Tei: proprietati, beneficii si utilizare

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Tei

 

Teiul ofera cateva produse medicinale:

  • florile;
  • frunzele de tei;
  • carbunele din lemn de tei;
  • scoarta de tei.

Cele mai populare sunt florile de tei, parfumate, de culoare alb-galbui si producatoare de polen. Florile de tei sunt folosite de secole in scopuri medicinale (au actiuni expectorante, diuretice, antispastice, sedative). Inca din Evul Mediu, florile de tei au fost folosite ca diaforetice, iar mai tarziu au fost folosite in mod traditional pentru tratamentul gripei, tusei, migrenei, tulburarilor hepatice, vezicii biliare, diaree si presiune arteriala crescuta.

In acest articol, explicam care sunt proprietatile si beneficiile teiului, iti spunem cand nu este indicat folosirea acestuia si  care sunt utilizarile.

Beneficiile teiului

 

Beneficiile teiului

 

Florile de tei sunt o sursa bogata de antioxidanti puternici: quercitina, kaempferolul, flavonoide (uleiurile volatile de eugenol, limonen, citral, citronelol si citronelal). Teiul poate sa reduca spasmele musculare care sunt cauzate de stres sau de anxietate. Dar florile de tei au si alte beneficii pentru sanatate, precum (1):

  • Compusii din ceaiul de tei ajuta la stimularea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca actioneaza impotriva simptomelor racelii, gripei, infectiilor bacteriene, virale, fungice, parazitare. Teiul este folosit pe scara larga pentru ameliorarea simptomelor de raceala si gripa in perioada sezonului rece. Daca la ceaiul de tei se adauga miere de albine si lamaie, rezistenta organismului creste. Mierea dubleaza efectul ceaiului de tei, este considerata un antibiotic natural, dar nu trebuie uitat ca in apa fierbinte isi pierde proprietatile, de aceea trebuie sa se adauge in ceaiul de tei numai atunci cand acesta s-a racit. Pentru a avea un efect calmant asupra tusei, infuzia de tei trebuie consumata fierbinte, pentru a elimina bacteriile si pentru a ameliora iritatiile cauzate de tuse.
  • Sunt o sursa importanta de nutrienti: florile de tei sunt surse bune de vitamina A, C, fier, calciu, potasiu. In plus, contin antioxidanti, cu rol in vindecarea ranilor si imbunatatirea circulatiei sanguine.
  • Au o actiune relaxanta asupra bronhiilor: faciliteaza respiratia, ceea ce le recomanda pentru cazurile de bronsita din timpul sezonului rece. Consumul regulat de tei este recomandat in cazurile de astm cronic.
  • Au efect calmant asupra sistemului nervos: acest lucru inseamna ca au un rol sedativ, ceaiul de tei este recomandat de altfel in caz de insomnie sau alte tulburari de somn.  
  • Efect analgezic: ajuta la ameliorarea durerii de cap, a durerilor musculare și a celor menstruale. Inca mai sunt necesare studii, dar teiul poate oferi ajutor persoanelor care sufera de tulburari cronice de durere (fibromialgie, osteoartrita).
  • Au efect anti-anxietate: prin echilibrarea nivelurilor neurotransmitatorilor din creier (dopamina, serotonina). In plus, florile contin compusi numiti flavonoide, care ajuta la relaxarea sistemului nervos.
  • Reduc tensiunea arteriala: prin dilatarea vaselor de sange.
  • Au efect anti-inflamator: pentru ca poate reduce inflamatia din corp, teiul poate fi folosit pentru a trata afectiuni inflamatorii importante precum: artrita reumatoida, colita, astmul.
  • Teiul este benefic pentru piele: pot fi aplicate comprese pe ochi pentru a-i odihni si pentru a curata marginile pleoapelor, in cazul unor afectiuni oculare.

Precautii ale consumului de tei

 

Precautii ale consumului de tei

 

Plantele sunt consumate in scop medicinal de foarte multa vreme, dar nu trebuie sa uitam ca ele pot contine compusi care pot declansa efecte secundare sau care pot interactiona cu alte plante, medicamente sau suplimente alimentare. Acesta este motivul pentru care consumul de plante medicinale se realizeaza cu grija si cu recomandare medicala, mai ales daca plantele respective se folosesc pe perioade mai indelungate. Teiul este considerat o planta sigura, dar asta nu inseamna ca daca este consumat perioade prea lungi sau intr-o doza prea mare, nu poate avea efecte negative asupra sanatatii (2).

Sunt si situatii in care teiul nu este recomandat sau se recomanda cu precautii:

  • In pediatrie: nu exista cercetari medicale care sa analizeze utilizarea teiului in tratarea copiilor. In aceasta situatie, nu este indicat consumul de tei in cazul copiilor sub 18 ani, fara recomandarea clara a medicului.
  • In cazul persoanelor alergice: au fost semnalate cazuri de urticarie (dermatita de contact) la persoanele care sunt alergice la tei. 
  • In cazul pacientilor diagnosticati cu boli cardiovasculare: utilizarea frecventa a teiului poate afecta inima.
  • Gravidele sau femeile care alapteaza ar trebui sa intrebe medicul inainte de a consuma tei.

Important de retinut!

Nu exista cercetari medicale cu privire la interactiunea dintre tei si medicamentele conventionale. Cu toate acestea, teiul poate interactiona cu (3):

  • diuretice: teiul are proprietati diuretice, asocierea cu alte diuretice poate duce la deshidratare;
  • litiu: teiul poate creste cantitatea de litiu din sange.

Utilizarea frecventa a florilor de tei este asociata, in unele cercetari, cu leziunile cardiace.

Utilizarea teiului

Florile de tei sunt folosite in urmatoarele forme:

  • infuzie de tei pentru uz intern;
  • infuzie de tei pentru uz extern;
  • macerat (din muguri de tei);
  • macerat (din flori de tei);
  • tinctura (din flori de tei);
  • decoct concentrat.

Surse suplimentare de informare:

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice