Sindromul Asperger: cauze, simptome, tratament

7. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Sindromul Asperger

 

Sindromul Asperger reprezinta o tulburare a aspectelor comportamentale. Acesta face parte dintr-un grup mai amplu al afectiunilor ce implica dezvoltarea abilitatilor sociale si de comunicare, mai exact, din tulburarea de spectru autist (TSA), dar are unele particularitati pe care te invitam sa le afli din cadrul acestui articol.

Se cunosc cauzele sindromului Asperger?

Sindromul Asperger nu mai este considerat o afectiune de sine statatoare, ci, in prezent, este incadrat in tulburarile de spectru autist. [1] Schimbarile care au loc la nivelul creierului sunt relevante pentru diagnosticarea tuturor tulburarilor de spectru autist, insa medicii nu au reusit, deocamdata, sa identifice cu exactitate care sunt cauzele care produc schimbarile respective. 

Exista potentiali factori care sunt corelati cu dezvoltarea autismului, printre care cei genetici si expunerea la unele toxine din mediul inconjurator, precum chimicale sau virusuri. Baietii sunt mai predispusi la a fi diagnosticati cu o tulburare din spectrul autismului. [1]

Care sunt simptomele acestuia?

Printre principalele simptome si semne ale sindromului Asperger se afla dificultatea de a interactiona cu alte persoane, adoptarea unor trasaturi comportamentale care au caracter repetitiv, axarea pe activitati rutiniere sau care implica reguli. Un alt aspect asociat cu sindromul Asperger este si mentinerea cu fermitate a parerilor si convingerilor.

Spre deosebire de alte persoane care se afla in spectrul autismului, cele cu sindromul Asperger pot gestiona activitati de zi cu zi pe cont propriu. De exemplu, copiii pot fi inclusi in programele scolare standard, adultii isi pot indeplini sarcinile in cadrul unui job. 

Persoanele cu sindromul Asperger pot avea simptome mai blande fata de cele specifice autismului si au abilitati de comunicare bune, fara intarzieri in procesul vorbirii. 

Simptome comune ale sindromului Asperger [1]:

  • dificultati in identificarea expresiilor faciale si a interpretarii limbajului corporal. Este posibil sa considere ca limbajul non-verbal este foarte greu de interpretat si sa evite contactul vizual, sa aiba expresii faciale reduse si sa vorbeasca pe acelasi ton, indiferent de situatie;
  • dificultati in recunoasterea unor aspecte sociale, precum schimbarea subiectului de conversatie si adaptarea tonului vocii in functie de circumstante sau locatii;
  • o concentrare foarte mare asupra unui subiect. In cazul copiilor, acestia pot fi extrem de captivati de unele jucarii sau teme, iar interesul lor este axat strict pe acelea;
  • coordonare si abilitati motrice reduse. Copiii cu sindromul Asperger pot intampina dificultati in a merge sau a alerga, pot fi lipsiti de coordonare si sa nu poata utiliza corect o bicicleta.

Ce implica diagnosticarea?

 

Diagnosticarea sindromului Asperger

 

Nu exista un test anume cu ajutorul caruia medicii sa poata diagnostica o tulburare de spectru autist. Cu toate acestea, in cazul in care se pot observa semne sau simptome care pot fi asociate cu sindromul Asperger, un cadru medical specializat poate ajuta la observarea caracteristicilor unor aspecte specifice, precum [1]: 

  • nivelul de interes pe care il manifesta in interactiunile cu alte persoane si modul in care au loc acestea;
  • abilitatile lingvistice;
  • atitudinea pe care o are persoana respectiva in privinta schimbarilor;
  • coordonarea din punctul de vedere al motricitatii;
  • expresiile faciale pe care le are pacientul in timp ce vorbeste.

Exista posibilitatea ca unele persoane care au o tulburare din spectrul autismului sa fie diagnosticate in prima faza cu ADHD (sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie) sau cu afectiuni ale dezvoltarii neuronale. Astfel, se recomanda consultarea mai multor specialisti, pentru un diagnostic cu un grad ridicat de acuratete.

Exista tratament pentru sindromul Asperger?

Tulburarile de spectru autist, in care este inclus sindromul Asperger, nu sunt considerate afectiuni medicale ce necesita tratament. [1] Unii copii pot necesita sprijin in cazul activitatilor scolare, unii adulti pot necesita suport in cadrul efectuarii sarcinilor de serviciu sau treburilor casnice, dar nu exista deocamdata un tratament propriu-zis pentru cei care se afla in acest spectru.

Diagnosticarea in faza timpurie poate contribui la imbunatatirea interactiunilor de ordin social si la o gestionare mai eficienta a activitatilor zilnice. Specialistii pot recomanda diferite terapii, in functie de particularitatile persoanelor cu sindromul Asperger, care pot varia foarte mult de la caz la caz.

De exemplu, unele persoane cu sindrom Asperger pot avea simptome de anxientate sau depresie, iar in acest caz, tratamentul simptomatologiei (ce poate include medicamente, psihoterapie) poate contrbui la imbunatatirea starii generale de sanatate. 

Terapiile pot avea rol in reglarea starii emotionale, in dezvoltarea abilitatilor de comunicare si de relationare. Medicii pot recomanda [1]:

  • terapie cognitiv-comportamentala;
  • terapie logopedica;
  • terapie fizica si ocupationala; 
  • terapie pentru parinti, ca acestia sa poata oferi suportul necesar copiilor care au tulburari de spectru autist.

Fiecare copil sau adult cu sindrom Asperger poate avea caracteristici diferite si doar un cadru medical specializat in tulburarile de spectru autist poate oferi recomandari punctuale pentru gestionarea simptomelor si integrarea in societate. Cei mai multi adulti cu sindromul Asperger pot fi independenti si pot fi activi in cadrul unui loc de munca. [1]

Sursa de referinta:

1. Burke, Darla. “Asperger's Syndrome.” Healthline, Healthline Media, 11 May 2019, www.healthline.com/health/asperger-syndrome, accesat la 27 ianuarie 2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice