Stern: functii, rol, afectiuni asociate

12. 9. 2023 · 7 minute de citit

Sternul este localizat in mijlocul pieptului, este un os plat si ingust cu rol in protectia muschilor, organelor si arterelor importante situate la nivelul cutiei toracice. Acest os este alcatuit din trei segmente. Exista afectiuni asociate sternului sau osului pieptului determinate de modificarile acestuia pe care le abordam in cadrul acestui material.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Stern: functii, rol, afectiuni asociate

Ce este sternul? 

Sternul este un os plat situat in centrul pieptului, care se conecteaza la coaste prin intermediul cartilajului, formand partea frontala a cutiei toracice, care se intinde de la baza gatului pana in partea de jos a pieptului. Sternul este pozitionat intre cele doua clavicule si este numit si "osul pieptului".

Structura sternului este compusa din trei parti distincte - manubriu, corp si proces xifoid. Manubriul este partea superioara a sternului si se conecteaza la clavicule. Corpul este partea cea mai lunga a sternului care de fixeaza de coaste. Procesul xifoid este varful inferior al sternului, mic si punctiform. Aceste trei parti formeaza o structura puternica si stabila in centrul pieptului.

Pe masura ce o persoana creste si se dezvolta, sternul sufera si el modificari. La nastere, sternul este format din cartilaj, care se osifica, pe masura ce copilul creste. Procesul xifoid este ultima parte a acestei structuri care se osifica. (1), (2)

Functiile sternului

Sternul este parte a cutiei toracice, functiile sale fiind legate de protejarea organelor din interiorul pieptului de eventualele traume externe, dar si de a permite inserarea mai multor categorii de muschi, implicati in numeroase activitati la nivelul corpului.

Sternul conecteaza primele coaste in mijlocul cutiei toracice. Functia sa principala este de protectie a stomacului, inimii si plamanilor. Procesul xifoid este un punct de insertie pentru tendoanele diafragmei, rectus abdominis si muschii transversali abdominali. Osul pieptului nu se misca vizibil atunci cand pieptul si trunchiul isi modifica pozitia, dar prin functiile sale ofera suport in cadrul celor mai usoare miscari respiratorii. Practic, cu fiecare gura de aer, plamanii se umplu cu aer, iar muschii intercostali se contracta si prin actiunea exercitata de stern. (3)

Rolul sternului 

Sternul ofera o bariera de protectie impotriva leziunilor grave. Fiind localizat in partea frontala a toracelui, sternul actioneaza ca un scut natural, absorband si distribuind fortele exercitate din exterior care pot sa ajunga la acest nivel. Aceasta functie de protectie este cruciala pentru a preveni eventualele leziuni cauzate de impact extern, leziuni sau traume.

De asemenea, sternul are un rol important si in sustinerea structurii cadrului corpului. Acesta serveste ca punct de ancorare pentru mai multi muschi ai spatelui, gatului si pieptului, contribuind la miscarile corpului si la mentinerea pozitiei corecte a coloanei vertebrale. Aceasta structura asigura stabilitatea si sustine organele interne, muschii, tesuturile si pielea. Sternul serveste ca un suport pentru muschii si ligamentele care mentin pozitia corecta a coloanei vertebrale si a organelor din cavitatea toracica, contribuind astfel la mentinerea posturii si a echilibrului general.

Sternul serveste ca punct de atasare pentru mai multi muschi importanti ai pieptului, inclusiv muschii pectorali si diafragma, esentiali pentru miscarile corpului, cum ar fi ridicarea bratelor si respiratia. Prin intermediul acestor puncte de atasare, sternul contribuie la stabilitatea si functionarea corecta a muschilor toracelui.

Diafragma se ataseaza de partea inferioara a sternului si este implicata in procesul de respiratie prin contractie si relaxare. Cand diafragma se contracta, sternul se ridica, creand mai mult spatiu in cavitatea toracica pentru plamani sa se umple cu aer. Aceasta legatura intre stern si diafragma este esentiala pentru un proces respirator eficient.

Despre rolul important al sternului in procesul de respiratie trebuie sa stii ca prin intermediul articulatiilor costosternale, osul pieptului se misca in sus si in jos odata cu coastele. Aceasta miscare faciliteaza expansiunea si contractarea plamanilor, permitand astfel umplerea si golirea lor cu aer. Sternul contribuie astfel la procesul de respiratie, asigurand un flux adecvat de oxigen in organism. Fara miscarea sternului, procesul de respiratie ar fi mult mai dificil si ineficient.

Mecanismul de functionare in respiratie implica miscarea sternului in sus si in jos in timpul inspiratiei si al expiratiei. In inspiratiei, muschii intercostali se contracta si ridica sternul, marind astfel volumul cutiei toracice si permitand plamanilor sa se umple cu aer proaspat. In timpul expiratiei, sternul si coastele se misca in jos si in interior, reducand volumul cutiei toracice si fortand aerul sa iasa din plamani. (4)

Sternul: afectiuni asociate

Sternul poate fi afectat pe fondul unor accidente, se poate rupe daca sunt exercitate miscari puternice si incorecte in timpul manevrelor de resuscitare, sunt prezente diverse boli la nivelul organismului sau atunci cand apare refluxul acid. 

Fracturi 

Una dintre cele mai comune afectiuni este fractura. Oasele se pot fractura, iar sternul, desi este un os rezistent, poate sa se fractureze. Acest lucru se poate intampla pe fondul unui traumatism major, cum ar fi un accident auto sau o cadere de la inaltime.

Fracturile sternale pot provoca durere intensa, sensibilitate si umflaturi in zona sternului. Fractura sternului poate sa conduca la macinarea oaselor la fiecare miscare a bratelor. Tratamentul acestei afectiuni implica, de obicei, imobilizarea sternului cu ajutorul unui corset special creat in acest sens. 

Ruperea procesului xifoid in timpul manevrelor incorecte de resuscitare este posibila. Acest lucru poate conduce la patrunderea varfului ascutit al procesului xifoid in unul dintre organele aparate de cutia toracica. Medicul poate sa diagnosticheze leziuni ale ficatului, splinei, inimii sau chiar ale muschilor diafragmei. 

Costocondrita

Atunci cand cartilajul care uneste coasta cu sternul este inflamat, durerea care apare este localizata la nivelul sternului. Cu toate acestea, algia poate radia si se resimte in brate si in regiunea umerilor. Pe langa durerile ascutite ce provin in special din spatiul existent in dreptul primelor trei coaste, in costocondrita pot fi vizibile inrosiri la nivelul pielii. Aceste simptome sunt insotite si de caldura locala. 

Probleme respiratorii, digestive si cardiace

Prezentam in continuare principalele afectiuni digestive, respiratorii si cardiace care pot determina durere in zona sternului, in asociere cu dificultati respiratorii:

  • arsuri la stomac;
  • ulcer gastric;
  • reflux gastroesofagian;
  • pneumonie;
  • bronsita;
  • pleurezie;
  • hernie;
  • angina pectorala;
  • pericardita;
  • atac de cord;
  • atac de panica.

Alte afectiuni asociate 

  • Unele leziuni ale scapulei sau omoplatului;
  • Probleme ale articulatiilor sternoclaviculare - cauzate de raniri, artrita, infectii;
  • Leziuni ale claviculei - pe fondul unor caderi, accidente sau raniri sportive;
  • Prezenta unor hernii sau incordare a muschilor trunchiului - ranirea muschilor sau a tendoanelor are loc din cauza suprasolicitarii acestor structuri la antrenament sau pe fondul tusei excesive. (3), (5), (6)

Durerea in piept vs. infarct miocardic

Trebuie sa facem distinctia intre durerile in piept si un atac de cord sau infarct miocardic. Durerea de stern este diferita de cea din infarctul miocardic. O durere sternala debuteaza brusc. Un atac de cord este insotit de unele manifestari caracteristice pe care fiecare persoana ar trebui sa le recunoasca deoarece reprezinta o urgenta medicala.

Iata care sunt semnele ce prevestesc un infarct miocardic: 

  • presiune puternica sau senzatie de strangere a pieptului;
  • transpiratie;
  • greata;
  • ameteli;
  • dificultati respiratorii. (6)

Pentru mentinerea sanatatii sternului sunt necesare precautii legate de miscarile efectuate, de presiunea exercitata asupra cutiei toracice la cele mai simple manevre zilnice, dar si de ingrijirea corespunzatoare a leziunilor de la acest nivel, atunci cand apar. Reabilitatea cu succes dupa o fractura de stern se poate realiza cu ajutorul specialistilor din domeniul medical. 

Acest articol a oferit o privire aprofundata asupra sternului, o componenta esentiala a corpului uman. Am discutat despre importanta sa anatomica, rolul pe care il joaca in procesul de respiratie si am prezentat diversele afectiuni care pot afecta aceasta structura. Iti recomandam ca la primele semne ale unor afectiuni de sanatate sa consulti medicul specialist pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat nevoilor. 

Surse de informare:

1. Sternum - https://www.britannica.com/science/sternum, Accesat 04.09.2023

2. The Sternum - https://teachmeanatomy.info/thorax/bones/sternum/, Accesat 04.09.2023

3. The Anatomy of the Sternum - https://www.verywellhealth.com/sternum-anatomy-4691725, Accesat 04.09.2023

4. Anatomy, Thorax, Sternum - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541141/, Accesat 04.09.2023

5. What You Need to Know About Your Sternum - https://www.healthline.com/health/sternum, Accesat 04.09.2023

6. What causes pain in the sternum? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/320185, Accesat 04.09.2023

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice