Polipi la stomac (polipi gastrici): cauze, simptome, tratament

13. 1. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Polipi gastrici

 

Polipii sunt excrescente care pot creste la suprafata a numeroase tesuturi. Polipii gastrici sunt polipi care se dezvolta pe mucoasa din interiorul stomacului. In majoritatea cazurilor, polipii sunt asimptomatici si nu reprezinta un motiv de ingrijorare, dar unii dintre ei pot declansa probleme mai grave. In acest articol poti afla care sunt cauzele care determina aparitia polipilor gastrici, de cate tipuri sunt acestia si care este semnificatia lor pentru starea generala de sanatate.

Care sunt cauzele polipilor gastrici?

Cauza principala a polipilor gastrici este reprezentata de leziunile mucoasei stomacului. Prin urmare, polipii gastrici pot aparea in urmatoarele contexte:

  • inflamatie de durata a mucoasei gastrice: mai cunoscuta sub denumirea de gastrita, aceasta afectiune poate determina formarea polipilor hiperplastici si a adenoamelor. Polipii hiperplastici nu evolueaza catre cancer in mod obisnuit, desi excrescentele cu dimensiuni mai mari de 1 cm au un risc ceva mai mare de a maligniza. Adenoamele sunt cel mai rar tip de polipi gastrici, dar cu cea mai mare probabilitate de a se transforma in cancer, motiv pentru care se recomanda extirparea lor;
  • polipoza adenomatoasa familiala: este un sindrom ereditar rar in care unele celule din structura mucoasei gastrice formeaza un tip particular de polip, denumit polip fundic. Atunci cand polipii fundici sunt identificati la persoane care sufera de acest sindrom, se recomanda extirparea lor, deoarece au un risc crescut de a maligniza. Polipoza adenomatoasa familiala se asociaza si cu aparitia adenoamelor;
  • utilizarea regulata a unor medicamente pentru stomac: polipii glandelor fundice sunt frecvent intalniti la persoanele care fac tratament pe termen lung cu inhibitori ai pompelor protonice pentru a controla nivelul de acid gastric. Acesti polipi au, de obicei, dimensiuni mici si sunt considerati inofensivi. Totusi, in cazul polipilor cu diametrul mai mare de 1 cm, exista un oarecare risc de aparitie al cancerului, asadar medicul poate prefera sa ii extirpe [1]. 

Factori de risc pentru polipii gastrici

Exista o serie de factori de risc care cresc probabilitatea ca o anumita persoana sa dezvolte polipi gastrici. Acestia includ:

  • varsta: polipii gastrici sunt mai frecvent intalniti dupa varsta de 40 ani;
  • infectiile bacteriene gastrice: infectia cu Helicobacter pylori este o cauza frecventa a gastritei, care contribuie la dezvoltarea polipilor hiperplastici si a adenoamelor;
  • polipoza adenomatoasa familiala creste riscul individual de cancer de colon si de aparitie al polipilor gastrici;
  • unele medicamente: cele care trateaza refluxul gastroesofagian pot favoriza aparitia polipilor fundici, in cazul in care sunt administrate in mod regulat [2]. 

Care sunt simptomele polipilor gastrici?

Majoritatea polipilor gastrici sunt asimptomatici. Ei sunt descoperiti accidental in timpul endoscopiei, pentru care exista destul de multe motive pentru care poate fi recomandata, dar nu e obligatoriu ca ele sa aiba vreo legatura cu prezenta polipilor.

In general, polipii gastrici de dimensiuni mari sunt cei care determina simptome:

  • durere abdominala;
  • varsaturi;
  • anemie;
  • scadere in greutate [3].

 

Simptomele polipilor gastrici

 

Diagnosticarea polipilor gastrici

In general, polipii gastrici sunt identificati in timpul endoscopiei, recomandata din diverse motive. In timpul endoscopiei, un tub lung, cu o camera la capat, este introdus, prin gura, pana la nivelul stomacului. Cu ajutorul endoscopului, medicul poate examina mucoasa gastrica si poate preleva probe de tesut, daca se dovedeste necesar.

Cateva dintre motivele pentru care se recomanda efectuarea unei endoscopii sunt:

  • arsurile cronice;
  • sangerarile la nivelul tubului digestiv;
  • greata si varsaturile;
  • durerea;
  • problemele de deglutitie;
  • scaderea inexplicabila in greutate [4]. 

In situatia in care, in timpul endoscopiei, medicul identifica existenta unui polip, el va recolta un fragment din acesta, procedura numita biopsie. Fragmentul de tesut va fi examinat histopatologic, prin tehnici specifice, rezultatul urmand sa identifice tipul de polip si sa permita evaluarea riscului de malignizare al acestuia. 

Polipi gastrici - tratament 

Cursul de tratament pentru polipii gastrici depinde de tipul de polip si de eventualele simptome pe care acesta le determina. Biopsia este primul pas in stabilirea unui tratament eficient.

Excizia polipului

Polipii de dimensiuni mari, cu un diametru de peste 10 mm, au un risc mai mare de a maligniza, motiv pentru care e posibil ca medicul sa decida sa ii extirpe complet inca din timpul endoscopiei, printr-o procedura denumita polipectomie.

Pentru majoritatea celorlalti polipi, efectuarea biopsiei este necesara. Iata care sunt etapele ulterioare, in functie de tipul de polip identificat:

  • polipii glandelor fundice care nu prezinta modificari celulare suspecte vor fi tratati conservator. In cazul in care exista modificari displazice la nivel celular, medicul va decide extirparea acestuia, va recomanda efectuarea unei colonoscopii si a unor investigatii suplimentare pentru identificarea riscului familial de a dezvolta cancer;
  • polipii gastrici hiperplazici sunt testati pentru o eventuala infectie cu Helicobacter pylori. In unele cazuri, medicul va recomanda repetarea endoscopiei dupa 1 an. Daca polipul persista in acest interval de timp, se va proceda la extirparea acestuia;
  • polipii adenomatosi au asociat riscul de aparitie al cancerului, motiv pentru care se recomanda extirparea lor. Daca extirparea nu a fost efectuata in momentul primei endoscopii, medicul va recomanda repetarea procedurii in termen de 6 - 12 luni. In plus, e posibil ca medicul sa decida sa recolteze probe de tesut din zonele adiacente polipului, pentru a identifica o posibila displazie celulara [5]. 

Tratarea infectiilor 

In cazul in care endoscopia releva nu numai prezenta polipului, ci si semne de infectie, medicul va prescrie medicamente pentru a o trata.

De cele mai multe ori, cauza infectiei este reprezentata de bacteria Helicobacter pylori, impotriva careia se va recomanda un curs de tratament ceva mai lung, in general cu doua antibiotice prescrise in paralel, plus un inhibitor de pompa protonica ce permite controlul nivelului de acid din stomac  [6]. 

Remedii naturale impotriva polipilor gastrici

Nu exista, pana in prezent, nici un fel de remediu natural care sa trateze polipii gastrici. Totusi, medicul poate recomanda schimbari ale stilului de viata si ale regimului alimentar pentru a favoriza o vindecare mai rapida a mucoasei, de pilda.

Indiferent ce tratament naturist ai vrea sa urmezi, e de dorit sa il discuti, mai intai, cu medicul curant.

Prevenirea aparitiei polipilor gastrici 

Exista o serie de factori de risc pentru aparitia polipilor gastrici; majoritatea nu pot fi eliminati, dar asupra altora poti actiona.

Este, de pilda, util ca in cazul in care suferi de arsuri sau hiperaciditate, sa ajustezi regimul alimentar sau sa faci o cura cu un ceai care te ajuta sa reduci aciditatea si favorizeaza calmarea mucoasei, cum este, de pilda, ceaiul de galbenele. Exista mai multe remedii naturiste pentru refluxul gastroesofagian, la care poti apela, cu acordul medicului si dupa efectuarea investigatiilor necesare diagnosticului. De asemenea, exista alternative utile pentru tratarea gastritei si a ulcerului - la fel, se recomanda o discutie prealabila cu medicul [2]. 

Statisticile demonstreaza ca 90% dintre polipii gastrici nu vor maligniza niciodata. Totusi, tratamentul va fi stabilit de catre medic, pe baza experientei acestuia si a situatiei individuale a fiecarui pacient. Exista mai multe optiuni prin care poate fi gestionata prezenta polipilor gastrici. 

Acest articol are un rol strict informativ. Daca prezinti anumite simptome neplacute, adreseaza-te unui medici specialist! Acesta este singurul in masura sa puna un diagnostic exact.

Bibliografie: 

  1. Arteaga, Christopher D., and Roopma Wadhwa. “Gastric Polyp.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560704/, accesat la 12.01.2023;
  2. Islam, Rafiul Sameer, et al. “Gastric Polyps: A Review of Clinical, Endoscopic, and Histopathologic Features and Management Decisions.” Gastroenterology & Hepatology, vol. 9, no. 10, 1 Oct. 2013, pp. 640–651, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3992058/, accesat la 12.01.2023;
  3. “Stomach Polyps - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stomach-polyps/symptoms-causes/syc-20377992#:~:text=Stomach%20polyps%20%E2%80%94%20also%20called%20gastric, accesat la 12.01.2023;
  4. “Stomach Polyps: Causes, Treatment, and More.” Healthline, 7 Apr. 2022, www.healthline.com/health/stomach-polyps, accesat la 12.01.2023;
  5. Waldum, Helge, and Reidar Fossmark. “Gastritis, Gastric Polyps and Gastric Cancer.” International Journal of Molecular Sciences, vol. 22, no. 12, 18 June 2021, p. 6548, 10.3390/ijms22126548, accesat la 12.01.2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice