Tibia: ce este, functii, rol

30. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Tibia

 

Oasele picioarelor joaca un rol major in mentinerea stabilitatii corpului si in deplasare, asa ca o buna sanatate osoasa este un aspect esential al armoniei intregului trup. Pentru a sti cum sa te protejezi mai bine si cum sa previi durerea de oase si alte afectiuni, este important sa le cunosti anatomia. Tibia este unul dintre cele mai importante oase de la nivelul membrelor inferioare, descopera acum mai multe despre rolul sau si cum ar trebui sa ii oferi protectie.

Ce este tibia?

Tibia este unul dintre cele doua oase ale gambei, fiind si al doilea cel mai lung os din intregul schelet, dupa femur. Celalalt os care compune gamba este fibula sau peroneul, care este mai scurt si este conectat de tibie printr-o membrana interosoasa. Aceasta este, practic, un tesut conector care are un rol similar cu al unei articulatii.

Tibia este un os foarte puternic, cu un rol major in miscare si mentinerea pozitiei corpului. Acest lucru inseamna ca este foarte rezistent si ca integritatea sa poate fi afectata doar de leziuni majore, cum ar fi accidentele. Insa, va trebui in permanenta sa iei masuri de precautie si sa te asiguri ca iti pastrezi sanatatea oaselor.

Functiile si rolul tibiei in corpul uman

Acest os indeplineste o serie de functii importante in corp. Asigurandu-te ca scheletul tau este sanatos si ca previi aparitia leziunilor, poti conserva aceste roluri si asigura o functionare optima a intregului organism:

  • Stocarea de minerale (de exemplu calciu) si de maduva osoasa. Exista doua tipuri de maduva: maduva rosie, care contine celule stem ce se transforma in globule albe, globule rosii si trombocite, precum si maduva galbena, care se transforma in celule adipoase, cartilaje sau celule osoase. Maduva din tibie este predominant galbena, insa exista si maduva rosie la capete;
  • Sustinerea greutatii corpului. Avand in vedere ca este un os atat de lung si puternic situat in partea inferioara a membrelor, tibia are rolul de a sustine greutatea intregului corp in timpul miscarii. Cu ajutorul fibulei, acesta stabilizeaza si incheieturile de la genunchi si glezna;
  • Suport pentru 11 muschi, precum si alte tendoane si ligamente care asigura flexia si extensia inchieieturii genunchiului, precum si miscarea incheieturii gleznei.

Anatomia tibiei

Tibia este un os al gambei, deci este delimitata de genunchi in partea superioara si de glezna in partea inferioara. Celalalt os al gambei este fibula, care este pozitionata in partea laterala a gambei, tibia fiind asezata in partea mediala, adica este orientata catre interior sau catre mijlocul corpului. 

Osul este compus din mai multe parti si este inconjurat de vase de sange si nervi, care transmit nutrienti si impulsuri nervoase catre acest tesut. In partea superioara, tibia se conecteaza cu femurul si are doua formatiuni rotunjite care se numesc condilii. Intre acestea, se afla o suprafata usor ridicata, de care se ataseaza niste ligamente. Apoi, urmeaza partea lunga a osului cu rol de sustinere, urmata de partea inferioara care face legatura cu glezna, sub forma unei mici protuberante pe partea interioara a piciorului. Pe partea exterioara, este prezenta o incheietura care leaga cele doua oase ale gambei.

Afectiuni ale tibiei

Este important sa stii cu ce fel de probleme te poti confrunta, astfel incat sa iei masurile necesare de prevenire si sa abordezi o ingrijire adecvata. Iata care sunt cele mai comune afectiuni ale tibiei.

Fracturi

Vorbim despre fracturi atunci cand are loc ruperea oaselor. Deoarece tibia este foarte rezistenta, aceasta se rupe de obicei doar in urma unor leziuni serioase precum cele suferite in cazul accidentelor de masina, cazaturi sau alte traume grave. Simptomele unei fracturi includ durere puternica, edem, sensibilitatea, incapacitatea de a-ti misca piciorul la fel ca inainte, vanatai sau decolorarea pielii, aparitia unor umflaturi care de obicei nu sunt prezente pe membrul afectat.

Osteoporoza

Osteoporoza apare atunci cand oasele nu mai pot tine pasul cu pierderea de tesut vechi, astfel ca acestea isi pierd din densitate si devin mult mai fragile. Drept rezultat, riscul de aparitie al fracturilor este mult mai mare si, de multe ori, nu este nevoie de un traumatism semnificativ pentru ca acestea sa fie afectate. De multe ori, nu apar simptome specifice, boala fiind depistata atunci cand apar brusc fracturi.

Boala Paget a oaselor

Boala Paget este o afectiune cronica a oaselor, caracterizata de un proces anormal de remodelare a tesutului osos. Ce se intampla mai exact este o refacere a tesutului la un ritm mai accelerat decat in mod obisnuit, asa ca oasele devin mai moi sau prea mari. Astfel, stabilitatea si forma lor este grav afectata, devenind fragile.

Boala Osgood-Schlatter 

Aceasta afectiune este asociata cu o iritatie a placii de crestere, pozitionata deasupra tibiei. Tendonul dintre rotula si acest os exercita presiune pe aceasta placa, asadar apare durerea, sensibilitatea si edemul in zona genunchiului. Afectiunea apare in timpul pubertatii si, de obicei, dispare de la sine.

Ingrijire si prevenirea leziunilor

Pentru a mentine sanatatea oaselor, dar si a intregului organism, asigura-te ca adopti o dieta sanatoasa. Consuma cat mai multe alimente bogate in vitamina D si calciu, care vor ajuta la protejarea sistemului osos. Ar trebui sa te asiguri si ca poti mentine o greutate optima, pentru a evita sa pui presiune suplimentara asupra tibiei. Bineinteles, exercitiile fizice regulate sunt esentiale pentru sanatatea osoasa. Nu uita sa folosesti mereu echipamente de protectie si sa porti centura de siguranta atunci cand mergi cu masina.

Tibia este unul dintre cele mai lungi oase din organism, cu un rol major in miscare si in asigurarea sustinerii greutatii corpului. Opteaza pentru un stil de viata echilibrat pentru a preveni afectiunile osoase. Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui sfaturile medicale oferite de catre un specialist. Respecta intotdeauna recomandarile medicului pentru o viata sanatoasa.

Surse:

“Tibia (Shin Bone): Location, Anatomy & Common Conditions.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/23026-tibia. Published 6 May 2022. Accessed 29 June 2023.

Whitten, Cheryl. “Tibia: Function, Location, and Common Conditions.” WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/tibia-what-to-know. Published 1 September 2022. Accessed 29 June 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice