielii atunci cand este expusa la radiatiile ultraviolete din lumina solara. Acestea pot declansa o reactie in sistemul imunitar, care duce la aparitia unei iritatii, a veziculelor sau a unor zone in care pielea se descuameaza. Fotodermatoza poate fi greu de recunoscut, motiv pentru care este necesar un consult de specialitate.
Simptome
Simptomele pielii sensibile depind de cauza care sta la baza acesteia. In general, pot include:
- prurit, iritatii;
- inrosire sau pete de diferite nuante (care difera in functie de cauza);
- piele sensibila la atingere in unele zone, senzatie de arsura;
- piele uscata, crapata sau descuamata;
- vezicule cu fluid acoperite de crusta;
- inflamatie.
Tratament pentru pielea sensibila
In general, simptomele pielii sensibile pot fi tinute sub control cu ajutorul unei ajustari a rutinei de ingrijire. Medicul stabileste tratamentul in functie de cauza care a dus la sensibilizarea pielii.
De pilda, pielea uscata necesita hidratare corespunzatoare cu o crema pentru piele sensibila, fara parfum care trebuie aplicata in toate zonele afectate. In cazul eczemei, medicul poate recomanda creme anti-prurit si produse hidratante care contribuie la ameliorarea simptomelor.
Atunci cand pielea sensibila este provocata de dermatita de contact iritativa, simptomele ar trebui sa dispara de la sine in decursul a cateva saptamani. Este important sa identifici factorul iritativ si sa eviti contactul cu acesta.
Trebuie sa eviti, pe cat posibil, sa te scarpini in zonele afectate, pentru a nu inrautati conditia pielii. Medicul poate recomanda creme care contribuie la reducerea inflamatiei si a pruritului, precum si bai cu produse blande.
Daca dermatita de contact alergica duce la pielea sensibila, medicul poate recomanda antihistaminice, cu scopul de a reduce pruritul si inflamatia. De asemenea, si in acest caz trebuie identificat factorul alergen, pentru a evita contactul cu el pe viitor. Se recomanda spalarea hainelor cu un detergent pentru piele sensibila, ce are formula delicata, fara parfum, si evitarea purtarii bijuteriilor care contin nichel.
Atunci cand rozaceea cauzeaza pielea sensibila, medicul prescrie creme si medicamente care au rol in reducerea rosetii, produse hidratante adecvate, fara parfum.
In ceea ce priveste urticaria de contact, simptomele dispar, de regula, in circa 24 de ore, iar medicul poate recomanda antihistaminice, creme cu steroizi, medicamente antiinflamatoare. De asemenea, si in cazul urticariei iritative, medicul poate recomanda antihistamice, purtarea manusilor in sezonul rece si evitarea expunerii la conditiile meteorologice extreme.
Daca fotodermatoza duce la pielea sensibila, medicul poate recomanda o crema cu protectie solara pentru pielea sensibila, cu spectru larg, cu SPF de minimum 30, purtarea articolelor vestimentare adecvate, produse care contin ingrediente ce ajuta la calmarea pielii afectate de expunerea la soare.
Recomandari generale
Exista unele lucruri care contribuie la ingrijirea tipului de piele sensibila si au rol in reducerea simptomelor, de exemplu:
- fa dusuri scurte, de cinci, pana la zece minute, cu apa calda, nu fierbinte, cu gel de dus pentru piele sensibila sau sapun ce contine ingrediente blande si care este lipsit de parfum;
- utilizeaza produse de frumusete si ingrijire destinate pielii sensibile, pe care le testezi in prealabil, conform instructiunilor de pe ambalaje. Cere sfatul medicului inainte de a le folosi, pentru a te asigura ca sunt adecvate tipului tau de piele;
- nu freca pielea cu prosopul dupa dus, ci tapeaz-o usor, pentru ca acesta sa absoarba surplusul de apa;
- evita sa utilizezi produse exfoliante sau astringente, deoarece sunt dure pentru pielea sensibila.
Automedicatia nu este recomandata. Daca banuiesti ca ai pielea sensibila sau daca te confrunti cu simptome care se inrautatesc odata cu trecerea timpului, mergi la medicul dermatolog, pentru un consult de specialitate si tratament corespunzator!
Sursa de referinta:
1. Osborn, Corinne O'Keefe. “Sensitive Skin: 10 Causes, Treatments, and More.” Healthline, Healthline Media, 8 Aug. 2019, www.healthline.com/health/skin-disorders/sensitive-skin, accesat la data de 11 ianuarie 2023.