Sirop de brad: beneficii, proprietati, utilizari

22. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Sirop de brad

 

Siropul de brad este un produs natural obtinut prin macerarea si fierberea mugurilor de brad in apa. Siropul de brad este un remediu traditional pentru raceli si afectiuni ale tractului respirator superior, poate trata inflamatiile gatului, tusea, bronsita si ofera ameliorarea simptomelor astmului si sinusurilor. Produsul poate fi achizitionat din farmacia online sau poate fi preparat si acasa cu adaos de miere.

Siropul de brad este un remediu simplu in perioadele reci ale anului ce poate sa isi dovedeasca eficienta de la primele administrari. Siropul de brad din categoria suplimente alimentare este un produs conceput pentru mentinerea sanatatii aparatului respirator, normalizarea secretiilor bronsice si decongestionarea cailor nazale. Prezentam in continuare proprietatile si beneficiile oferite de siropul de brad, precum si utilizarile sale. 

Ce este siropul de brad si in ce context se utilizeaza?

Siropul din muguri de brad este un produs natural cu beneficii extraordinare asupra sanatatii cailor respiratorii in raceli diferite. Fie achizitionezi din farmacii un astfel de produs, fie il prepari acasa dupa retete simple, in sezonul rece este bine sa ai un astfel de ajutor impotriva racelilor in casa. 

Cel mai simplu mod de obtinere a siropului de brad acasa este prin macerarea si fierberea mugurilor tineri de brad in apa, filtrarea produsului obtinut si adaugarea mierii de albine pentru consistenta si gust. Siropul din muguri de brad este utilizat in special pentru ameliorarea problemelor respiratorii precum tusea, bronsita si raceala comuna, pentru a trata inflamatiile gatului si ale sinusurilor aparute in acest context. 

Siropul de brad obtinut in casa este un produs ce poate fi pastrat in frigider maximum 4 saptamani, daca recipientul este curat, sterilizat si se inchide ermetic. Produsul cumparat din magazinele de profil are la randul sau termen de valabilitate si trebuie consumat intr-un interval specificat de producator, fara a se depasi dozele zilnice de administrare recomandate grupelor de varsta. (1)

Proprietati si beneficii ale siropului de brad

Proprietati antioxidante si antimicrobiene

Un studiu realizat recent a scos in evidenta faptul ca obtinerea si utilizarea siropului de brad are potentiala actiune antibacteriana impotriva Escherichia coli,B. cereus, S. aureus, L. monocytogenes, Salmonella thypi, presat la rece sau rezultat in urma unui proces termic.

Concluziile cercetarii sustin faptul ca siropul din muguri de brad care a fost obtinut prin tratament termic are mai putini compusi bioactivi precum vitamina C si flavonoide fata de cel care a rezultat in urma presarii la rece, dar proprietatile antioxidante sunt aproape la egalitate. In plus, indiferent de metoda de obtinere a siropului de brad, activitatea antibacteriana este puternica in special impotriva B. cereus, S. aureus, L. monocytogenes. (1) 

Tratament traditional in raceli si infectii respiratorii

Siropul de brad are efecte calmante asupra gatului iritat in raceli diverse, avand actiune dezinfectanta si capacitatea de a curata caile aeriene afectate de infectii virale. 

Problemele respiratorii din astm ar putea sa fie ameliorate cu ajutorul oferit de siropul de brad, actiunile antibacteriene si antioxidante ale acestui produs isi pun amprenta si asupra inflamatiei corzilor vocale si a iritatiilor aparute la nivelul laringelui in timpul si dupa o raceala sau o viroza puternica.

Inflamatia cailor respiratorii din plaman - bronsita - ar putea sa fie diminuata, iar simptomele neplacute ameliorate prin administrarea siropului de brad. Tusea si durerea de gat ar putea fi combatute cu siropul de brad, insa fara a inlocui tratamentul prescris de medicul specialist dupa un diagnostic corect si complet.

 

Tratament traditional in raceli si infectii respiratorii

 

Traditional, siropul de brad a fost mereu utilizat in toate aceste probleme, considerentul principal a fost acela ca este un produs natural, ce poate fi administrat aproape tuturor categoriilor de varsta, pentru o perioada indelungata. In plus, siropul de brad poate conduce si la normalizarea secretiilor din plaman rezultate in diverse afectiuni ale tractului respirator superior. (2), (3)

Siropul din muguri de brad are posibilitatea de a stimula capacitatea de aparare a organismului in sezonul rece, in raceala, putand sa fie utilizat ca tratament complementar la nivelul cailor respiratorii superioare, datorita efectelor antiinflamatoare, antibacteriene si analgezice. 

Efecte adverse, contraindicatii si precautii in administrarea siropului de brad

Siropul de brad este considerat sigur pentru consumul uman cu mici exceptii. Exista unele persoane sensibile sau alergice pentru care siropul de brad nu este indicat si ar trebui evitat, mai ales ca are un continut generos de miere si poate fi regasit uneori in asociere si cu alte ingredinte naturale cu potential alergenic. Mai mult, depasirea dozelor recomandate de producator ar putea conduce la aparitia unor efecte adverse precum greata si diareea. 

Femeile insarcinate si cele care alapteaza, precum si bebelusii ar trebui sa evite administrarea siropului de brad deoarece nu se stiu efectele ce ar putea sa apara in cazul lor. In plus, siropul de brad trebuie ingerat cu precautie sporita de catre persoanele diagnosticate cu diabet zaharat si aflate sub tratament. (3), (4)

Siropul de brad este un supliment alimentar care nu poate inlocui o dieta echilibrata si variata si un stil de viata sanatos. Daca urmezi un tratament si optezi si pentru asocierea acestuia cu sirop de brad, ar fi indicat sa vorbesti cu medicul curant inainte. Daca totusi consumi siropul de brad fara recomandare medicala si observi unele efecte adverse sau nu te simti bine, trebuie sa te opresti si sa mergi de urgenta la medic. 

Acest articol este strict informativ si nu se poate substitui unui diagnostic medical avizat, unui tratament medical si unui stil de viata sanatos cu o dieta echilibrata. Consulta medicul inainte de a lua sirop de brad si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Antioxidant and Antimicrobial Properties of the Fir Buds Syrup - https://pdfs.semanticscholar.org/674d/9b8decf84736e6886737e7fbdcb6840bc2a5.pdf

2. How to Make Fir Buds Syrup and Its Health Benefits - https://www.mynaturaltreatment.com/how-to-make-fir-buds-syrup-recipe/

3. Fir - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-323/fir

4. Pine bud syrup - https://old-cures.com/remedies/pine-bud-syrup--104

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice