Teniaza: transmitere, manifestari si optiuni de tratament
Exista numeroase tipuri de infectii intestinale parazitare. Parazitii sunt organisme care se ataseaza de fiinte vii pentru a supravietui, fiind numite in acest context, gazde. In aceasta categorie de afectiuni intra si teniaza, care se refera la infectia cu tenie. Tenia reprezinta un vierme intestinal care se transmite la om prin ingestia de alimente contaminate.
Afla unde traieste tenia, cum apare infectia si ce presupune tratamentul.
Ce este teniaza?
Teniaza reprezinta infectia cu Taenia solium sau Taenia saginata. Desi exista peste 32 de tipuri de tenii identificate, doar acestea doua prezinta importanta din punct de vedere medical (1).
Taenia solium atinge o lungime de aproximativ 3 metri, iar gazda principala este porcul (2). Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, acest tip de tenie se asociaza cu un impact major asupra sanatatii omului, din cauza complicatiilor neurologice. In tarile endemice, aceasta infectie este raspunzatoare pentru 30% din cazurile de epilepsie. In anumite comunitati cu risc ridicat, procentul poate creste pana la 70% (3).
Taenia saginata poate avea o lungime de pana la 10 metri, la varsta adulta. Bovinele sunt gazda principala a acestei specii de tenie (2).
Cauzele teniazei
Teniaza la om este cauzata de consumul de carne de porc sau vita, cruda sau insuficient preparata termic, infectata cu oua sau larve de tenie (3).
Cisticercii (larvele inchistate) de Taenia solium pot fi depistati vizual cu usurinta in carnea de porc, la nivelul muschilor. Acestea au forma unor vezicule, de dimensiunea bobului de mazare. Din cauza aspectului acesteia, carnea contaminata poarta denumirea de carne mazarata. Verificarea sa in cabinetul veterinar este esentiala pentru a preveni infectia.
De asemenea, o alta cale de transmitere este de la om la om, pe calea fecal-orala. Atunci cand o persoana infectata nu se spala riguros pe maini dupa defecatie, iar apoi manipuleaza alimente, le poate contamina cu oua de tenie. Prin aceasta metoda de transmitere, teniaza poate aparea si in cazul persoanelor care nu consuma carne.
Simptomele teniazei
Teniaza poate provoca urmatoarele manifestari (2, 3, 4):
- diaree sau constipatie;
- dureri abdominale;
- scadere nedorita in greutate;
- iritatie in zona din jurul orificiului anal;
- indigestie;
- lipsa apetitului;
- prezenta fragmentelor de tenie (numite proglote) pe lenjeria intima sau in materiile fecale – acestea sunt eliberate in timpul sau intre defecatii si pot ramane active un timp scurt. Fiecare dintre acestea pot avea dimensiuni de 2,1 mm pana la 1 cm lungime si de 2,8 mm pana 8,7 mm latime. In cazul in care proglotele sunt gestante, elibereaza oua. De asemenea, acestea pot fi eliminate singular sau in lant (5).
In general, manifestarile apar la minim 8 saptamani dupa contactarea infectiei, abia dupa ce viermele intestinal se dezvolta complet in intestin (3).
Totusi, de multe ori simptomele teniazei pot fi absente sau usoare. In acest caz, singurul semn de infectie este prezenta proglotelor in materiile fecale sau pe lenjeria intima (2).
Tenia poate avea o durata lunga de viata. In lipsa tratamentului, aceasta poate trai cativa ani in organismul uman, uneori fara sa provoace simptome. Cu toate acestea, o persoana infectata va raspandi constant oua si larve (3).
Complicatiile teniazei
Cea mai periculoasa complicatie a teniazei este cisticercoza, fiind cauzata doar de infectia cu specia Taenia solium. Aceasta complicatie este caracterizata de cresterea cisticercilor (larve de tenie inchistate) in tesuturi extradigestive, cum ar fi la nivelul ochilor, muschilor, inimii, creierului si subcutanat (sub piele) (4, 5). Cisticercii pot fi sesizati la palpare, atunci cand sunt localizati imediat sub piele (5).
Neurocisticercoza poate provoca dureri de cap cronice, meningita, tulburari de vedere, orbire, hidrocefalie, convulsii sau epilepsie (3). O alta complicatie serioasa a teniazei la om este ocluzia intestinala – blocaj in intestin. Aceasta necesita interventie chirurgicala, pentru a indeparta segmentul intestinal blocat (4). In cazuri rare, segmentele de tenie pot bloca apendicele, ductele biliare sau pancreatice (2).
Diagnosticarea teniazei
Este important sa te adresezi medicului daca observi segmente de tenie in materiile fecale sau pe lenjeria intima, dar si daca prezinti manifestarile mentionate.
Simptomele, cu exceptia eliminarii proglotelor, pot aparea si in cazul altor afectiuni ale sistemului digestiv. De aceea, consultatia si investigatiile medicale sunt esentiale.
Pentru diagnosticult teniazei, medicul iti va recomanda realizarea unor analize de sange (in special hemoleucograma completa) (4). In cazul infectiei cu tenie, eozinofilele, un tip de celule imune din sange, vor fi crescute.
