Ceaiul de tei - beneficii, proprietati si contraindicatii
Teiul este un arbore prezent mai ales in regiunea emisferei nordice, al carei mediu favorabil dezvoltarii sale are o concentratie mare de humus sau de alte ramasite organice care ajung in sol.
Teiul poate fi gasit cu preponderenta in padurile de foioase sau pe terenurile stancoase cu umiditate crescuta. Soarele este un element fundamental pentru ca florile de tei sa se dezvolte in mod corespunzator.
Odata acestea crescute, pot fi culese pentru utilizare in diferite moduri. Cea mai cunoscuta modalitate de folosire a florilor de tei este in ceai.
Teiul este foarte benefic pentru corpul nostru deoarece are proprietati care ajuta la reglarea sistemului digestiv si cardiovascular, de exemplu. Si pentru a profita de aceste beneficii, consumul regulat de ceai de tei este indicat.
In randurile urmatoare am strans toate informatiile necesare despre importanta ceaiului de tei, care sunt beneficiile si cum il poti prepara.
Atentie! Consumul de ceai de tei poate fi contraindicat in anumite conditii.
Ceai de tei: proprietati
Dintre proprietatile ceaiului de tei, s-au identificat [1]:
Proprietati antioxidante
Florile de tei sunt in special o sursa bogata de antioxidanti puternici, cum ar fi quercetina, kaempferolul, acidul p-coumaric (care se gaseste si in mierea de tei) si alte flavonoide puternice, cum ar fi uleiurile volatile de eugenol, limonen, citral, citronelol si citronelal.
Proprietati antispasmice, antifungice si antibacteriene
Ceaiul de tei poate reduce spasmele musculare cauzate de stres si anxietate, prin ameliorarea cauzelor principale.
Uleiurile volatile responsabile de mirosul aromatic al teiului actioneaza ca un agent usor sedativ si puternic pentru reducerea anxietatii.
Totodata, consumul de ceai de tei este indicat pentru imbunatatirea sistemului imunitar si pentru ameliorarea gripei, bronsitei si altor probleme asemanatoare.
Beneficiile ceaiului de tei
Iata care sunt beneficiile consumului regulat de ceai de tei [2]:
Poate promova relaxarea fizica si mentala
Sa te bucuri de o cana calda de ceai poate fi un ritual reconfortant si relaxant in sine. Dar, in cazul de fata, ceaiul de tei este un remediu naturist mai mult decat un ritual.
Florile de tei sunt dulci si au fost folosite de-a lungul timpului in medicina populara si traditionala pentru a promova relaxarea fizica si ameliorarea simptomelor de anxietate.
Poate ajuta la combaterea inflamatiei
Inflamatia cronica contribuie la dezvoltarea multor afectiuni, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2 si cancerul cu formele sale multiple.
Florile de tei contin un antioxidant numit flavonoid, in timp ce mugurii de tei contin mai multi compusi activi: tiliroside, quercetin si kaempferol.
Antioxidantii ajuta la combaterea inflamatiei, scazand riscul de imbolnavire pe termen lung.
Poate reduce durerile usoare
Durerile cronice afecteaza milioane de oameni din intreaga lume in fiecare zi. Dar unii dintre antioxidantii ceaiului de tei pot usua durerea conform studiilor stiintifice recente.
Cantitatea de quercetina sau de flavonoide (antioxidanti) din ceaiul de tei difera foarte mult in functie de brandul de ceai si de proportiile utilizate in amestec de muguri, frunze si scoarta de tei.
Ca urmare, este dificil sa cunosti ce cantitate de antioxidanti actioneaza impotriva durerilor dintr-o singura ceasca de ceai.
Poate avea efecte diuretice
Scoarta arborelui de tei a fost asociata cu efectele diuretice si diaforetice.
Multa lume confunda efectul diuretic cu efectul laxativelor.
Un diuretic este o substanta care incurajeaza organismul in producerea unei cantitati mai mari de lichid. Un diaforetic este o substanta folosita pentru reducerea febrei prin incurajarea transpiratiei.
Astfel, ceaiul de tei a fost folosit in medicina populara pentru a stimula transpiratia si tusea productiva in cazul persoanelor care se confruntau cu o raceala sau gripa virala.
Este asociat cu scaderea tensiunii arteriale
Unii compusi ai teiului, cum ar fi tilirosidele, rutosidele si acidul clorogenic, sunt considerate a fi benefice pentru reducerea tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, acest efect nu este inca pe deplin inteles si necesita investigatii stiintifice suplimentare.
Atentie! Ceaiul de tei nu trebuie folosit niciodata ca substitut pentru medicamentele de inima indicate de medicul specialist.
Calmeaza tractul digestiv
Asemenea oricarui ceai de plante fierbinte si ceaiul de tei ofera hidratarea necesara organismului.
In medicina populara, ceaiul de tei era utilizat pentru a reduce disconfortul gastric. De aceea, astazi se considera ca teiul calmeaza tractul digestiv, ajutand alimentele procesate sa se miste prin intestine.
Este usor de adaugat in dieta ta de zi cu zi
Avand in vedere ca ceaiul de tei promoveaza relaxarea, ajutand implicit la un somn mai odihnitor, poate fi o idee buna sa consumi o ceasca de ceai de tei inainte de culcare.
Ceaiul de tei poate fi consumat atat fierbinte, cat si la temperatura camerei sau rece pentru o racorire sanatoasa in zilele de vara.
Ceai de tei: Mod de preparare
O portie corespunzatoare reprezinta un plic de ceai (1,5 grame) infuzat in 200 de mililitri de apa calda, dar nu clocotita.
Durata de infuzie a plicului in apa depinde de cat de concentrat vrei sa fie ceaiul, de obicei intre 3 si 5 minute.
Conform Agentiei Europene pentru Medicamente, aportul moderat de ceai de tei se incadreaza in maxim 4 grame (2 - 3 pliculete) de ceai in fiecare zi. Acelasi aport este indicat si pentru tratarea racelilor si gripei.
Adreseaza-te medicului daca simptomele de raceala si gripa se accentueaza.
Prepararea ceaiului de tei se poate face doar din florile culese sau poate include si scoarta si frunzele.
Fierbe apa intr-un ibric sau intr-o oala si apoi lasa amestectul de tei la infuzat pentru cel putin 3 minute inainte de consum.
Alte modalitati de a include teiul in dieta ta de zi cu zi:
- Ceai rece cu gheata pentru zilele calduroase;
- Miere de flori de tei (o lingura pe zi);
- Tinctura de tei.
Contraindicatiile ceaiului de tei
Contraindicat femeilor gravide si copiilor sugari
Consumul ceaiului de tei este contraindicat femeilor insarcinate sau care alapteaza [3].
Efectele ceaiului de tei la bebelusi nu au fost studiate si ca atare consumul este contraindicat.
Contraindicat pe termen lung pentru persoanele cardiace
Ceaiul de tei si alte produse naturate derivate din familia arborelui de tei sunt contraindicate pentru persoanele cu antecedente de afectiuni cardiace.
Utilizarea frecventa, pe termen lung, a fost asociata cu boli de inima si alte conditii rare.
Din acest motiv, cel mai indicat este sa-l consumi cu moderatie. Daca te confrunti cu probleme cardiace, discuta cu medicul inainte de a bea in mod regulat acest ceai.
Poate interactiona cu planul de tratament medicamentos
Persoanele care urmeaza un plan de tratament bazat pe un continut mare de litiu nu ar trebui sa consume ceai de tei.
Aceasta bautura poate schimba modul in care organismul proceseaza litiul. Astfel, pot aparea efecte secundare nedorite.
Atentie! Daca in urma consumului de ceai de tei apar efecte secundare neplacute, adreseaza-te imediat medicului.
Ceaiul de tei poate, de asemenea, promova excretia fluidelor. Evita consumul de tei impreuna cu alte diuretice pentru a preveni deshidratarea.
De asemenea, poate fi contraindicat pentru persoanele care urmeaza un plan de tratament pentru problemele cronice. In acest sens, adreseaza-te medicului in vederea consumului de ceai de tei alaturi de alte suplimente alimentare sau medicamente.
In cazul in care ai o reactie alergica la tei, opreste consumul de ceai si consulta imediat un medic specialist.
Acest articol este redactat in scop informativ si nu inlocuieste consultul medical de specialitate privind sistemul digestiv, sanatatea inimii sau sistemul imunitar, precum nici recomandarile nutritionistului despre o dieta sanatoasa.
Atentie! Suplimentele alimentare si produsele dietetice pot interfera cu alte planuri de tratament. Adreseaza-te medicului specialist.
Surse de informare:
Lixandru, M. (2020, May 9). Properties and Benefits of Linden. Nature Word.
https://www.natureword.com/properties-and-benefits-of-linden/
Wartenberg, L. (2019, August 21). 8 Surprising Benefits of Linden Tea. Healthline.
https://www.healthline.com/nutrition/linden-tea
Leon, D. (2021, August 29). Lime Tea - Know Its Health Benefits.