Tusea la copii: cauze, simptome, tratament
Tusea este un act reflex care ajuta la curatarea cailor respiratorii de secretii si la eliminarea corpurilor straine de la nivelul acestora. Este si un simptom des intalnit in randul copiilor, unul destul de neplacut si care poate reprezenta o sursa de disconfort, mai ales ca in unele cazuri va persista un timp indelungat, chiar si dupa disparitia altor simptome.[2] Continua sa citesti pentru a afla tot ce trebuie sa stii despre tusea la copii, de la posibilele cauze ale acesteia si simptomele care o pot insoti si pana la optiunile de tratament la care poti apela pentru a-ti ajuta micutul sa se simta mai bine.
Tipuri de tuse la copii
Exista mai multe tipuri de tuse, dar, in general, aceasta poate fi impartita in patru categorii principale:
- tuse seaca - nu produce mucus sau flegma;
- tuse productiva - produce mucus sau flegma;
- tuse acuta - dureaza mai putin de 4 saptamani;
- tuse cronica - persista mai mult de 4 saptamani.[2][4]
Cauzele tusei la copii
Tusea poate avea o varietate de cauze, in functie si de tipul acesteia. Daca vorbim despre tusea acuta la copii, cea mai frecventa cauza este reprezentata de infectiile virale ale cailor respiratorii superioare. Banala raceala, de exemplu, este adesea responsabila de aparitia unor episoade de tuse la cei mici.
Sistemul imunitar al copiilor nu este la fel de puternic ca cel al adultilor, ceea ce ii face mai sensibili la infectiile respiratorii. Un prescolar poate avea pana la 8 infectii respiratorii virale in fiecare an (in special in sezonul rece), fiecare cu durata de aproximativ 10 zile, insa tusea poate persista saptamani in sir. O alta posibila cauza poate fi prezenta unui corp strain la nivelul cailor respiratorii.
Daca ne referim la tusea cronica, persistenta, printre cele mai des intalnite cauze ale sale se numara:
- astmul;
- refluxul gastroesofagian;
- sindromul picaturii postnazale;
- infectiile bacteriene ale cailor respiratorii inferioare;
- inhalarea unui corp strain;
- expunerea la fumul de tutun si alti poluanti;
- fibroza chistica.[2][3]
Simptomele tusei la copii
Simptomele asociate cu tusea la copii depind si de cauza acesteia. Ele pot include:
- stranutul;
- secretiile nazale;
- durerile in gat;
- febra;
- lacrimarea excesiva a ochilor;
- wheezingul (respiratia suieratoare);
- durerile in piept;
- varsaturile;
- gustul neplacut in gura;
- arsurile la stomac;
- durerile abdominale;
- durerile musculare.
Data fiind varietatea cauzelor tusei la copii si a simptomelor care o pot insoti, singura modalitate de a afla un diagnostic clar este sa faci o vizita la medic impreuna cu cel mic.[1][2]
Diagnosticarea tusei la copii
Diagnosticarea tusei la copii presupune evaluare istoricului medical al copilului si a simptomelor pe care le prezinta acesta, precum si efectuarea unui examen fizic. Daca medicul considera ca sunt necesare, se mai pot efectua si anumite analize de laborator si investigatii (ex: pulsoximetria, radiografia toracica etc.). Care sunt acestea depinde de severitatea simptomelor si de cauza suspectata.[2]
Tratamentul tusei la copii
Tratamentul tusei la copii se concentreaza pe tratarea cauzei acesteia si pe ameliorarea simptomelor. Se poate recomanda administrarea anumitor medicamente pentru tuse, folosirea umidificatoarelor si/sau a unor remedii naturiste.
Medicul va stabili daca si in cazul copilului tau se impune administrarea de medicamente, care sunt acestea si ce doze sunt necesare. De exemplu, daca tusea este un simptom al unei infectii bacteriene, i s-ar putea prescrie antibiotice; daca este vorba de astm, bronhodilatatoarele si antiinflamatoarele l-ar putea ajuta sa se simta mai bine.
In farmacii sunt disponibile, de asemenea, diverse medicamente antitusive si mucolitice, sub forma de sirop, care pot ajuta la ameliorarea tusei. Trebuie retinut, insa, faptul ca acestea nu pot trata cauza tusei. Este indicat sa ceri sfatul unui medic inainte de a administra orice fel de medicament copilului tau.[1][2][3]
Pe langa tratamentul medicamentos, folosirea unui umidificator ar putea contribui la ameliorarea simptomelor celui mic. Mai exista si anumite remedii naturiste pe care le-ai putea incerca. Mierea, de exemplu, poate ajuta la ameliorarea tusei la copii, cu mentiunea ca se poate da doar celor cu varsta peste 1 an. O lingurita sau 2 de miere adaugate intr-o cana cu ceaiul preferat al copiilor sau una de apa calda s-ar putea dovedi un remediu eficient. Gargara cu apa sarata este un alt posibil remediu pe care l-ar putea testa copiii mai mari. Evitarea iritantilor precum fumul de tigara, odihna si hidratarea corespunzatoare sunt, de asemenea, foarte importante pentru ameliorarea simptomelor de tuse la copii.[5][1]
Tusea la copii este ca este o problema frecvent intalnita, care poate diverse cauze, de la infectii respiratorii sau alte afectiuni pana la expunerea la fum de tigara sau alti poluanti. Poate fi insotita de diferite simptome, in functie si de cauza sa, si exista mai multe optiuni de tratament. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa-l programezi pe cel mic la consult de specialitate. Stabilirea diagnosticului reprezinta primul pas catre identificarea tratamentului potrivit. Nu uita ca, oricat de deranjata ar fi, tusea ajuta la curatarea secretiilor din caile respiratorii si contribuie la recuperarea dupa infectiile respiratorii.[2]
Acest articol are caracter strict informativ si nu poate inlocui consultul medical de specialitate. In cazul in care copilul tau tuseste de mai mult de cateva saptamani sau prezinta alte simptome ingrijoratoare, cere sfatul unui medic! Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si sa-ti recomande tratamentul potrivit.
Bibliografie:
- Causes and Treatment of Coughs in Children. WebMD, WebMD, 20 Sept. 2021, www.webmd.com/first-aid/coughs. Accessed 23 Jan. 2023.
- Consolini, Deborah M. Cough in Children. MSD Manual Professional Edition, MSD Manuals, 2 Nov. 2022, www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/symptoms-in-infants-and-children/cough-in-children. Accessed 23 Jan. 2023.
- Cough in Children | AAAAI. Aaaai.org, 2023, www.aaaai.org/tools-for-the-public/conditions-library/allergies/cough-in-children. Accessed 23 Jan. 2023.
- Cough in Children | Health Navigator NZ. Health Navigator New Zealand, Health Navigator New Zealand, 2022, www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/c/cough-in-children/. Accessed 23 Jan. 2023.
- Vann, Madeline R. 7 Home Remedies to Get Rid of a Cough. EverydayHealth.com, 18 May 2020, www.everydayhealth.com/cold-and-flu-pictures/home-remedies-for-cough-1028.aspx. Accessed 23 Jan. 2023.