De asemenea, iti poate recomanda un examen coproparazitologic (examinarea materiei fecale) (4). Totusi, pentru ca adesea rezultatul poate fi negativ, va fi nevoie de mai multe probe, prelevate in zile diferite.
Cea mai eficienta metoda de diagnostic a teniazei este, insa, amprenta anala. Aceasta investigatie presupune prelevarea unei probe din zona anala, folosind un celofan adeziv. Aceasta va fi apoi examinata la microscop, pentru depistarea oualor de tenie.
Pentru diagnosticul cisticercozei, sunt necesare investigatii imagistice, cum ar fi examen RMN sau tomografie computerizata (6). Acestea sunt indicate atunci cand se depisteaza faptul ca specia viermelui este Taenia solium.
Optiuni de tratament pentru teniaza
In general, tratamentul teniazei presupune administrarea de medicamente antiparazitare, antihelmintice, in doza unica sau timp de cateva zile consecutive. Doza si durata tratamentului sunt recomandate de medic, in functie de particularitatile fiecarui pacient (3).
Medicul poate recomanda si un supliment alimentar ca adjuvant, pentru a facilita inlaturarea infectiei. Insa in general, medicamentul este suficient.
Atentie! Suplimentele alimentare si remediile naturiste nu inlocuiesc tratamentul prescris si masurile de igiena. Pentru ca pot interactiona cu medicamentele, discuta intotdeauna cu medicul inainte de a le utiliza!
Dupa tratament, viermele intestinal va fi eliminat prin fecale. Totusi, poate dura pana la cateva saptamani pentru a scapa in totalitate de infectie (4).
Daca medicul considera ca este necesar, poate recomanda efectuarea investigatiilor sau chiar administrarea tratamentului si persoanelor care locuiesc impreuna cu tine.
Pentru a preveni reinfectarea in timpul tratamentului sau imediat dupa, este indicata:
- spalarea lenjeriilor de pat, pijamalelor, hainelor si lenjeriei intime la temperaturi inalte;
- spalarea riguroasa pe maini, in mod regulat;
- dezinfectarea regulata a suprafetelor.
In cazul prezentei cisticercozei, tratamentul cu medicamente antiparazitare poate avea o durata mai lunga. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente care scad inflamatia, cum ar fi corticosteroizi, dar si medicamente antiepileptice. Interventia chirurgicala este necesara pentru indepartarea cisticercilor (3).
Prevenirea teniazei
Principalele metode de preventie a teniazei sunt:
- tratarea persoanelor infectate (3);
- verificarea prin control sanitar veterinar a carnei de porc sau de vita provenita din gospodaria proprie;
- examinarea carnii de porc crude inainte de preparare, pentru a depista cisticercii (aspect de carne mazarata);
- gatirea carnii timp de minim 5 minute, la o temperatura de minim 60 de grade Celsius – poti verifica temperatura carnii utilizand un termometru alimentar. De asemenea, dupa gatire, este recomandat sa astepti minim 3 minute inainte de a taia carnea (4);
- igiena riguroasa a mainilor, in special dupa utilizarea toaletei (4);
- evitarea consumului de carne gatita „in sange”, atunci cand nu cunosti provenienta acesteia (de exemplu, in restaurante);
- evitarea consumului de alimente neverificate de institutiile competente (cum ar fi mancarea stradala din anumite tari);
- consumul de apa imbuteliata in timpul calatoriilor in alte tari sau in zone in care apa nu este potabila (4).
Prin urmare, teniaza la om este o infectie parazitara care se poate asocia cu diferite complicatii serioase. Adreseaza-te medicului daca prezinti semnele bolii sau daca o persoana apropiata a fost diagnosticata cu teniaza!
Referinte:
- Supatida Tengsupakul, MD. “Taenia Infection: Background, Pathophysiology, Epidemiology.” Medscape.com, Medscape, 15 Mar. 2022, emedicine.medscape.com/article/999727-overview. Accessed 20 Sept. 2022.
- CDC - Taeniasis - General Information - Frequently Asked Questions (FAQs). 2022, www.cdc.gov/parasites/taeniasis/gen_info/faqs.html. Accessed 20 Sept. 2022.
- “Taeniasis/Cysticercosis.” Who.int, World Health Organization: WHO, 11 Jan. 2022, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/taeniasis-cysticercosis. Accessed 20 Sept. 2022.
- Burke, Darla. “Taeniasis.” Healthline, Healthline Media, 20 Aug. 2012, www.healthline.com/health/taeniasis. Accessed 20 Sept. 2022.
- Flisser, Ana. “State of the Art of Taenia Solium as Compared to Taenia Asiatica.” The Korean Journal of Parasitology, vol. 51, no. 1, 18 Feb. 2013, pp. 43–49, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3587748/#:~:text=As%20proglottids%20are%20located%20farther,and%20have%20a%20radial%20appearance., 10.3347/kjp.2013.51.1.43. Accessed 20 Sept. 2022.
- CDC - Cysticercosis - Diagnosis. 2022, www.cdc.gov/parasites/cysticercosis/diagnosis.html#:~:text=The%20diagnosis%20of%20neurocysticercosis%20usually,tested%20for%20intestinal%20tapeworm%20infection.. Accessed 20 Sept. 2022.