Terapie ABA: ce este, cum functioneaza, cand se recomanda?

22. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Terapie ABA

 

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis) sau analiza comportamentala aplicata este un tip de terapie utilizat adesea pentru a trata tulburarile de spectru autist (TSA) si alte afectiuni cognitive. Scopul sau este de a ajuta copiii afectati de astfel de tulburari sa dezvolte abilitati sociale si emotionale. Popularitatea sa a crescut in ultimele decenii datorita cercetarilor extensive si rezultatelor pozitive raportate deopotriva de familii si terapeutii ABA. [1]

Din acest articol, poti afla mai multe despre ce este terapia ABA, care sunt principiile care o guverneaza, modul in care functioneaza si cand este de regula recomandata.

Ce este terapia ABA?

Terapia ABA este o metoda de analiza si manipulare a comportamentului uman bazata pe principiile psihologiei pozitive. Se concentreaza pe comportamentele vizibile ale unei persoane si utilizeaza diverse tehnici pentru a ajuta la dezvoltarea unor noi comportamente, imbunatatirea celor existente si suprimarea celor nedorite.

Terapia ABA a fost initial dezvoltata de catre psihologul american Dr. O. Ivar Lovaas in anii 1960, ca o abordare noua pentru tratarea tulburarilor de spectru autist. Acesta a descoperit ca schimbarea comportamentului se poate obtine prin recompense directe sau intarzierea lor. Tehnicile lui Lovaas au fost studiate si adaptate de-a lungul timpului, devenind axate atat pe comportamente, cat si pe abilitati sociale si emotionale. [2]

Obiectivele terapiei ABA variaza in functie de nevoile unice ale fiecarui pacient, dar cel mai adesea isi propune sa ajute copiii afectati:

  • sa arate mai mult interes fata de persoanele din jur;
  • sa comunice mai eficient;
  • sa invete sa ceara lucrurile pe care le doresc in mod clar si specific;
  • sa limiteze sau sa elimine comportamentele care implica autovatamare;
  • sa reduca frecventa crizelor de furie sau a altor tipuri de izbucniri;
  • sa imbunatateasca nivelul de concentrare la scoala. [3]

Principiile de baza ale terapiei ABA

Principiile pe care se bazeaza terapia ABA au fost formulate tinand cont de cercetarile din domeniul psihologiei comportamentale. Primul principiu se refera la modificarea comportamentului. Terapia ABA isi propune sa identifice si sa schimbe comportamentele nedorite pentru a reduce frecventa lor sau a le elimina complet. Pentru a atinge acest obiectiv, se utilizeaza instrumente precum observatia, intarirea pozitiva si diversele strategii de gestionare a comportamentului. 

Un al doilea principiu se refera la generalizare. Abilitatile dobandite in decursul orelor de terapie ABA trebuie sa fie transferabile altor contexte si situatii noi fie ele familiale, scolare sau din cadrul comunitatii. Al treilea principiu se axeaza pe intarirea pozitiva, care consta in folosirea recompenselor pentru a incuraja, antrena si consolida progresul facut. Folosirea intaririi pozitive este un element esential, deoarece asigura motivatie si un sentiment de siguranta copiilor. [1, 2]

Cum functioneaza terapia ABA?

Terapia ABA functioneaza pe baza unui set de pasi bine definiti care, in functie de constatari, pot fi ajustati cu usurinta pentru copilul afectat de o anumita tulburare de spectru autist.

Consultatie si evaluare

Primul pas consta in consultarea unui terapeut specializat in aceasta forma de terapie comportamentala pentru copii. Acesta va petrece timp cu cel mic pentru a face anumite observatii in privinta comportamentului, a nivelului de comunicare si a abilitatilor existente. Poate fi necesara inclusiv o vizita la domiciliu sau la scoala pe care o frecventeaza copilul. Astfel, comportamentul poate fi analizat si pe durata activitatilor zilnice obisnuite. La finalul acestei etape, terapeutul ABA consultat va mentiona cateva strategii care ar putea fi benefice. [3]

 

Consultatie si evaluare

 

Dezvoltarea unui plan

Planul dezvoltat va avea in vedere nevoile unice ale copilului si un set de obiective concrete care se doresc a fi atinse in timpul orelor de terapie. Cel mai adesea, aceste obiective implica reducerea comportamentelor problematice sau daunatoare precum accesele de furie sau frustrare si imbunatatirea abilitatilor de comunicare si sociale.

Se pot avea in vedere urmatoarele tipuri de terapie ABA:

  • interventie comportamentala intensiva timpurie - este deseori recomandata pentru copiii sub 5 ani si implica un curriculum intensiv si individualizat menit sa lucreze asupra comunicarii, interactiunii sociale si abilitatilor functionale si adaptative;
  • tratamentul de raspuns pivot - aceasta tehnica ii asigura celui mic sansa de a prelua conducerea in cadrul unei activitati de invatare, dar terapeutul continua sa ofere anumite optiuni in functie de abilitatile urmarite;
  • modelul Denver de interventie timpurie - utilizeaza activitati bazate pe joaca pentru a atinge multiple obiective simultan;
  • interventii comportamentale verbale - acestea pot ajuta copilul sa devina mai vocal si sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare. [3]

Instructajul parintilor 

Acest tip de terapie comportamentala pentru copii se bazeaza pe parinti si alte persoane implicate in viata micutului pentru a intari comportamentele dorite si in afara orelor de terapie. Prin urmare, terapeutul ABA ii va invata pe cei care fac parte din rutina zilnica a copilului anumite strategii menite sa maximizeze rezultatele dorite. Totodata, ii va instrui asupra modului constructiv in care pot evita sau gestiona accesele de furie sau frustrare. [3]

Evaluari frecvente

Scopul terapeutilor ABA este de a stabili care sunt comportamentele problematice si de a le imbunatati sau elimina. Ca urmare, in functie de rezultatele inregistrate, pot fi necesare anumite ajustari ulterioare ale abordarii. Monitorizarea progresului se realizeaza prin intermediul unor evaluari frecvente. 

Cand se recomanda terapia ABA?

Terapia ABA poate fi utilizata din momentul in care copilul a fost diagnosticat cu o tulburare de spectru autist sau cand sunt suspectate simptome ale tulburarii. De asemenea, poate fi o solutie si atunci cand alte forme de terapie nu au rezultate pozitive. Pe termen lung, poate contribui la dezvoltarea limbajului, a abilitatilor intelectuale, a deprinderilor necesare pentru rutina zilnica si a abilitatilor sociale. 

Exista numeroase studii care arata ca terapia ABA poate fi folosita pentru tratarea autismului incepand din primele luni de viata ale copilului si poate continua pe tot parcursul vietii sale. Cu cat tratamentul incepe mai devreme, cu atat sansele de reusita sunt mai mari. De aceea, este o terapie care trebuie avuta in vedere cat mai curand dupa stabilirea diagnosticului. 

Poate fi de folos si in cazul altor afectiuni precum:

  • tulburarea de hiperactivitate si deficit de atentie;
  • tulburarea de stres post-traumatic;
  • tulburarea obsesiv-compulsiva;
  • dementa;
  • tulburarile de alimentatie;
  • tulburarea de panica;
  • tulburarea de personalitate borderline. [2, 3]

Aceasta terapie poate avea loc si acasa, atat timp cat se apeleaza la expertiza unui terapeut ABA la domiciliu. In unele cazuri, rezultatele pot fi superioare pentru ca cel mic se va simti mai confortabil, fiind inconjurat de lucrurile favorite. Totodata, vor fi necesare anumite materiale ABA: recompense, puzzle-uri sub forma de placi, blocuri de constructie, jocuri de masa si elemente vizuale care inlesnesc intelegerea anumitor concepte. [4]

Terapia ABA este o forma de tratament care se adreseaza persoanelor diagnosticate cu autism si tulburari asociate. Implica identificarea comportamentelor inadecvate si corectarea lor prin intermediul unor tehnici specifice. Intarirea schimbarilor pozitive dorite se realizeaza cu ajutorul unor activitati pentru copiii cu autism bazate pe carti, jucarii sau jocuri educationale distractive adecvate varstei. Rezultatele sunt vizibile inclusiv in privinta performantelor academice si a abilitatilor motorii. 

Acest articol are rol informativ. Pentru a putea determina daca acest tip de terapie este potrivit pentru nevoile copilului tau este necesar sa consulti un medic specialist. 

Bibliografie:

  1. WebMD Editorial Contributors. What Is Applied Behavior Analysis? WebMD, WebMD, 9 Apr. 2021, www.webmd.com/mental-health/what-is-applied-behavior-analysis. Accesat la 13 Feb. 2023.
  2. https://www.facebook.com/verywell. Is Applied Behavioral Analyis (ABA) Right for My Autistic Child? Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/aba-applied-behavioral-analysis-therapy-autism-259913. Accesat la 13 Feb. 2023.

  3. Raypole, Crystal. Is Applied Behavioral Analysis (ABA) Right for Your Child? Healthline, Healthline Media, 20 June 2021, www.healthline.com/health/aba-therapy. Accesat la 13 Feb. 2023.

  4. Super User. What Are the Materials I Should Use in ABA Therapy? - Autism Connect. Autismconnect.com, 2023, www.autismconnect.com/standard-treatments/conventional/applied-behavior-analysis-aba/what-are-the-materials-i-should-use-in-aba-therapy. Accesat la 13 Feb. 2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice