Poluarea: tipuri si efecte asupra organismului

20. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Poluarea

 

Poluarea reprezinta o problema majora pentru planeta, este un factor important inschimbarea climatica si are consecinte nedorite asupra sanatatii oamenilor. Fenomenulapare atunci cand factorii poluanti contamineaza mediul inconjurator. Poluantii suntelemente cheie ale poluarii, in general este vorba despre deseuri in diverse forme. Inacest articol explicam ce este poluarea, cate tipuri de poluare exista, cum afecteazaacest fenomen mediul si sanatatea umana.

Ce este poluarea?

 

Poluarea apei

 

Poluarea se formeaza atunci cand in mediul inconjurator intra materiale nocive: dioxidde sulf, ozon (O3), deseuri chimice, gaze de esapament, pesticide. Poluantii pot fi fizici,chimici sau biologici, iar efectele asupra mediului si sanatatii umane variaza in functiede tipul de poluant si de cantitatea eliberata in atmosfera.

Poluarea poate proveni din:

  • arderea combustibililor fosili;
  • utilizarea pesticidelor;
  • erodarea solului;
  • factori naturali (eruptii vulcanice).

Fiecare tip de poluare are un impact diferit asupra mediului si organismelor vii. Ozonul,de exemplu, irita plamanii si poate provoca astm si boli pulmonare cronice, in vreme cepesticidele au efecte toxice asupra speciilor de plante si animale.

Tipuri de poluare 

Iata care sunt cele mai importante tipuri de poluare!

Poluarea aerului 

Poluarea aerului este cea mai periculoasa forma de poluare. Poate aparea din maimulte cauze:

  • arderea combustibilului:se elibereaza o cantitate mare de substante chimice,iar acestea polueaza aerul;
  • cosurile de fum: elibereaza dioxid de sulf in aer, acesta fiind toxic.

Efectele poluarii aerului sunt evidente, eliberarea de dioxid de sulf si alte gazepericuloase accelereaza schimbarile climatice si ploile acide.

Poluarea apei 

Poluarea apei are un impact asupra tuturor speciilor de pe pamant, mai bine de jumatate dintre specii traiesc in apa. Cauzele poluarii apei sunt urmatoarele:

  • deseurile industriale:sunt aruncate in apa, provocand dezechilibre. In timp seajunge la o contaminare severa si la moartea speciilor acvatice;
  • poluarea apelor subterane:prin pulverizare de pesticide, deversari chimicetoxice rezultate din operatiunile industriale;
  • scurgeri de petrol:cauzate de accidente ale petrolierelor sau conductelor depetrol;
  • eutrofizare:rezulta in urma activitatilor casnice precum spalatul hainelor inapropierea lacurilor, raurilor, iazurilor. Detergentii ajung in apa, blocandpatrunderea luminii solare si reducand oxigenul.

Poluarea solului 

Acest tip de poluare presupune ajungerea substantelor chimice in sol, in urmaactivitatilor umane (insecticide, pesticide). Eliberarea deseurilor industriale, a minerituluisi a defrisarilor exploateaza de asemenea solul.

Poluarea fonica 

Poluarea fonica presupune ca un zgomot ne afecteaza auzul si duce la problemeprecum:

  • stres;
  • hipertensiune arteriala;
  • tulburari de auz.

Zgomotele pot avea drept cauza masinile industriale, muzica ascultata tare, traficul,activitatile de constructie.

Poluarea radioactiva 

Poluarea radioactiva este foarte periculoasa. Poate aparea ca urmare a unor defectiunila centralele nucleare, eliminarea necorespunzatoare a deseurilor nucleare, accidentenucleare.

Poluarea termica 

Poluarea termica apare din cauza caldurii excesive din mediu, ca urmare a numaruluimare de instalatii industriale, defrisari, suprapopularea urbana, poluarea aerului. Seajunge nu numai la cresterea temperaturii solului, dar si la schimbari climatice,intensificarea fenomenelor meteorologice, afectarea faunei. Cresterea temperaturii faceca populatiile de animale salbatice sa devina vulnerabile, fiindca acestea nu se potrecupera niciodata.

Poluarea luminoasa 

Poluarea luminoasa apare din cauza iluminarii excesive a unei zone. Apare mai ales inorasele mari, pe timp de noapte, ca urmare a evenimentelor (sportive sau divertisment)sau din cauza panourilor publicitare. In aceste zone, viata locuitorilor este foarteafectata. In plus, sunt afectate observatiile si activitatile astronomice, pentru ca steleledevin aproape invizibile (1).

Efectele poluarii asupra mediului

 

Efectele poluarii asupra mediului

 

Diversele tipuri de poluare au un efect devastator asupra mediului, pentru ca se producschimbari in biodiversitate, calitatea apei, calitatea solului si clima:

  • degradarea mediului:mediul are primul de suferit cand este vorba desprepoluarea aerului sau apei. Cresterea cantitatii de CO2 din atmosfera poate ducela formarea smogului si astfel lumina soarelui nu mai ajunge pe pamant, afectandfotosinteza si provocand ploi acide;
  • schimbari climatice:emisiile de gaze cu efect de sera conduc la intensificareaschimbarilor climatice. Problema nu este ca se modifica temperatura medieglobala, ci faptul ca acest lucru se produce intr-un timp record, consecintele fiinddramatice pentru lume asa cum o cunoastem noi, de la intensificarea fenomenelor meteorologice, la distrugerea unor ecosisteme si a unor specii deplante si animale;
  • epuizarea stratului de ozon:stratul de ozon este scutul foarte subtire careopreste razele ultraviolete sa ajunga pe pamant. In urma activitatilor umane,substantele chimice (clorofluorocarburi) sunt eliberate in atmosfera contribuindastfel la epuizarea stratului de ozon;
  • terenuri infertile:in urma folosirii insecticidelor si pesticidelor, solul poate deveniinfertil, afectand agricultura si populatii intregi (2).

Efectele poluarii asupra organismului

 

Efectele poluarii asupra organismului

 

Poluarea poate avea efecte grave asupra sanatatii oamenilor, mai ales asuprapersoanelor care au un sistem imunitar slabit.

Efectele poluarii aerului 

Iata care sunt cele mai mari riscuri ale poluarii aerului pentru sanatate:

  • moartea prematura:expunerea pe termen scurt sau pe termen lung la aerpoluat poate scurta viata;
  • atacuri de astm:respiratia aerului poluat poate duce la aparitia atacurilor deastm;
  • aparitia bolilor cardiovasculare:poluarea aerului creste riscul de atac de cord,accident vascular cerebral;
  • cancer pulmonar:poluarea cu particule poate provoca cancer pulmonar,principalul tip de cancer care duce la deces;
  • afectarea dezvoltarii copiilor:expunerea la poluare poate incetini dezvoltareaplamanilor copiilor, ceea ce le afecteaza sanatatea si reduce functia pulmonara.
  • creste riscul de infectii pulmonare, mai ales la copii;
  • probleme respiratorii (respiratie suieratoare, tuse, dificultati de respiratie):resimt acest lucru mai ales persoanele cu boala pulmonara obstructivacronica.Simptomele severe pot duce la spitalizare si chiar la deces;
  • greutate scazuta la nastere a sugarilor:unele studii indica faptul ca expunereala aer poluat poate creste riscul de greutate scazuta la nastere si mortalitateinfantila (3).

Efectele poluarii fonice 

Expunerea prelungita la zgomot excesiv poate avea urmatoarele efecte adverse asuprasanatatii:

  • scaderea productivitatii;
  • afectarea tiparului de somn;
  • pierderea auzului;
  • tinitus
  • hipertensiune arteriala;
  • dificultate de comunicare;
  • boli cardiovasculare;
  • tulburari cognitive (2).

Efectele poluarii solului 

Poluarea solului poate avea si ea consecinte pe termen lung: nutrientii se gasesc in cantitate mai mica;

  • se produce un impact negativ asupra florei si faunei;
  • salinitatea sporita a solului duce la degradarea vegetatiei (2).

Efectele poluarii apei 

Cele mai importante efecte sunt:

  • dezechilibrul ecosistemului;
  • boli transmise prin intermediul apei;
  • niveluri mai ridicate de mercur.

Efectele poluarii radioactive 

Acesta este cel mai grav tip de poluare, poate provoca: cancer;

Cum se poate preveni poluarea?

Poluarea poate fi prevenita prin promovarea tehnologiilor curate si a energieiregenerabile. In primul rand, ar trebui incurajata utilizarea de tehnologii curate pentrureducerea emisiilor de poluanti in atmosfera. Acestea includ utilizarea energiei solare,eoliene si a altor surse de energie regenerabila. Utilizarea combustibililor fosili ar trebuilimitata si inlocuita cu surse alternative de energie, cum ar fi energia solara,hidroelectrica sau cea nucleara. De asemenea, ar trebui sa se acorde prioritatetransportului public, precum trenurile sau autobuzele.

De asemenea, este necesara educarea publicului in ceea ce priveste efectele nociveale poluarii si adoptarea masurilor de prevenire (limitarea utilizarii combustibililor fosili,reducerea emisiilor de gaze si controlul emisiilor industriale).

In plus, autoritatile ar trebui sa introduca legislatii privind protectia mediului care sacreeze conditii optime pentru reducerea poluarii. Acest lucru ar include introducereaunor reguli referitoare la utilizarea resurselor naturale in scopuri industriale, precum siintroducerea unor restrictii privind utilizarea substantelor chimice nocive.

Prin promovarea tehnologiilor curate si adoptarea unor masuri eficiente de prevenire apoluarii, societatea moderna poate limita impactul asupra mediului si sanatatii umane.Informand populatia despre riscurile poluarii si stimuland schimbari in comportamentulconsumatorilor putem contribui la conservarea mediului (1).

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicaleimportante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de mediculspecialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Conserve Energy Future, Various Types and Serious Effects of Pollution YouCant Afford to Miss:

https://www.conserve-energy-future.com/pollutiontypes.php#:~:text=Human%20Health&text=Chest%20pain%2C%20congestion%2C%20throat%20inflammation,including%20skin%20irritations%20and%20rashes

(2) Vedantu, Types of Pollution: https://www.vedantu.com/biology/types-of-pollution

(3) American Lung Association, The terrible 10: air pollutions top 10 health risks:https://www.lung.org/blog/air-pollutions-top-10-health-risks

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice