Pneumonia interstitiala: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

27. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Pneumonia interstitiala

Interstitiul pulmonar este acel spatiu care exista intre alveole (sacii de aer din plamani) si capilarele pulmonare (vase mici de sange). Cand respiram, oxigenul trece prin alveole si interstitiul pulmonar inainte de a ajunge in sange; in acelasi timp, dioxidul de carbon urmeaza un traseu invers: trece din sange prin interstitiul pulmonar si in sacii de aer. Cand, din diverse cauze, peretii acestui interstitiu se ingroasa, schimbul de oxigen care se face intre plamani si fluxul sangvin este afectat.[4] In acest articol vom vorbi despre pneumonia interstitiala, o afectiune ce poate duce la ingrosarea acestui tesut. Continua sa citesti pentru a afla ce este, care sunt simptomele sale si cum poate fi ea tratata.

Ce este pneumonia interstitiala?

Termenul de „pneumonie interstitiala” sau „pneumopatie interstitiala” este folosit pentru a descrie un grup mai mare de boli ce afecteaza interstitiului pulmonar. Exista 8 tipuri de pneumonii interstitiale definite patologic: 

  • Pneumonie interstitiala obisnuita; 
  • Pneumonie interstitiala nespecifica; 
  • Pneumonie cu organizare criptogena; 
  • Pneumonie interstitiala descuamativa;  
  • Bronsiolita respiratorie - boala pulmonara interstitiala;
  • Pneumonie interstitiala acuta; 
  • Pneumonie interstitiala limfoida; 
  • Fibroelastoza idiopatica pleuroparenchimatoasa.[7]

In continuare vom vorbi despre cateva dintre aceste tipuri: 

  • Pneumonia interstitiala nespecifica apare in principal la femei, nefumatori si pacienti cu varsta sub 50 de ani. Simptomele specifice persista luni, chiar si ani, fara a exista o cauza sau o asociere cunoscuta;[5]
  • Bronsiolita respiratorie asociata pneumopatiei interstitiale este o afectiune pulmonara inflamatorie rara, usoara, care aproape intotdeauna este diagnosticata in randul fumatorilor sau fostilor fumatori, in special a celor cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani;[9]
  • Pneumonia interstitiala acuta (cunoscuta si sub denumirea de sindromul Hamman-Rich) este o boala pulmonara idiopatica acuta, care progreseaza foarte repede, ducand adesea la insuficienta respiratorie si la sindromul de detresa respiratorie acuta; ceea ce o distinge de alte tipuri de pneumonie interstitiala este chiar debutul rapid al insuficientei respiratorii la pacientii fara boli pulmonare preexistente;[6]
  • Pneumonia interstitiala descuamativa este un alt tip de pneumopatie interstitiala ce tinde sa afecteze in principal fumatorii cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani; se caracterizeaza prin acumularea a numeroase macrofage in spatiile alveolare si inflamatie interstitiala;[5]
  • Pneumonia interstitiala limfoida este o forma rara de boala pulmonara interstitiala care se caracterizeaza prin infiltrarea interstitiului si a spatiilor alveolare ale plamanului cu limfocite, celule plasmatice si alte elemente limforeticulare.[10]

Cauze

Cauzele pneumoniei interstitiale sunt numeroase. Printre ele se numara si infectiile cu virusuri, bacterii si fungi. De exemplu, una dintre cele mai comune este infectia cu Mycoplasma pneumoniae, o bacterie ce de obicei provoaca infectii ale tractului respirator superior, in special in anotimpul rece, dar poate cauza si pneumonie.[1] De asemenea, interstitiul pulmonar poate fi afectat si de infectia cu virusul SARS-CoV-2, ceea ce inseamna ca poti face pneumonie interstitiala daca ai COVID.[3]

Alte posibile cauze ale acestei afectiuni sunt: 

  • Factorii de mediu/ocupationali (expunerea la azbest, mucegai, anumite metale, excremente de pasari, talc, fum de carbune, substante chimice etc.) 
  • Radioterapia; 
  • Anumite medicamente (inclusiv cele folosite in cadrul chimioterapiei, antiaritmicele, statinele sau antibioticele); 
  • Bolile autoimune (ex: artrita reumatoida, lupusul);
  • Inhalarea fumului de tigara (atat ca fumator activ, cat si ca fumator pasiv).

Sunt insa si cazuri in care cauzele pur si simplu nu pot fi stabilite. In acest caz, vorbim despre pneumonie interstitiala idiopatica.[2][8]

Indiferent de cauza, rezultatul este acelasi: inflamarea interstitiului pulmonar, acel tesut care sustine alveolele. Asta inseamna ca acesti saci de aer nu se vor mai putea extinde complet, ceea ce va afecta livrarea de oxigen catre organism si eliminarea dioxidului de carbon. Pe masura ce boala se agraveaza, peretii interstitiului se vor ingrosa tot mai mult, afectand functia pulmonara.[8]

Simptome

Simptomele pneumoniei interstitiale

Simptomele pneumoniei interstitiale pot varia, insa de obicei se manifesta prin dispnee (greutate in respiratie), de cele mai multe ori doar la efort, si tuse seaca sau neproductiva. Mai pot aparea: 

  • Respiratia suieratoare (wheezing); 
  • Dureri in piept si disconfort; 
  • Senzatia de oboseala; 
  • Febra (atunci cand este vorba de o cauza de natura infectioasa);
  • Dureri musculare; 
  • Pierderea in greutate; 
  • Dureri articulare.

In general, simptomele apar treptat si se agraveaza daca nu sunt tratate corect, la timp.[2][4][8]

Complicatii

In unele cazuri pot aparea complicatii destul de severe, inclusiv: 

  • Hipertensiunea pulmonara (cresterea tensiunii din arterele pulmonare); 
  • Insuficienta respiratorie (incapacitatea plamanilor de a asigura schimbul eficient de gaze);
  • Insuficienta cardiaca.[2]

Diagnostic

Diagnosticarea pneumoniei interstitiale

Diagnosticul se stabileste pe baza anamnezei, a examenului fizic si a rezultatului mai multor tipuri de teste. Se pot efectua: 

  • Analize de sange - pentru a vedea daca exista semne ale unei infectii sau ale unei boli autoimune; 
  • Teste imagistice (radiografie, tomografie computerizata); 
  • Spirometrie - presupune masurarea cantitatii de aer pe care o poti inspira si expira intr-un anumit interval de timp; 
  • Pulsoximetrie - masoara nivelul de oxigen din sange; 
  • Lavaj bronhoalveolar - permite obtinerea de probe de fluid de la nivelul bronhiilor si alveolelor pulmonare;
  • Biopsie pulmonara - presupune recoltarea unei probe mici de tesut pulmonar; se foloseste atunci cand alte teste nu au dus la stabilirea unui diagnostic.[2][4]

Optiuni de tratament

Tratamentul pneumoniei interstitiale se va stabili in functie de cauza acesteia si de simptomele pe care le prezinta bolnavul. De exemplu, daca este vorba de o pneumonie bacteriana, se vor administra antibiotice, dar daca este vorba de o infectie virala, acestea nu vor avea efect niciun efect asupra virusurilor; ti s-ar putea recomanda, in schimb, antivirale. In functie de particularitatile fiecarui caz, planul de tratament poate include administrarea de corticosteroizi, bronhodilatatoare sau oxigenoterapia.[4] Medicul tau este cel care iti poate spune ce fel de medicamente trebuie sa iei si cum. Este insa important ca tratamentul sa fie inceput cat mai devreme, pentru a evita aparitia unor complicatii. 

Mai trebuie mentionat si faptul ca exista, de asemenea, si diverse remedii naturiste la care se poate apela pentru a ameliora simptomele care te afecteaza, de la ceaiuri de plante pana la inhalatii. Nu uita insa ca tratamentul naturist pentru pneumonia interstitiala nu il poate inlocui pe cel recomandat de medicul tau. Discuta cu acesta inainte de a incerca sa te tratezi folosind astfel de metode.

Asigura-te ca te hidratezi si ca odihnesti suficient, consuma alimente bogate in vitamine si minerale si evita iritantii precum fumul de tigara. Baile fierbinti si consumul de lichide calde te-ar putea ajuta sa te simti mai bine. In cat timp se vindeca pneumonia interstitiala depinde de cauza bolii, de evolutia acesteia si de starea ta generala de sanatate. Ai rabdare si urmeaza intocmai indicatiile medicului. 

Pneumonia interstitiala duce la aparitia unor simptome precum tusea seaca si dificultatile de respiratie, insa nu este singura afectiune care se manifesta astfel. De aceea este bine sa consulti un specialist atunci cand observi astfel de simptome, pentru a afla nu doar cu ce problema de sanatate de confrunti, dar si ce optiuni de tratament ai la dispozitie. In acest fel, vei evita aparitia unei eventuale complicatii, aparuta pe fondul intarzierii administrarii tratamentului sau a tratarii incorecte a afectiunii, si te vei vindeca mai repede. 

Surse de referinta: 

  1. Abdulhadi, Basma, and John Kiel. “Mycoplasma Pneumonia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 24 Jan. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430780/. Accessed 24 June 2022.
  2. Conrad, Melissa. “Interstitial Lung Disease (Interstitial Pneumonia).” MedicineNet, MedicineNet, 11 Feb. 2021, www.medicinenet.com/interstitial_lung_disease_interstitial_pneumonia/article.htm. Accessed 24 June 2022.
  3. Fujita, Jiro. “SARS-CoV-2 as a Causative Agent of Idiopathic Interstitial Pneumonia and Interstitial Pneumonia Associated with Collagen Vascular Disorders.” Respiratory Investigation, vol. 58, no. 6, Nov. 2020, pp. 427–429, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33032954/, 10.1016/j.resinv.2020.09.002. Accessed 24 June 2022.
  4. “Interstitial Lung Diseases - What Are Interstitial Lung Diseases? | NHLBI, NIH.” Nih.gov, 24 Mar. 2022, www.nhlbi.nih.gov/health/interstitial-lung-diseases. Accessed 24 June 2022.
  5. Lee, Joyce. “Overview of Idiopathic Interstitial Pneumonias.” MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 4 June 2021, www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/interstitial-lung-diseases/overview-of-idiopathic-interstitial-pneumonias. Accessed 24 June 2022.
  6. Mrad, Ali, and Najia Huda. “Acute Interstitial Pneumonia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 30 Apr. 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK554429/. Accessed 24 June 2022.
  7. “New Definitions and Diagnoses in Interstitial Pneumonia - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org/medical-professionals/pulmonary-medicine/news/new-definitions-and-diagnoses-in-interstitial-pneumonia/mac-20438882. Accessed 24 June 2022.
  8. RSNA, America. “Diffuse Interstitial Lung Disease.” Radiologyinfo.org, 2021, www.radiologyinfo.org/en/info/diffuselung. Accessed 24 June 2022.
  9. Sieminska, Alicja, and Krzysztof Kuziemski. “Respiratory Bronchiolitis-Interstitial Lung Disease.” Orphanet Journal of Rare Diseases, vol. 9, no. 1, 11 July 2014, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227129/, 10.1186/s13023-014-0106-8. Accessed 24 June 2022.
  10. “UpToDate.” Uptodate.com, 2022, www.uptodate.com/contents/lymphoid-interstitial-pneumonia-in-adults#:~:text=Lymphoid%20interstitial%20pneumonia%20(LIP)%20is,elements%20%5B1%2C2%5D.. Accessed 24 June 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice