Regim gastrita: ce sa mananci si ce sa eviti?
Regimul alimentar in cazul gastritei ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de inflamarea stomacului sau la gestionarea crizelor de gastrita mai persistente sau mai indelungate. In cazul gastritei, importanta este evitarea alimentelor acide si picante. Se recomanda, in schimb, consumul de alimente care au continut scazut de acid si continut scazut de zahar (3). Dieta gastrica poate ajuta si in cazul episoadelor de greata si arsuri la stomac care se manifesta in timpul sarcinii.
Regimul gastric presupune, in principal, evitarea alimentelor care irita stomacul (condimente, cafea, alcool, fructe acide). Nu trebuie uitat ca oamenii reactioneaza diferit la alimente. Atata timp cat un aliment nu provoaca probleme, poate fi consumat in continuare. De asemenea, daca un aliment inrautateste simptomele, acesta nu mai trebuie consumat. Medicul de specialitate este in masura sa ajute pacientul sa dezvolte un plan de dieta adecvat (1).
Durata regimului alimentar in cazul gastritei este in functie de severitatea simptomelor, dar si de istoricul medical al pacientului. Poate fi nevoie ca pacientul sa urmeze o dieta cateva saptamani sau dieta poate fi necesara pe un termen mai lung (3).
In acest articol explicam ce este gastrita, care sunt cauzele si cum se manifesta afectiunea. De asemenea, iti spunem ce presupune regimul in gastrita, ce alimente trebuie evitate si cum poti preveni afectiunea.
Ce este gastrita?
Gastrita presupune o inflamare a mucoasei stomacului. Sucul gastric are rolul de a descompune alimentele in timpul digestiei. In cazul in care nu exista suficient mucus, pot aparea complicatii precum:
- anemie: lipsa celulelor rosii purtatoare de oxigen;
- anemie pernicioasa: o afectiune autoimuna cauzata de distrugerea celulelor gastrice care secreta acidul clorhidric;
- peritonita: ulcerul face o gaura in peretele stomacului, astfel incat continutul stomacului se scurge in cavitatea abdominala;
- cancer de stomac.
Gestionarea simptomelor gastritei prin regim alimentar poate ajuta la prevenirea inrautatirii bolii si a complicatiilor.
Cauzele gastritei
Gastrita este, cel mai adesea, provocata de infectii. Poate fi vorba despre:
- bacterii (Helicobacter pylori);
- virusuri (inclusiv virusul herpes simplex);
- paraziți;
- ciuperci.
Gastrita mai poate fi cauzata de:
- administrarea unor medicamente;
- varsta inaintata;
- consumul de alcool;
- fumatul;
- cafeaua si bauturile acide;
- stresul;
- diverse traumatisme;
- boala sistemica (boala Crohn);
- sarcoidoza;
- sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA) (4).
Simptomele gastritei
Cele mai frecvente simptome ale gastritei sunt:
- durere;
- stomac deranjat;
- indigestie;
- pirozis;
- pierderea poftei de mancare;
- greata;
- varsaturi scaune inchise la culoare (4).
Sunt factori care agraveaza simptomele gastritei:
- atunci cand pacientul mananca prea repede;
- daca orele de masa sunt neregulate;
- atunci cand se ia masa in restaurant si nu se tine cont de dieta;
- cand se consuma alimente care nu au fost preparate proaspat.
Regimul gastritei
Tratamentul gastritei depinde, in principal, de cauza care a determinat afectiunea. Unele cazuri de gastrita se pot rezolva de la sine sau simptomele se amelioreaza atunci cand se renunta la abuzul de alcool, la fumat sau la anumite tipuri de medicamente (antiinflamatoare nesteroidiene). In cazul in care gastrita este provocata de o bacterie, medicul poate prescrie antibiotice.
Ce sa mananci cand ai gastrita?
Iata ce alimente sunt permise in caz de gastrita:
- legume cu frunze verzi (varza, spanac, rucola);
- peste gras: somon, macrou, sardine;
- oua, albus de oua (nu ochiuri);
- fructe de mare, crustacee (nu prajite);
- miere de albine;
- legume cu continut scazut de acid (castraveti, cartofi albi, morcovi);
- fructe cu continut scazut de zahar sau cu continut scazut de acid (dovleac, afine, capsuni, mere, cirese, capsuni);
- branza usoara cu continut scazut de sare;
- ovaz;
- orz;
- menta;
- ghimbir;
- turmeric;
- iaurt simplu, cu continut scazut de grasimi;
- alimente bogate in probiotice (iaurt, varza murata, chefir);
- orez;
- pasari de curte fara piele (pui, curcan);
- paine integrala;
- paste fainoase;
- ulei de masline.
Ce sa nu mananci cand ai gastrita?
Alimentele care nu sunt recomandate in caz de gastrita sunt:
- produse prajite;
- alimente sarate;
- alimente picante;
- alimente acre;
- carne rosie procesata;
- fructele acide (citrice);
- alcool;
- ciocolata;
- cafea;
- ceai;
- porumb;
- produse lactate;
- bauturi energizante;
- alimente grase, fast-food;
- oua prajite;
- usturoi;
- inghetata, prajituri, produse de patiserie, bomboane;
- sucuri si bauturi indulcite;
- maioneza;
- carne afumata;
- rosii, suc de rosii.
Regimul alimentar in gastrita restrictioneaza condimentele care se folosesc in general la prepararea hranei:
- piper negru;
- ardei iute;
- usturoi;
- mustar;
- ceapa;
- ardei rosu;
- rosii.
Alte condimente prezinta un risc mai mic de a irita stomacul: busuiocul, oregano, salvia, tarhonul (3). Se recomanda consultarea medicului gastroenterolog sau nutritionist pentru o dieta individualizata, bazata pe propriile simptome si reactii la medicamente.
Cand trebuie sa mananci daca ai gastrita?
Atunci cand sistemul digestiv functioneaza in situatii de stres sau nu functioneaza normal, cantitatea de alimente consumata si efortul fizic facut intre mese pot contribui la iritatii. Se recomanda mese mai putin bogate pe parcursul zilei si pauze intre ele. Se pot adauga gustari sanatoase intre mese.
Adaptarea regimului pentru gastrita la alte diete
In gastrita se recomanda evitarea unor alimente. Regimul din gastrita poate fi modificat pentru a fi asociat cu:
- sensibilitate celiaca si la gluten: pastele fara gluten sunt adesea facute din porumb, care trebuie evitat in caz de gastrita. Citeste intotdeauna etichetele produselor inainte de a le cumpara;
- diabet: medicul este in masura sa explice cum se poate gestiona glicemia scazuta (hipoglicemia). Zaharul nu este recomandat in regimul pentru gastrita, dar este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de glucoza pentru a ridica nivelul scazut de zahar din sange. Se recomanda evitarea sucului de portocale, ciocolatei sau produselor coapte. Fructele neacide, sucul de mere, siropul de arțar sau mierea sunt alternative mai bune, acestea nu ar trebui sa provoace simptome de gastrita;
- alergii alimentare: ca regula generala, nu trebuie consumate alimentele la care pacientul este alergic;
- sarcina/alaptare: in timpul sarcinii, nevoile nutritionale sunt crescute, medicul trebuie sa se asigure ca exista destule calorii si nutrienti in dieta gravidei;
- dieta vegetariana: medicul sau nutritionistul trebuie sa fie sigur ca pacientul obtine suficiente proteine;
- alte afectiuni medicale: daca pacientul sufera de afectiuni ale caror simptome sunt influentate de anumite alimente, se recomanda sfatul medicului in legatura cu nevoile alimentare (3).
Sfaturi nutritionale in gastrita
In trecut, medicii gastroenterologi recomandau in gastrita produse lactate si cantitati mici de alimente la fiecare masa. Astazi este stiut ca o astfel de dieta nu este necesara pentru tratarea gastritei. Iata ce trebuie sa stii in cazul in care ai fost diagnosticat cu gastrita sau ulcer:
- alimentele care contin flavonoide (telina, mere, afine, ceai) pot inhiba dezvoltarea Helicobacter pylori;
- sunt recomandate alimente bogate in antioxidanti: afine, cirese, legume (ardei gras);
- sunt indicate alimente bogate in vitamina B: migdale, fasole, spanac, fructe de mare;
- consuma carne slaba, peste. Pestele si carnea de pasare, la abur sau fierte, reprezinta optiuni alimentare bune;
- utilizeaza ulei de masline (este mai sanatos);
- redu, pe cat posibil, acizii grasi trans (acestia se gasesc in produse precum biscuiti, prajituri, cartofi prajiti, gogosi, margarina, alimente procesate);
- evita bauturile care irita mucoasa stomacului sau pot creste productia de acid: cafea (cu sau fara cofeina), alcool, bauturi carbogazoase;
- consuma 6-8 pahare de apa plata pe zi;
- fa exercitii fizice zilnic macar 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana;
- identifica alimentele care provoaca alergii alimentare;
- inainte de a merge la restaurant, verifica meniul online (incearca sa alcatuiesti un meniu pentru gastrita);
- daca mergi in vizita, informeaza din timp gazda despre restrictiile alimentare;
- nu te lasa ispitit de piper si alte condimente care pot inflama stomacul;
- ceapa, usturoiul pot fi de asemenea problematice in gastrita, intreaba daca meniul contine aceste alimente sau daca pot fi omise;
- daca optezi pentru un aliment care poate agrava gastrita, nu exagera si nu consuma mai multe alimente din acest fel la o masa;
foloseste medicamente antiacide (4).
Cum poti preveni gastrita?
Nu intotdeauna este posibil sa previi gastrita. Cu toate acestea, exista cateva lucruri pe care le poti face:
- evita sau renunta la fumat;
- evita sau limiteaza consumul de alcool;
- gestioneaza stresul cotidian;
- respecta regulile de igiena, mai ales spalarea mainilor la venirea din oras, inainte de a manca sau dupa folosirea toaletei;
- asigura-te ca produsele alimentare sunt preparate in conditii de siguranta (2).
Ce trebuie sa retii?
- Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului. Este o afectiune dureroasa ale carei simptome se pot controla cu medicamente si regim alimentar.
- Dieta nu trebuie sa cuprinda grasimi, zahar, anumite condimente precum si legume acide, care pot irita mucoasa stomacului.
- Dieta in cazul gastritei usureaza simptomele (senzatia de arsura, indigestia, greata) dar previne si complicatiile (anemie, peritonita, cancer de stomac).
- Perioada tratamentului si a dietei este in functie de tipul de gastrita, cauza si severitatea acesteia.
- In cele mai multe cazuri, simptomele se imbunatatesc rapid dupa inceperea tratamentului. Daca simptomele raman severe si nu cedeaza nici dupa o saptamana, consulta medicul.
- Daca te gandesti sa modifici dieta sau sa schimbi medicamentele, se recomanda sa discuti in prealabil cu medicul.
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre regimul alimentar al gastritei au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Healthline, „Gastritis diet: What to eat and what to avoid”: https://www.healthline.com/health/gastritis-diet. Accesat 11.01.2023.
- Medical News Today, „Foods to eat and avoid on a gastritis diet”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/gastritis-diet. Accesat 11.01.2023.
- Verywellhealth, „What to eat if you have gastritis. Dietary recommendations if you have gastritis”: https://www.verywellhealth.com/gastritis-diet-what-to-eat-for-better-management-4767967. Accesat 11.01.2023.
- Mount Sinai, „Stomach inflammation. Signs and symptoms”: https://www.mountsinai.org/health-library/condition/gastritis. Accesat 11.01.2023.