Test de toleranta la glucoza (TTGO): ce este, valori
Testul de toleranta la glucoza (TTGO) este un pas important in gestionarea eficienta a problemelor de sanatate. Acesta verifica modul in care organismul gestioneaza zaharul din sange. Testul de toleranta la glucoza poate fi utilizat pentru depistarea diabetului, iar versiunea modificata pentru diagnosticarea diabetului gestational.
Explicam in acest material ce este testul de toleranta la glucoza (TTGO), cand este recomandat si de ce, care sunt valorile normale si ce inseamna valorile anormale.
Ce este un test de toleranta la glucoza (TTGO)?
Testul de toleranta la glucoza (TTGO) este o analiza medicala de laborator care masoara capacitatea organismului de a utiliza glucoza, principalul tip de zahar din sange si de a o muta in muschi si grasime. Testul este unul dintre cele mai raspandite pentru a stabili un diagnostic de diabet zaharat, o varianta a testului de toleranta la glucoza se realizeaza oral si pentru depistarea diabetului gestational. (1)
Pentru a intelege cum functioneaza testul si de ce este important trebuie sa explicam rolul glucozei in organism. Glucoza este un zahar pe care corpul il foloseste pentru a furniza energie celulelor, astfel incat sistemele sa functioneze normal. Alimentele ingerate sunt descompuse in glucoza, iar aceasta intra in sange.
Insulina, un hormon produs de pancreas contribuie la transferul glucozei din sange in celulele corpului. In momentul in care se inregistreaza o rezistenta la insulina, fie corpul nu accepta insulina, fie nu poate produce suficient din acest hormon, ceea ce face ca nivelul de glucoza din sange sa devina prea mare, ceea ce poate fi un semn al prediabetului sau al diabetului. (2)
Pregatiri inainte de testul de toleranta la glucoza (TTGO)
- Alimentatia inainte de efectuarea unui astfel de test trebuie sa fie normala, fara excese;
- De la ultima masa pana la testare trebuie sa treaca cel putin 8 ore, timp in care nu ai voie sa mananci sau sa bei;
- In timpul testarii nu te poti alimenta si nici hidrata;
- Daca suferi de boli cronice diagnosticate pentru care ai prescriptie medicala este bine sa consulti medicul, deoarece iti poate recomanda sistarea administrarii unor produse pentru a nu interfera cu testarea. (1)
Procedura de realizarea a testului de toleranta la glucoza (TTGO)
Testul de toleranta la glucoza oral (TTGO) vizeaza determinarea a doua sau mai multe glicemii la intervale orale diferite, pe durata a 2 - 3 ore. Prima proba de sange este luata inainte de administrarea glucozei oral si aceasta va constitui proba de glicemie bazala.
Pe nemancate primesti o doza de 75 de grame de glucoza diluata in 100 de ml apa, o solutie asemanatoare unui suc foarte dulce. La un interval de 2 ore distanta iti va fi recoltata o noua proba de sange pentru determinarea glicemiei. In functie de problemele cu care te confrunti si de motivele pentru care testul a fost recomandat, personalul medical poate recolta probe de sange la intervale diferite de la administrarea glucozei: 30 - 60 - 120 - 180 de minute.
Simptomele resimtite dupa ingerarea glucozei oral sunt variate:
- greata;
- ameteli;
- transpiratii;
- dificultati respiratorii;
- stare de lesin.
Testul de toleranta la glucoza oral (TTGO) este indicat si gravidelor aflate in grupa de risc de a dezvolta diabet gestational, care se confrunta cu obezitate, au avut avort spontan, au trecut printr-o nastere prematura, au suferit de diabet la o sarcina anterioara, au cazuri de diabet in familie sau au fost identificate cu valori crescute ale glicemiei la analizele de laborator de sange efectuate in primul trimestru de sarcina. Acest test poate fi indicat pentru gravide in intervalul 24 - 28 de saptamani de sarcina. (1), (3), (4)
Valori normale ale testului de toleranta la glucoza (TTGO)
Valorile considerate normale pentru testul de toleranta la glucoza (TTGO) sunt diferite de la un laborator la altul, in functie de reactivii folositi si de metodele de lucru:
- 60 - 100 mg/dL sau 3,3 - 5,5 mmol/L pe nemâncate;
- < de 200 mg/dL sau 11,1 mmol/L la 1 ora de la administrarea glucozei.
Valori mai mici de 140 mg/dL sau 7,8 mmol/L sunt considerate normale. Tot ce este cuprins intre 140 mg/dL si 199 mg/dL adica intre 7,8 si 11,1 mmol/L reprezinta toleranta afectata la glucoza. Un nivel de 200 mg/dL sau 11,1 mmol/L sau peste aceste valori inseamna diabet zaharat de tip 2. (1)
Pentru femeile insarcinate valorile normale trebuie sa se situeze sub 140 mg/dL la testul de o ora. Un nivel mai mare fata de acesta poate determina medicul sa recomande testarea de 3 ore. Pentru un nivel mai mare de 190 mg/dL sau 10,6 mmol/L dupa testul de o ora se pune un diagnostic de diabet gestational. (3), (4)
Valori anormale la testul de toleranta la glucoza (TTGO) si interpretarea rezultatelor
Un nivel mai mare al glicemiei inseamna un diagnostic de prediabet sau de diabet. Valoarea la 2 ore de la administrarea glucozei cuprinsa intre 140 si 199 mg/dL sau 7,8 - 11,1 mmol/L se considera toleranta alterata la glucoza, fie este prediabet, cu risc crescut de a dezvolta in timp diabet.
Nu trebuie uitat faptul ca nivelul crescut de glucoza in sange poate fi determinat de:
- stres puternic;
- traume;
- accident vascular cerebral;
- atac de cord;
- interventii chirurgicale;
- unele medicamente.
La polul opus, valorile scazute ale glucozei in sange pot fi puse pe seama unei rutine cu exercitii fizice intense. (1)
Medicul specialist este singurul in masura sa interpreteze corect rezultatele si sa iti propuna un plan de urmat, personalizat nevoilor reale, astfel incat sa nu dezvolti complicatii grave de sanatate. Schimbarea dietei si a stilului de viata, alaturi de mentinerea greutatii corporale optime sau urmarea unui tratament prescris sunt solutii pentru ca viata sa nu iti fie afectata.
Acest articol despre testul de toleranta la glucoza (TTGO) este strict informativ. Indiferent de problemele de sanatate cu care te confrunti, consulta medicul specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Glucose tolerance test - non-pregnant - https://medlineplus.gov/ency/article/003466.htm
2. Glucose Tolerance Test - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532915/
3. Glucose tolerance test - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/glucose-tolerance-test/about/pac-20394296#:~:text=A%20normal%20fasting%20blood%20glucose,(8.6%20mmol%2FL).
4. Oral Glucose Tolerance Test During Pregnancy - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/9696-glucose-test-pregnancy