Respiratie wheezing la copii: cauze, simptome, tratament
Ti s-a intamplat sa observi un zgomot ciudat cand copilul tau respira? Poate fi vorba despre wheezing, un simptom destul de des intalnit in randul celor mici si care poate aparea din diverse cauze. Care sunt ele, dar si ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa se simta mai bine vei afla din randurile de mai jos.
Ce este wheezingul?
Termenul de wheezing este folosit pentru a descrie acel sunet suierator, ca un fluierat, care apare uneori in timpul respiratiei, ca urmare a obturarii sau ingustarii partiale a cailor respiratorii. Cel mai adesea, este mai evident in timpul expiratiei, dar in unele cazuri poate fi auzit si in timpul inspiratiei.
Aceasta respiratie suieratoare poate fi observata adesea la cei mici, in special in primii ani de viata. De fapt, se estimeaza ca aproximeaza ca 1 din 3 copii va avea cel putin un episod de wheezing inainte de varsta de 3 ani. De cele mai multe ori, astfel de episoade vor inceta sa mai apara insa dupa varsta de 6 pana la 10 ani.[1][2]
Cauzele ale wheezingului la copii
Respiratia suieratoare sau wheezingul poate aparea din mai multe motive. Cel mai adesea, cauza o reprezinta infectiile respiratorii virale. Alte posibile cauze ale wheezingului la copii sunt:
- astmul;
- alergiile;
- bronsiolita;
- crupul;
- inhalarea unui corp strain;
- refluxul gastroesofagian;
- fumul de tigara sau alti factori iritanti.
Mai rar, cauza poate fi reprezentata de:
- fistula traheo-esofagiana;
- bronsiectazia;
- insuficienta cardiaca;
- bolile cardiace congenitale;
- disfagia (dificultatile de inghitire);
- fibroza chistica.[1][2]
Wheezingul si astmul
Pana de curand, in cazul aparitiei unor episoadele recurente de wheezing se punea diagnosticul de astm bronsic. In prezent, se stie insa ca nu toti sugarii sau copiii mici care au astfel de episoade vor suferi de astm bronsic la un moment dat. Exista totusi anumiti factori care cresc riscul ca mai tarziu cel mic sa primeasca un astfel de diagnostic. Lista acestora include:
- eruptiile cutanate (ex: eczemele);
- episoadele de respiratie suieratoare severe;
- istoricul familial de astm si alergii.[1]
Simptomele wheezingului la copii
Cel mai important simptom al wheezingului este acel sunet suierator caracteristic pe care copilul il produce in timpul respiratiei. Adesea, el este insotit de o tuse persistenta, uscata sau productiva. In functie de cauza respiratiei suieratoare, mai pot aparea si simptome precum:
- febra;
- rinoree sau secretii nazale;
- dificultati de hranire.
Indiferent de cauza, este important de precizat faptul ca simptomele se vor agrava in cazul in care cel mic sufera o reactie alergica ori este expus la fum de tigara sau alti factori iritanti.[1]
Tratamentul wheezingului la copii
Tratamentul pentru wheezing, ca si durata acestuia, depinde de cauza respiratiei suieratoare si de severitatea simptomelor. De obicei, presupune administrarea de bronhodilatatoare si/sau antiinflamatoare, dar numai un medic iti poate recomanda tratamentul potrivit. In ceea ce priveste lucrurile pe care le poti face acasa pentru a-l ajuta pe cel mic sa se simta mai bine, iata cateva masuri care pot contribui la ameliorarea simptomelor:
- asigura-te ca aerul din casa nu este prea uscat; poti folosi un umidificator, daca este necesar;
- nu-l expune fumului de tigari; fumatul pasiv poate fi la fel de daunator ca si cel activ si, in cazul de fata, poate agrava simptomele copilului; ai grija ca acesta sa nu stea in preajma fumatorilor;
- foloseste un purificator de aer pentru a scapa de alergeni si a evita declansarea unui episod de wheezing sau astm;
- arata-i cum sa faca exercitii de respiratie; un medic iti poate recomanda cateva exercitii destul de simple, potrivite pentru varsta sa;[3]
- incurajeaza-l sa consume lichide calde, cum ar fi ceaiurile de plante sau supele.
Respiratia wheezing la copii, in special la cei de varsta mica, este o manifestare destul de comuna. Poate avea diverse cauze, de la infectiile respiratorii, astm sau alergii pana la reflux gastroesofagian sau insuficienta cardiaca. Pentru a putea beneficia de tratamentul corect, copilul tau trebuie sa primeasca, mai inainte de toate, un diagnostic. Adreseaza-te unui medic daca observi ca:
- respiratia sa este insotita de un sunet suierator, fie ca acest lucru se intampla in timpul practicarii unui sport, fie ca apare fara o cauza anume;
- episoadele de wheezing se repeta;
- copilul nu poate respira, pielea sa are o tenta albastruie si/sau respira foarte repede.
Daca wheezingul apare brusc, dupa o intepatura de albina, consumarea unui aliment cu potential alergen, administrarea unui medicament ori dupa ce s-a inecat cu un obiect mic sau cu mancare, solicita ajutor medical de urgenta! Aceeasi recomandare este valabila si daca, pe langa respiratia suieratoare, mai apar si simptome precum cele mentionate mai sus.[3]
Nu ai de unde sa stii de ce un copil scoate acel sunet suierator in timp ce respira, cat de mult timp va fi prezent acest simptom, daca vor aparea consecinte pe termen lung ori care vor fi acestea. Tocmai de aceea este mai bine sa apelezi la un specialist, care te va ajuta sa afli cauza respiratiei wheezing la copilul tau si iti va recomanda tratamentul potrivit.
Atentie! Acest articol are rol informativ si nu isi propune sa inlocuiasca un consult medical de specialitate. Stabilirea diagnosticului si a planului de tratament sunt procese ce tin strict de competenta medicului.
Bibliografie:
- Bhatia, Rajeev. Wheezing in Infants and Young Children. MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 4 Jan. 2022, www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/respiratory-disorders-in-infants-and-children/wheezing-in-infants-and-young-children. Accessed 8 Feb. 2023.
- Dr Colin Tidy. Wheezing in Children (Causes, Symptoms and Treatment). Patient.info, 21 Dec. 2021, patient.info/doctor/wheezing-in-children. Accessed 8 Feb. 2023.
- Wheezing: Definition, Causes & Treatment. Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/15203-wheezing. Accessed 8 Feb. 2023.