Sirop de agave: beneficii, proprietati, utilizari

8. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Sirop de agave

 

Siropul de agave sau nectarul de agave este obtinut din sucul filtrat al plantei de agave. Lichidul rezultat este un concentrat cu 90% fructoza, care are un indice glicemic cu valoare scazuta, mai mica decat media altor produse precum zaharul, ceea ce face la siropul de agave sa fie o optiune sanatoasa si pentru diabetici. 

Siropul de agave este un produs alimentar vegan care a devenit popular ca alternativa mai sanatoasa pentru indulcitorii conventionali. Prezentam in continuare informatii despre siropul de agave, proprietatile si beneficiile oferite sanatatii organismului, utilizari si atentionari. 

Despre siropul de agave

Siropul de agave se obtine din seva plantei de agave, provenita din Mexic. Exista mai multe specii de plante suculente agave, cele mai cunoscute si utilizate pentru obtinerea siropului de agave sunt Agave salmiana sau agave albastre - Agave tequilian care este intrebuintata si la fabricarea de tequila. 

Siropul de agave este un indulcitor natural cu consistenta vascoasa, asemanator mierii de albina. Lichidul auriu se poate obtine prin doua metode: 

  • presarea frunzelor recoltate, incalzirea lichidului pentru evaporarea apei si descompunerea zaharurilor complexe in unele simple;
  • utilizarea unor enzime derivate din ciupercile Aspergillus pentru a rupe legaturile care tin impreuna moleculele complexe de zahar. 

Rezultatul este un produs cu 90% fructoza, un indulcitor natural care poate fi folosit si de persoanele cu diabet zaharat si de cei care urmeaza o dieta vegana. (1)

Seva plantei de agave presata este bogata in zahar, dar si in fibre sanatoase numite fructani despre care se crede ca ofera beneficii pentru buna functionare a metabolismului si a insulinei in organism. (2)

Profil nutritional si utilizari ale siropului de agave

O lingurita de sirop de agave, respectiv 6,9 grame contine: 

  • 21 de calorii;
  • 0,3 g sodiu;
  • 5,3 g carbohidrati;
  • 4,7 g zaharuri;
  • 0 (zero) grasimi;
  • 0 (zero) fibre;
  • 0 (zero) proteine;
  • cantitati infime de vitamina C, vitamine din grupul B, potasiu, calciu, seleniu. 

Siropul de agave are in principal zaharuri reprezentate de fructoza, cu un indice glicemic mai mic decat glucoza. Acest lucru nu inseamna ca la un consum mai mare decat ar trebui de sirop de agave nu vor exista repercursiuni, valorile crescute ale trigliceridelor pot conduce la aterosleroza ce determina ingustarea arterelor, la crestere in greutate si boli de inima. (1)

Siropul de agave poate fi adaugat ca indulcitor in iaurt, smoothie, fulgi de ovaz, vafe, clatite, prajituri, toppinguri, produse de patiserie, sosuri sau marinate. Atunci cand nu se afla in amestec cu coloranti si nu are adaos de aditivi, siropul de agave este o alternativa sanatoasa pentru o alimentatie echilibrata si poate inlocui cu succes orice tip de indulcitor artificial. Fiind dulce ai nevoie de o cantitate mai mica de sirop de agave la prepararea prajiturilor fata de cantitatea de zahar pe care ar fi trebuit sa o folosesti in aceeasi reteta. (1), (3)

Gasesti sirop de agave natural in categoria dieta si nutritie produse de cea mai buna calitate, in farmacia online. 

Beneficii pentru organism si proprietatile siropului de agave

 

Agave

 

Alternativa mai sanatoasa pentru diabetici

Fructoza din siropul de agave are un indice glicemic redus ceea ce inseamna ca pe termen scurt nu creste nivelul de zahar din sange sau pe cel al insulinei. Acesta este motivul pentru care diabeticii pot utiliza sirop de agave in locul indulcitorilor traditionali si nu vor avea probleme cu zaharurile din sange, cat timp nu exagereaza cu cantitatile. Nu doar indicele glicemic este important pentru diabetici, dar fructoza este mai sigura si mai sanatoasa pentru acestia fata de glucoza. 

Daca este sa vorbim de concentratia mare de fructoza din siropul de agave aici se impun noi cercetari deoarece in exces fructoza produce complicatii sau agravarea starii celor diagnosticati cu afectiuni de sanatate. (2), (4)

Cantitate mare de antioxidanti

Seva bruta a plantei de agave contine o cantitate mare de fitonutrienti care ar putea avea efect antioxidant. Procesarea sevei pentru obtinerea siropului sau a nectarului de agave poate reduce beneficiile oferite de acesti fitonutrienti. (1), (2)

Studiile realizate pana acum au aratat ca siropul de agave contine terpenoide, saponine, inulina si glicozide. Saponinele sunt cele care ofera ajutor organismului in ceea ce priveste mentinerea colesterolului la valori optime si pot fi raspunzatoare si de controlul fata de stoparea dezvoltarii celulelor canceroase. 

Siropul de agave are microorganisme sanatoase si fibre ce pot ajuta la buna realizare a digestiei. (5)

Sursa de vitamine

Desi nu putem vorbi de cantitati esentiale de vitamine, siropul de agave poate oferi beneficii sanatatii si prin aportul de vitamine continute, la un consum moderat, chiar si zilnic, daca nu exista restrictii medicale. (5)

Precautii si atentionari fata de consumul siropului de agave

Consumul de sirop de agave este sigur, insa, pentru unele categorii de persoane diagnosticate cu afectiuni unele precautii se impun. Cantitatile mari de sirop de agave pot pune probleme oricand, fructoza este un zahar ce poate avea actiuni neplacute la nivelul organismului. Consumul excesiv de fructoza poate contribui la rezistenta la insulina, sindrom metabolic si diabet de tip 2. 

Acest lucru se intampla pentru ca ficatul este nevoit sa transforme cantitatea suplimentara de fructoza in grasimi, nivelul trigliceridelor din sange creste alarmant si astfel apar boli ale ficatului gras. (2)

Nu se cunosc cazuri de aparitie a unor reactii alergice dupa consumul de sirop de agave. Cantitatile excesive de fructoza alimentara sau fost asociate cu tulburari metabolice, obezitate, boli de inima, carii dentare, dar si cu un risc crescut de boala hepatica grasa non-alcoolica sau steatoza hepatica. (1), (3), (5)

Acest articol despre siropul de agave este strict informativ. Consumul cu moderatie al acestuia poate oferi beneficii pentru sanatate. Siropul de agave nu inlocuieste un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata. Daca ai neclaritati fata de introducerea siropului de agave in alimentatie, consulta medicul si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Agave Nectar Nutrition Facts and Health Benefits - https://www.verywellfit.com/agave-nectar-is-it-helpful-in-a-low-carb-diet-2241847

2. Agave Nectar: A Sweetener That’s Even Worse Than Sugar? - https://www.healthline.com/nutrition/agave-nectar-is-even-worse-than-sugar

3. Agave: Are There Health Benefits? - https://www.webmd.com/diet/agave-health-benefits

4. Agave Syrup: Chemical Analysis and Nutritional Profile, Applications in the Food Industry and Health Impacts - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9222424/

5. Is Agave Healthy or Bad for You? - https://www.medicinenet.com/is_agave_healthy_or_bad_for_you/article.htm

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor