Pubertatea precoce (timpurie): ce trebuie sa stii?

15. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Pubertatea precoce

 

Pubertatea precoce (timpurie) este un fenomen crescand in randul copiilor si adolescentilor. Acest fenomen presupune debutul pubertatii inainte de varsta considerata normala pentru aparitia anumitor trasaturi si simptome fizice. Desi conceptul de pubertate precoce poate fi definit in moduri diferite, se refera, in general, la aparitia precoce a primelor semne ale maturizarii sexuale: inainte de varsta de 8 ani la fete si inainte de varsta de 9 ani la baieti. Pubertatea include cresterea rapida a oaselor si a muschilor, modificari ale formei si dimensiunii corpului si dezvoltarea capacitatii organismului de a se reproduce.

Cauza pubertatii precoce de multe ori nu poate fi identificata. In unele situatii, anumite afectiuni (infectiile), tulburarile hormonale, tumorile, anomaliile cerebrale sau leziunile pot provoca pubertate precoce. Desi pubertatea precoce nu implica, de obicei, probleme medicale grave, poate provoca stres emotional atat pentru copii, cat si pentru parinti. Se recomanda un consult medical (medic pediatru sau endocrinolog) in cazul in care un copil prezinta simptomele pubertatii precoce, pentru o evaluare avizata. Tratamentul pentru pubertatea precoce include de obicei medicamente pentru a intarzia dezvoltarea ulterioara (1). Acest articol explica ce trebuie sa stii despre pubertatea precoce: simptome, cauze, teste si tratamente disponibile, precum si implicatiile sale. 

Definirea pubertatii precoce (timpurii)

Pubertatea precoce este un termen medical utilizat pentru a descrie maturizarea precoce a organelor sexuale externe ale unui copil, dar si alte simptome legate de aceasta. Pubertatea precoce se refera la procesul de transformare fizica si psihologica prin care trec copiii. In mod normal, pubertatea incepe intre 8-13 ani la fete si 9-14 ani la baieti.

Cine este expus riscului de pubertate precoce?

Un copil poate fi expus riscului de pubertate precoce in urmatoarele situatii:

  • prezenta unor tumori sau excrescente pe ovare, testicule, glandele suprarenale, glanda pituitara sau creier;

  • probleme ale sistemului nervos central;

  • antecedente familiale ale bolii;

  • afectiuni genetice.

Cauzele pubertatii precoce

Pubertatea precoce (timpurie) poate avea cauze multiple, de la factori genetici la dezechilibre hormonale si medicamente: 

  • factori genetici: pubertatea precoce poate fi determinata de factori genetici (mutatii genetice sau anumite trasaturi familiale care predispun la aparitia pubertatii precoce);

  • dezechilibre hormonale: unii copii pot prezenta un dezechilibru al hormonilor, inclusiv o cantitate mai mare de hormoni sexuali decat cea normala pentru varsta lor, ceea ce poate duce la dezvoltarea pubertatii precoce. De exemplu, un nivel crescut de estrogen sau testosteron poate accelera procesul de trecere la pubertate;

  • administrarea unor medicamente: unele medicamente pot determina aparitia pubertatii precoce, pentru ca ele stimuleaza cresterea si maturizarea celulelor si pot provoca efecte secundare precum pubertatea timpurie (2).

Factori de risc ai pubertatii timpurii

Factorii care cresc riscul unui copil de pubertate precoce includ:

  • sexul: fetele prezinta un risc mai mare decat baietii;

  • excesul de greutate;

  • expunerea la hormoni sexuali: produse care contin estrogen sau testosteron;

  • existenta unor afectiuni medicale: pubertatea precoce ar putea fi asociata hipotiroidismului (1).

Simptomele pubertatii precoce 

Pubertatea precoce se refera la o maturizare precoce a organelor sexuale externe ale unui copil, inainte de varsta standard. La fete, acest lucru poate insemna dezvoltarea sanilor sau aparitia parului pubian/axial inainte de implinirea varstei de 8 ani. La baieti, pubertatea precoce poate fi marcata prin cresterea testiculelor si aparitia parului pubian/axial inainte de varsta normala. 

Sunt si alte semne ale pubertatii precoce:

  • schimbari hormonale/secretia de hormoni sexuali;

  • crestere rapida in greutate si inaltime;

  • modificarea tonusului muscular;

  • accentuarea trasaturilor faciale;

  • modificari comportamentale;

  • dezvoltarea seboreei faciale;

  • toane;

  • agresivitate crescută;

  • curiozitatea in ceea ce priveste sexul opus si dorintele sexuale (1).

Astfel de simptome pot provoca confuzie pentru copiii care experimenteaza pubertatea precoce, in special daca ceilalti copii din jur nu prezinta aceleasi caracteristici la varsta lor. Se poate ajunge la sentimente de neacceptare sau izolare sociala.

Diagnosticarea pubertatii precoce

 

Pubertatea precoce - diagnosticare

 

Medicul va intreba despre simptomele copilului si despre istoricul de sanatate al lui si al familiei. Daca este nevoie, va recomanda anumite teste. Cele mai importante sunt analizele de sange pentru ca acestea masoara nivelul hormonilor:

  • hormonul luteinizant;

  • hormonul de stimulare a foliculilor;

  • estradiol (o forma de estrogen);

  • testosteron;

  • hormoni tiroidieni (3).

De asemenea, medicul poate recomanda:

  • radiografii: il vor ajuta pe medic sa afle daca oasele copilului s-au dezvoltat prea devreme;

  • RMN/CT: sunt teste imagistice care il ajuta pe medic sa excluda existenta unei tumori (2).

Complicatiile pubertatii precoce

Complicatiile posibile ale pubertatii precoce includ:

  • statura mai mica: copiii cu pubertate precoce pot creste rapid la inceput dar, deoarece oasele lor se maturizeaza mai repede decat in mod normal, adesea cresterea se opreste prea repede, astfel incat, la final, vor fi mai mici de statura decat ceilalti copii. Tratamentul precoce al pubertatii precoce ii poate ajuta sa creasca mai inalti decat ar face-o fara tratament;

  • probleme emotionale: copiii pot fi foarte sensibili la schimbarile corpului lor. Copiii care incep pubertatea mai repede pot avea afectata stima de sine si prezinta risc de anxietate sau depresie (1).

Tratamentul pubertatii precoce

Tratamentul pubertatii precoce poate varia in functie de cauzele potentiale. Medicul poate recomanda terapia cu medicamente, cum ar fi blocatele gonadotropice, pentru a opri simptomele pubertatii precoce. O alta optiune ar putea fi chirurgia, care poate fi necesara daca copilul are o tumoră sau o boala care cauzează pubertatea precoce.

Pot exista riscuri asociate terapiei medicamentoase si chirurgiei. Blocantele gonadotropice pot provoca crestere in greutate si oboseala cronica, iar chirurgia poate cauza infectii sau complicatii la nivelul tesuturilor din jur. Este important ca parintii sa discute cu medicul despre toate optiunile si riscurile tratamentului recomandat.

Medicul poate recomanda si psihoterapie, in cazul copiilor cu probleme emotionale cauzate de pubertatea timpurie. Psihoterapia poate ajuta copiii sa faca fata schimbarilor fizice si emotionale produse de pubertatea precoce, dar si parintii care trebuie sa faca fata transformarilor copilului.

In concluzie, pubertatea precoce poate fi o situatie stresanta pentru parinti si copii. Definirea acesteia, semnele si simptomele, cauzele potentiale, testele si tratamentele disponibile, precum si implicatiile pe termen lung sunt inca dificil de inteles. Pentru a asigura cele mai bune rezultate in cazul pubertatii precoce, este indicat sa se discute cu medicul pediatru despre toate optiunile de tratament disponibile. Parintii trebuie sa fie constienti ca multe dintre simptomele pubertatii precoce pot fi tratate si copiii lor pot avea parte de o viata sanatoasa si armonioasa.

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul de familie. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Mayo Clinic, Precocious puberty: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/precocious-puberty/symptoms-causes/syc-20351811#:~:text=When%20puberty%20begins%20before%20age,the%20body's%20ability%20to%20reproduce.

  2. WebMD, Central Precocious Puberty (CPP): https://www.webmd.com/parenting/central-precocious-puberty

  3. Stanford Medicine, Precocious puberty: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=precocious-puberty-early-puberty-90-P01973

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice