Wheezing: cauze, simptome, tratament
Cand vorbim despre termenul de wheezing, ne referim la respiratie ingreunata, insotita de un zgomot persistent. Insa, acest fenomen nu reprezinta o afectiune in sine, ci apare drept simptom al anumitor boli sau probleme. Pentru a putea urma un tratament potrivit, este important sa afli care este cauza ce duce la aparitia sa.
Ce inseamna wheezing? Simptome
Termenul de wheezing defineste un sunet ascutit si suierator care se manifesta in timpul respiratiei. Acesta apare atunci cand caile respiratorii sunt partial blocate sau ingustate si se manifesta in timp ce aerul circula prin acestea. Sunetul se percepe, in principal, in timpul expiratiei, insa poate fi auzit si in timpul inspiratiei.
Acest sunet poate varia usor in functie de care parte a cailor respiratorii a fost ingustata sau blocata. O obstructie prezenta in zona cailor superioare poate fi asociata cu un sunet mai gros, in timp ce ingustarea din zona cailor inferioare are un ton mai subtire, usor muzical.
Oricine poate dezvolta un astfel de simptom, indiferent de varsta. Fenomenul de wheezing poate fi destul de comun la bebelusi, din cauza cailor lor respiratorii mai mici. De fapt, se estimeaza ca aproximativ 25-30% dintre bebelusi pot dezvolta un astfel de simptom in primul an de viata.
Cauze
Ceea ce provoaca respiratia de tip wheezing include blocajele sau ingustarea tuburilor bronsice din plamani, a cailor respiratorii superioare sau a corzilor vocale. Cauzele includ atat afectiuni cronice, relativ usor de gestionat, cat si boli mai grave. Putem mentiona afectiuni pulmonare, cardiace, digestive, probleme la nivelul corzilor vocale, alergeni sau factori ce tin de stilul de viata.
Afectiuni pulmonare
Cauzele de natura pulmonara si respiratorie includ:
- astmul bronsic este o afectiune cronica asociata cu spasme si inflamatie in tuburile bronsice. Problemele respiratorii si wheezing-ul pot fi declansate de expunerea la alergeni precum polen, mucegai, par de animale sau praf. Infectiile virale pot agrava simptomele astmului;
- bronsita reprezinta inflamarea peretilor tuburilor bronsice;
- bronsiolita este o inflamare a bronsiolelor si este comuna la copii;
- obstructia pulmonara cronica este asociata cu inflamarea si deteriorarea pe termen lung a peretilor bronsici, cauzata in principal de fumat;
- fibroza chistica este asociata cu prezenta mucusului pe caile respiratorii, lucru care ingreuneaza respiratia;
- pneumonia este o infectie virala sau bacteriana a plamanilor;
virusul sinctial respirator este o infectie pulmonara sezoniera care poate cauza bronsiolita sau pneumonie;
aspiratia unui corp strain in caile respiratori marcheaza o alta cauza a respiratiei suieratoarei.
Probleme ale corzilor vocale
Disfunctia de corzi vocale inseamna ca acestea se inchid in loc sa se deschida in timpul respiratiei, ceea ce ingreuneaza circulatia aerului. Drept rezultat, poate aparea wheezing-ul.
Afectiuni digestive
O astfel de problema respiratorie poate fi asociata si cu refluxul gastroesofagian. Acesta poate duce la relaxarea sfincterului esofagian inferior, ceea ce poate duce la aparitia wheezing-ului.
Alergeni
Alergiile la praf, polen, par de animale, spori de mucegai, dar chiar si cele alimentare pot declansa simptome la nivel respirator. Wheezing-ul poate fi un semnal al anafilaxiei, o reactie alergica extrem de severa, declansata, de obicei, de consumul anumitor substante, alimente sau de intepaturile de insecte.
Afectiuni cardiace
Insuficienta cardiaca poate induce astmul cardiac, o afectiune grava asociata cu acumularea de lichid in plamani, ceea ce va afecta in mod automat si respiratia.
Stilul de viata
Fumatul este un obicei nesanatos care creste riscul de a dezvolta numeroase afectiuni, cu precadere cele pulmonare si respiratorii. Asadar, fumatorii au un risc mai mare de a avea de-a face cu afectiuni ce duc la blocarea cailor respiratorii.
Tratament
Pentru a putea ameliora astfel de probleme respiratorii, medicul va prescrie un tratament in functie de cauza. Acesta poate include anumite medicamente specifice, pe care trebuie sa le administrezi doar la sfatul unui specialist.
Pentru a-ti imbunatati simptomele respiratorii, poti apela la cateva masuri terapeutice. Poti contribui la relaxarea cailor respiratorii prin cateva exercitii de respiratie (utile mai ales daca suferi de astm), dar si consumand ceai fierbinte de plante. Evita fumatul, pentru a preveni inflamarea si iritarea cailor respiratorii si a plamanilor. De asemenea, poti apela si la utilizarea unui vaporizator sau purificator de aer in propria locuinta.
Este important sa te prezinti la medic pentru a primi un diagnostic si, astfel sa poti urma tratamentul potrivit. Daca ai de-a face si cu alte simptome, mergi de urgenta sa vezi care este problema! Astfel de simptome includ tuse, durere in piept, febra, respiratie ingreunata si rapida, pierderea vocii.
Fenomenul de wheezing apare drept simptom in cazul multor afectiuni respiratorii, dar si a altor factori care pot cauza inflamarea sau blocarea cailor respiratorii. Acesta poate fi prezent in stare cronica, dar si in cazul unor boli periculoase, care pot pune viata in pericol daca nu se intervine rapid.
Asadar, este important sa mergi la medic si sa respecti doar indicatiile sale de tratament. Acest articol are doar scop informativ si nu serveste drept inlocuitor pentru sfaturile medicale avizate. Pentru un diagnostic corect si un tratament potrivit, apeleaza la un specialist!
Surse:
1. „Wheezing: Medlineplus Medical Encyclopedia.” MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/ency/article/003070.htm. Accessed January 31, 2023.
2. „Wheezing: Definition, Causes & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/15203-wheezing. Published September 24, 2020. Accessed January 31, 2023.