Stenoza aortica: Cauze, manifestari si optiuni de tratament
Stenoza aortica (stenoza valvei aortice) apare atunci cand valva aortica se ingusteaza. Valva se inchide complet sau partial, iar acest lucru duce la reducerea sau blocarea fluxului de sange pompat din ventriculul stang in aorta.
Tratamentul pentru aceasta afectiune depinde de severitatea starii pacientului. In unele cazuri severe este necesara inlocuirea valvei printr-o interventie chirurgicala. Daca nu se urmeaza tratamentul prescris, stenoza aortica poate duce la decesul pacientului (1).
In acest articol explicam ce este stenoza aortica. De asemenea, oferim informatii cu privire la stabilirea diagnosticului, tratament si preventie.
Cum functioneaza inima
Inima are 4 valve: valva mitrala, valva tricuspida, valva pulmonara si valva aortica. Acestea se deschid si se inchid constant, lasand astfel sangele sa circule spre organele interne si tesuturile corpului.
Valva aortica este una ultima prin care trece sangele. Inainte de a ajunge la valva aortica, sangele a trecut deja prin plamani, asadar este bogat in oxigen. Valva aortica pompeaza acest sange bogat in oxigen in aorta, aceasta fiind cea mai mare artera a organismului.
Ce este stenoza aortica
Stenoza valvei aortice presupune o ingustare a valvei aortice (ingustare sau chiar blocare, in cazurile grave). Stenoza interfereaza cu fluxul sanguin normal, iar acest lucru provoaca leziuni cardiace care pot avea un impact major asupra sanatatii (se poate ajunge, in cazurile severe, la deces). Stenoza aortica restrictioneaza si cantitatea de oxigen pe care o primeste corpul prin sange, de aceea pacientul resimte dureri in piept, dificultati de respiratie si chiar lesin (in cele mai grave cazuri) (3).
Cine prezinta risc crescut de stenoza aortica
Stenoza aortica este mai frecventa la persoanele trecute de 65 de ani, dar in cele mai multe cazuri, simptomele se manifesta dupa 70-80 de ani. Aceasta insa nu este o regula, pentru ca afectiunea se poate intalni si la copii, acestia pot avea chiar de la nastere un defect al valvei aortice care provoaca stenoza (3). De asemenea, este bine de stiut ca multe persoane nu stiu ca au stenoza aortica pana cand afectiunea nu provoaca simptome, sau pana cand afectiunea nu este identificata la un test de screening (3).
Cauzele stenozei aortice
Stenoza aortica la adulti poate avea urmatoarele cauze (5):
- uzura datorata varstei: afectiunea se manifesta cel mai adesea dupa 65 de ani. Stilul de viata al pacientului poate fi de asemenea afectat.
- infectii: atunci cand bacteriile din infectiile netratate ajung in fluxul sanguin, acestea se pot acumula la nivelul valvelor inimii, determinand sistemul imunitar sa deterioreze valva. Poate dura ani, sau chiar decenii, inainte ca deteriorarea valvelor sa devina evidenta.
- afecțiuni cronice sau mostenite: poate fi vorba despre boala Paget a osului, insuficienta renala, hipercolesterolemie familiala, lupus, sau artrita reumatoida.
- defect cardiac congenital: necesita o monitorizare medicala atenta. Defectul valvei nu provoaca probleme pana la varsta adulta, dar in cele mai multe cazuri este nevoie ca aceasta sa fie reparata sau inlocuita (3).
- acumularea de calciu la nivelul valvei: calciul este un mineral care se gaseste in sange. Pe masura ce sangele curge peste valva aortica, depozitele de calciu se pot acumula pe valvele inimii (calcifierea valvei aortice) (3).
- febra reumatica: poate afecta nu numai o valva si o poate face in mai multe feluri.
Factori de risc
Factorii de risc in cazul stenozei aortice sunt urmatorii (1):
- varsta inaintata;
- boli cardiace congenitale;
- antecedente de infectii care afecteaza inima;
- risc cardiovascular: diabetul zaharat, colesterol crescut,
- hipertensiune arteriala;
- boala renala cronica;
- tratament cu radioterapie la nivelul pieptului.
Complicatiile stenozei aortice
Stenoza aortica poate duce la complicatii precum (1):
- insuficienta cardiaca;
- formarea unor cheaguri de sange;
- aritmii cardiace;
- infectii la nivelul inimii (endocardita);
- deces (in cazurile grave).
Daca nu este tratata adecvat si la timp, stenoza aortica poate duce la insuficienta cardiaca. Aceasta afectiune se manifesta prin (1):
- oboseala;
- dificultate in respiratie;
- glezne umflate.
Simptomele stenozei aortice
Gravitatea stenozei valvei aortice variaza de la usoara la severa, iar simptomele afectiunii se manifesta atunci cand valva se ingusteaza foarte tare. Este posibil ca multi pacienti cu stenoza aortica sa nu aiba simptome vreme de mai multi ani, pana cand fluxul de sange se reduce foarte mult. Cele mai importante manifestari ale stenozei aortice sunt (4):
- dureri in piept (angina pectorala);
- batai rapide, fluturate ale inimii;
- dificultati de respiratie;
- senzatie de ameteala (in cazurile grave se ajunge la lesin);
- glezne umflate;
- dificultate la mers;
- insomnie;
- pierdere de energie (se reduce capacitatea de a realiza activitatile curente);
- murmur cardiac, sesizabil la consultul cu stetoscopul.
In plus fata de aceste simptome comune, se mai poate inregistra o ingrosare a ventriculului stang, pentru ca acesta trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa sangele. Aceasta ingrosare a peretelui ventricular inseamna ca interiorul camerei inferioare a inimii se reduce, ceea ce permite o cantitate mai mica de sange. Tratamentul adecvat permite incetinirea progresului acestei boli.
La randul lor, bebelusii si copiii care sufera de stenoza aortica in urma unui defect congenital pot prezenta simptome precum:
- oboseala la efort;
- imposibilitatea de a castiga in greutate;
- dificultati respiratorii.
Cum este diagnosticata stenoza aortica
Medicul cardiolog stabileste diagnosticul de stenoza aortica in functie de simptomele pacientului, dar si in urma unor teste de diagnosticare precum (5):
- examen fizic: pentru medic este important sa stie daca pacientului i se umfla picioarele, sau daca apare murmurul cardiac atunci cand este consultat cu stetoscopul.
- electrocardiograma (ECK, EKG): este o investigatie care masoara activitatea electrica a inimii prin senzori care sunt atasati pe piele.
- radiografie toracica, angiografie: sunt investigatii care folosesc raze X pentru a vedea organele interne.
- ecocardiograma: foloseste ultrasunete pentru a oferi o imagine a inimii. Un tip special de ecocardiograma este ecocardiograma transesofagiana. Este o investigatie care permite vizualizarea inimii si a vaselor de sange.
- test de stres: masoara functia inimii in timpul unei activitati fizice.
- cateterism cardiac: se introduce un dispozitiv intr-o artera (de obicei artera femurala langa zona inghinala) si se vizualizeaza inima, pentru a vedea daca pacientul sufera de stenoza aortica.
- tomografie computerizata (CT): scanarea tomografica computerizata cardiaca combina mai multe imagini cu raze X pentru a oferi o vedere transversala detaliata a inimii. CT-ul se poate folosi pentru masurarea dimensiunilor aortei si vizualizarea valvei aortice (2).
- RMN cardiac: rezonanta magnetica nucleara este o metoda imagistica prin care se realizeaza scanari detaliate ale inimii. RMN foloseste un camp magnetic foarte puternic pentru a realiza imagini ale organelor si tesuturilor interne.
Cand este recomandat consultul medical
In cazul in care pacientul prezinta un murmur cardiac, medicul de familie poate recomanda un consult la medicul cardiolog. Cu atat mai mult daca pacientul dezvolta simptome de stenoza aortica (1).
Tratamentul stenozei aortice
Daca stenoza aortica nu prezinta simptome, sau daca acestea sunt usoare, cel mai bun tratament consta in monitorizarea periodica a pacientului pentru a vedea daca simptomele se dezvolta sau se agraveaza. Cu toate acestea, toate persoanele cu stenoza aortica trebuie verificate cu o ecocardiograma pentru ca medicul cardiolog sa determine optiunile de tratament (4).
Tratamentul stenozei aortice consta in (5):
- tratament medicamentos: se folosesc medicamentele care trateaza tulburarile de ritm cardiac. In cele mai multe cazuri, medicamentele se folosesc in cazurile mai usoare ale stenozei aortice.
- repararea valvei: se poate face chirurgical. Printr-o abordare traditionala sau o abordare minim invaziva se face o incizie in piept si astfel se poate repara valva. O alta metoda este valvuloplastia cu balon. Aceasta metoda este mai putin folosita la persoanele in varsta.
- inlocuirea valvei: daca repararea valvei nu este indicata, se poate inlocui valva. Exista mai multe metode prin care se poate realiza acest lucru: inlocuirea valvei aortice (inlocuieste valva aortica), procedura Ross (se inlocuieste valva aortica cu una pulmonara si apoi cu una donatoare), (2).
- inlocuirea valvei aortice fara interventie chirurgicala
Medicul cardiolog este cel mai in masura sa recomande cea mai buna strategie de tratament pentru stenoza aortica.
Cum se previne stenoza aortica
Modalitatile de prevenire a stenozei aortice includ:
- masuri de prevenire a febrei reumatice. Febra reumatica este mai frecventa la copii si la adultii tineri.
- rezolvarea factorilor de risc pentru boala coronariana: este vorba despre hipertensiune arteriala, obezitate, niveluri crescute de colesterol. Sunt factori legati de stenoza aortica, prin urmare este indicat ca greutatea sa fie mentinuta, tensiunea arteriala sa fie monitorizata, la fel si nivelul colesterolului.
- rezolvarea problemelor stomatologice: pentru ca poate exista o legatura intre gingia infectata si tesutul cardiac infectat (endocardita). O inflamatie a tesutului cardiac cauzata de o infectie poate ingusta arterele si agrava stenoza aortica.
In cazul in care medicul cardiolog stabileste diagnosticul de stenoza aortica poate sa recomande limitarea activitatilor care ar putea suprasolicita inima (1).
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre stenoza aortica au scop pur informativ. Nevoile si simptomele stenozei aortice pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Mayo Clinic, „Aortic valve stenosis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-stenosis/symptoms-causes/syc-20353139
- Mayo Clinic „Aortic valve stenosis”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/aortic-stenosis/diagnosis-treatment/drc-20353145
- WebMD, „What is aortic valve stenosis?”: https://www.webmd.com/heart-disease/aortic-valve-stenosis
- Heart.org, „Aortic stenosis overview”: https://www.heart.org/en/health-topics/heart-valve-problems-and-disease/heart-valve-problems-and-causes/problem-aortic-valve-stenosis
- Cleveland Clinic, „Aortic valve stenosis”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23046-aortic-valve-stenosis