Suflul sistolic: cauze, manifestari si optiuni de tratament

29. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Suflul sistolic

 

Suflul sistolic reprezinta sunetele care se aud in timp ce au loc contractiile inimii. Afla din acest material informatii despre acesta si in ce situatii poate prezenta motive de ingrijorare!

Ce este suflul sistolic?

Suflul sistolic este cunoscut in popor si sub numele de „suflu la inima”. Acesta nu este altceva decat zgomotul natural pe care il face fluxul sangvin atunci cand trece prin inima, iar valvele acesteia se inchid. Sunetele respective pot fi auzite prin intermediul unui dispozitiv ce poarta denumirea medicala de „stetoscop”. 

In cele mai multe cazuri, suflul sistolic nu este motiv de ingrijorare, nu semnaleaza o afectiune si nici tratament, fiind ceva firesc. Cu toate acestea, exista si situatii in care sunetele respective sunt diferite si pot indica unele boli cardiovasculare. Un control de rutina la nivelul inimii si al valvelor poate indica daca suflul sistolic este anormal.

Cauze

Inima este compusa din patru camere. Doua dintre camere sunt superioare si se numesc „atrii”, iar doua sunt inferioare si poarta denumirea de „ventricule”. Valvele sunt canalele care unesc camerele inimii, iar structura lor ii permite sangelui sa circule intr-o singura directie. 

Atunci cand suflul sistolic este neobisnuit, mai exact, cand zgomotele dintre doua batai de inima nu suna firesc, acest lucru poate semnala o problema legata de functionarea componentelor inimii. Pentru a verifica daca este, intr-adevar, ceva in neregula cu modul in care functioneaza valvele, medicul consulta pacientul cu ajutorul stetoscopului sau solicita efectuarea unui test de ecocardiografie. 

Cauzele care pot duce la disfunctionalitati ale valvelor si, prin urmare, la un suflu sistolic anormal, pot fi:

  • Suflul sistolic la bebelusi, cand este anormal, poate fi provocat de malformatii congenitale la nivelul inimii. In unele cazuri, afectiunile pot fi asimptomatice. Situatiile severe necesita interventie chirurgicala sau chiar transplant de inima [1];
  • In cazul adultilor, suflul sistolic anormal se poate ivi din cauza unor probleme ale valvelor care se dezvolta la varste inaintate, iar valvele pot fi afectate din cauza depozitelor de calciu, a endocarditei, a febrei reumatice.

Factori de risc 

Exista unii factori de risc in privinta suflului sistolic anormal la bebelusi, de exemplu:

  • istoric familial de afectiuni cardiace;
  • daca, in timpul sarcinii, mama a consumat alcool, i s-au administrat unele medicamente, a avut rubeola sau diabet zaharat, fara sa urmeze tratament corespunzator.

Unele afectiuni medicale cresc riscul de aparitie a suflului sistolic nefiresc. Iata unele dintre acestea:

  • cardiomiopatie;
  • hipertiroidism;
  • unele boli reumatoide, precum lupus sau artrita reumatoida;
  • tulburari sangvine;
  • anemie;
  • afectiuni ale valvelor.

Simptome pe care le provoaca suflul sistolic

 

Simptomele provocate de Suflul sistolic

 

Suflul sistolic normal nu duce, de obicei, la aparitia altor simptome. Insa, atunci cand este nefiresc, provoaca simptome precum: dureri in piept, tuse persistenta, ameteala, ficat marit, ingrosarea venelor de la nivelul gatului, transpiratie abundenta fara sa fi facut efort.

Alte simptome posibile sunt:

  • invinetirea buzelor sau a varfurilor degetelor;
  • senzatia de lesin;
  • inflamare sau crestere brusca in greutate;
  • dificultati de respiratie;
  • in cazul copiilor mici, scaderea apetitului sau incetarea cresterii.

Cum se stabileste diagnosticul de suflu sistolic?

Medicul asculta inima prin intermediul stetoscopului, iar daca va identifica sunete nefiresti, va solicita o ecocardiografie, un test cu ajutorul caruia se pot detecta anormalitati la nivelul inimii.

Pe langa acestea, specialistul se va interesa si daca in familia ta exista istoric de afectiuni cardiace sau de suflu sistolic anormal. Este important sa ii comunici medicului toate detaliile pe care le cunosti, pentru ca acesta sa poata stabili cu precizie diagnosticul. 

Acesta se va interesa si daca prezinti simptome asociate cu suflul sistolic. Este posibil ca medicul sa te consulte si la nivelul plamanilor si va examina fizic (prin palpare) daca ai ficatul marit. [2]

Optiuni de tratament

Suflul sistolic normal nu necesita tratament. Atunci cand exista sunete anormale, medicul acorda tratament in functie de cauza asociata cu acestea. Este posibil ca suflul sistolic ingrijorator sa dispara in momentul in care afectiunea care il provoaca este tratata. [2]

Medicamente

In unele cazuri, medicul prescrie medicamente, cum sunt cele anticoagulante, diuretice, inhibitori, betablocante. Automedicatia nu este recomandata. Numai specialistul este in masura sa acorde medicatie adecvata.

Interventii chirurgicale

Atunci cand este necesar sa se efectueze corectii la nivelul inimii, medicul recomanda interventii pe cale chirurgicala.

Este important sa mergi regulat la controale de rutina, ca medicul sa verifice daca suflul sistolic este normal. Cele mai multe afectiuni pot fi tratate cu succes atunci cand medicul intervine inca din stadiul incipient cu un tratament corespunzator.

Surse de referinta:

1. “Heart Murmurs.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 27 May 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-murmurs/symptoms-causes/syc-20373171, accesat la data de 28 octombrie 2022;

2. Case-Lo, Christine. “What Causes Heart Murmurs?” Healthline, Healthline Media, 19 Dec. 2019, www.healthline.com/health/heart-murmurs, accesat la data de 28 octombrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor