Probleme digestive la bebelusi: tipuri, cand e necesar un control medical

11. 9. 2024 · 5 minute de citit

In primele luni de viata, cand sistemul digestiv al bebelusilor este in formare, pot aparea diferite probleme digestive pe care va trebui sa le recunosti pentru a te putea adresa medicului pediatru. Afla din acest articol care sunt unele dintre cele mai frecvente probleme digestive la bebelusi!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Probleme digestive la bebelusi: tipuri, cand e necesar un control medical

Care sunt tipurile de probleme digestive la bebelusi?

Colicile, regurgitarea si constipatia se afla printre cel mai des intalnite probleme digestive la bebelusi. Diareea, sindromul de ruminatie si episoadele de voma au loc putin mai rar. Peste 50% dintre bebelusi se confrunta cu cel putin o astfel de tulburare digestiva. [1]

Colicile

Medicina nu a gasit un raspuns exact la intrebarea „Ce sunt colicile?” si totusi sunt cateva simptome care anunta aparitia colicilor la bebelusi: bebelusul plange mult, de cele mai multe ori dupa masa, are dureri de burtica, stomacelul este tare si bombat, zgomotos si produce multe gaze. Partea buna este ca dispar dupa circa trei-patru luni de viata a bebelusului. Nu s-a gasit o cauza comuna a colicilor, dar exista mai multe presupuneri. Problemele digestive la bebelusi apar ca urmare a intolerantei la lactoza, poate fi vorba de reflux gastroesofagian, un sistem digestiv imatur in care muschii intestinali au spasme, un tranzit intestinal lent, plus alte cauze. 

Constipatia

Daca are constipatie, scaunele sunt mai rare si mai tari ca de obicei. Ce poti face? Da-i mai multe lichide, sucurile de fructe vor usura constipatia. Prea mult lapte inrautateste constipatia la bebelusi. Incearca sa incluzi cat mai multe fibre in alimentatia copilului.  

Dureri abdominale

Multi bebelusi au dureri de burtica, iar acestea pot avea nenumarate cauze. Daca durerea nu este severa si nu dureaza mai mult de o ora-doua, nu te ingrijora prea tare. Dar daca durerea e puternica si persista mai multe ore, mergi la doctor! S-ar putea sa aiba apendicita. Durerile repetitive severe de burta la intervale de 15-20 de minute pot fi semnalul unei ocluzii intestinale. 

Varsaturile

Cand copilul varsa, elimina o parte din continutul stomacului. De cele mai multe ori, varsaturile dispar de la sine in 24 de ore, dar copiii se deshidrateaza rapid, asa ca asigura-te ca beau multe lichide! Fa-i o bautura cu glucoza si sare si ofera-i sa bea la fiecare ora.

Diareea

Cand copilul are diaree, scaunele sunt apoase si mai frecvente decat in mod normal. Este impotant sa-i dai celui mic multe lichide pentru a preveni deshidratarea. Daca este foarte deshidratat, copilul va fi internat in spital pentru a i se administra perfuzii.

Gastroenterita

Gastroenterita la bebelusi este o problema digestiva comuna. De regula, produce diaree si varsaturi. Cei mai multi dintre copiii care se confrunta cu aceasta pot fi ingrijiti acasa, dar se recomanda ca parintii sa tina legatura cu medicul, pentru a le face recomandari cu privire la ingrijirea lor. Majoritatea tipurilor de gastroenterita sunt cauzate de virusuri, astfel ca aceasta problema digestiva la bebelusi este mai frecventa pe timpul iernii, dar gastroenterita poate aparea si din cauza unor bacterii sau toxiinfectii alimentare. [2]

Pentru ameliorarea simptomelor, se recomanda hidratarea optima a bebelusului, pentru a compensa fluidele pe care le pierde in timpul episoadelor de voma si diaree si pentru a evita deshidratarea. Evita insa sa ii dai sucuri de fructe. Inlocuieste alimentele solide cu cele fluide, iar daca observi imbunatatiri, le poti reintroduce treptat pe cele solide. [2]

In unele cazuri, medicul poate recomanda administrarea unor solutii pe baza de electroliti. Semnele de alarma pentru gastroenterita, ce necesita interventie medicala de urgenta, sunt [2]:

  • deshidratarea;
  • bebelusul nu prezinta reactii;
  • pielea micutului are un aspect neobisnuit, palid sau invinetit;
  • extremitatile sale sunt reci;
  • prezinta dificultati de respiratie sau are un ritm respirator anormal;
  • daca diareea este insotita de sange;
  • daca voma are un aspect verzui (de la bila) sau contine sange.

Semne de urgenta asociate cu problemele digestive la bebelusi

tata tine bebelusul care plange in brate

Solicita ajutor medical de urgenta daca bebelusul se confrunta cu urmatoarele situatii: 

  • plange de durere de stomac la intervale de 15-20 minute si devine palid;
  • are scaune de culoare rosie sau rosu-inchis;
  • are frisoare de sange in scaun, pe scutec;
  • are o durere abdominala severa ce dureaza mai mult de trei ore si este combinata cu stare de febra;
  • este constipat de mai mult de trei zile;
  • a varsat in mod repetat timp de peste sase ore;
  • are o varsatura galben-verzuie;
  • a avut diaree mai mult de 24 de ore;
  • are semne de deshidratare: gura si buzele uscate, urina este inchisa la culoare, este apatic si letargic.

Este important sa observi cu atentie semnele si simptomele ce pot indica probleme digestive la bebelusi. Cu toate ca unele dintre acestea pot fi tratate acasa, nu ii da bebelusului tau medicamente, decat la recomandarea medicului. Atunci cand observi ca micutul nu se simte bine, tine legatura cu medicul pana se reface in totalitate, pentru a te asigura ca modul de ingrijire este adecvat. In cazul in care observi semne alarmante, solicita interventie medicala de urgenta!

Surse de referinta:

  1. Vandenplas, Yvan, et al. “Functional Gastrointestinal Disorders in Infancy: Impact on the Health of the Infant and Family.” Pediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition, U.S. National Library of Medicine, May 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6506429, accesat la 2 februarie 2023;
  2. Gastroenteritis - Management of Babies and Children. www.wsh.nhs.uk/CMS-Documents/Patient-leaflets/PaediatricDepartment/6223-1-Gastroenteritis-management-of-babies-and-children.pdf, accesat la 2 februarie 2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice