Ridichea neagra: beneficii si retete sanatoase
Ridichea neagra este o leguma-vedeta, mai ales in sezoanele racelilor. Afla din acest articol care sunt efecele sale benefice pe care le are asupra starii de sanatate si de ce este indicat sa o incluzi intr-o dieta sanatoasa!
Continutul articolului
Generalitati despre ridichea neagra
Ridichea neagra, cunoscuta din punct de vedere stiintific drept Raphanus sativus L. var. Niger, este utilizata in medicina naturista inca din cele mai vechi timpuri, datorita proprietatilor sale care au rol in ameliorarea afectiunilor de natura digestiva, biliara si pentru facilitarea recuperarii in urma racelilor.
Aceasta leguma radacinoasa are dimensiuni mai mari fata de cea rosie si un gust mai intens, ceea ce o face sa se remarce in preparatele in care este utilizata.
De asemenea, este comercializata si ca ingredient in unele suplimente alimentare. Discuta cu un medic inainte de a administra orice tip de medicamente, indiferent de natura lor!
Proprietati nutritive
Ridichea neagra este bogata in nutrienti, contine o cantitate ridicata de fibre si vitamina C, precum si niveluri moderate de alte vitamine esentiale, precum A, B, E si minerale - fier, magneziu, potasiu. In aceasta sunt prezente si concentratii mai mici de antioxidanti, enzime, cupru, seleniu si zinc. De asemenea, si nivelul caloriilor este foarte scazut. [1]
Ridichea neagra are numeroase beneficii
Printre numeroasele avantaje pe care le ofera ridichea rosie sanatatii se afla capacitatea sa de a imbunatati functia hepatica, de a regla nivelul hormonal, de a gestiona tensiunea arteriala, de a scadea colesterolul, de a imbunatati digestia, de a trata constipatia si balonarea, de a creste claritatea mentala, de a reduce litiaza biliara si de a detoxifia organismul. [1]
Sprijina buna functionare a ficatului
Unul dintre cei mai importanti antioxidanti, glutationul, impiedica ficatul sa devina supraincarcat cu toxine. Ridichea neagra este unul dintre alimentele care contin acest antioxidant, astfel ca poate fi inclusa intr-o dieta sanatoasa pentru ficat. [1]
Contribuie la intarirea sistemului imunitar
Aceasta leguma contine cantitati semnificative de vitamina C, care are rol in intarirea sistemului imunitar, deoarece este implicata in formarea globulelor albe, care ajuta organismul sa lupte contra germenilor si scad riscul de a dezvolta unele afectiuni. [1]
Contribuie la reducerea colesterolului
Conform studiilor, aceasta ridichea neagra poate ajuta la mentinerea tensiunii arteriale sanatoase si a nivelurilor de colesterol, ceea ce reduce sansele de ateroscleroza, atacuri de cord si accident vascular cerebral, printre altele. [2]
Ajuta la detoxifiere
Ridichea are un efect detoxifiant asupra organismului, ajutand la mentinerea sanatatii ficatului si a functionarii sale normale. Ridichea neagra contribuie la fluidizarea secretiilor bronsice, datorita continutului sau bogat in substante active sulfurate.
Favorizeaza tranzitul intestinal
Aceasta ajuta si la combaterea efectelor exceselui alimentar intr-un mod natural. Datorita continutului mare de fibre si apa, consumul de ridiche neagra favorizeaza tranzitul intestinal si are rol in ameliorarea constipatiei. Ridichea neagra contine o cantitate importanta de rafanina, o substanta ce contribuie la mentinerea in cote normale a hormonului secretat de glanda tiroida.
Sulful continut de ridichea neagra actioneaza impotriva acneei. Discuta in prealabil cu un medic dermatolog, daca intentionezi sa utilizezi produse care contin sulf.
Retete sanatoase
Cum se consuma? Ridichea neagra se consuma in stare cruda, in salate (se curata de coaja si se da pe razatoarea mare) sau in sucuri de legume preparate prin stoarcere.
Alte modalitati in care se poate servi ridichea neagra se afla:
- o poti face cubulete si praji intr-o cantitate mica de unt;
- o poti felia subtire, iar feliile respective sa le coci la cuptor;
- o poti rade si adauga in sosuri si ciorbe.
Unele persoane pot manifesta reactii alergice la ridichea neagra. Evita consumul acestei radacini daca te confrunti cu aciditate gastrica sau predispozitie la gusa! Daca urmezi un regim alimentar pentru gestionarea unor afectiuni, cere parerea unui medic daca este in regula sa introduci in dieta acest aliment.
Surse de referinta:
- (BASc, John Staughton, and John Staughton (BASc. 7 Amazing Benefits of Black Radish. Organic Facts, 3 July 2020, www.organicfacts.net/black-radish.html, accesat la 3 februarie 2023;
- Castro-Torres IG;De la O-Arciniega M;Gallegos-Estudillo J;Naranjo-Rodríguez EB;Domínguez-Ortíz MÁ; Raphanus Sativus L. Var Niger as a Source of Phytochemicals for the Prevention of Cholesterol Gallstones. Phytotherapy Research : PTR, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23495001, accesat la 3 februarie 2023.