Ulei de rapita: proprietati, beneficii, utilizari
Uleiul de rapita este un tip de ulei vegetal utilizat in mod frecvent in scop culinar, insa exista si alte tipuri ce pot fi folosite in scop industrial. Acesta poate aduce o serie de beneficii si poate fi inlocui alte tipuri de uleiuri, precum cel de floarea soarelui sau de masline. Insa, este bine sa te documentezi bine inainte de a-l consuma. Iata ce ar trebui sa stii despre el!
Ce este uleiul de rapita?
Rapita este acea planta faimoasa pentru florile sale galbene, care infloresc pe timp de vara. Ea face parte din aceeasi familie ca varza, insa este inrudita mai indeaproape cu napul si mustarul. Uleiul este obtinut in urma presarii semintelor acestei plante.
Proprietati
Uleiul de rapita este ulei pur, ceea ce inseamna ca nu contine proteine si carbohidrati. Insa, reprezinta o sursa buna de grasimi sanatoase si de vitamine liposolubile. [1] O lingura de ulei de rapita de 15 ml vine cu urmatoarele valori nutritionale:
- 124 de calorii [1];
- grasimi: 14 grame, dintre care 1 gram saturate, 9 grame mononesaturate si 4 grame polinesaturate [1];
- vitamina E: 16% din doza zilnica recomandata [1];
- vitamina K: 8% din doza zilnica recomandata [1].
Beneficii pentru sanatate
Sursa de vitamina E
Acest tip de ulei reprezinta o sursa bogata de vitamina E [1], un puternic antioxidant care sustine o buna sanatate a pielii si ochilor. [2] [3]
Sursa sanatoasa de grasimi, cu beneficii cardiovasculare
Uleiul de rapita contine putine grasimi saturate si mai multe grasimi nesaturate, ceea ce contribuie la o buna sanatate a inimii. [4] Mai precis, uleiul asigura o buna sursa de un tip de grasime omega-3 numita acid alfa-linoleic, [1] iar o dieta bogata in acest nutrient ofera beneficii cardiovasculare. [5]
Un alt nutrient prezent in abundenta sunt grasimile omega-6, care sunt bune pentru sanatate daca sunt consumate cu moderatie. [1] Un consum de omega-6 in exces poate duce la cresterea nivelului de inflamatie din organism dar, din fericire, uleiul de rapita contine o cantitate echilibrata a celor doua tipuri de grasimi astfel incat sa nu apara riscuri. [6]
O potentiala reducere a nivelului de colesterol
Parerile specialistilor cu privire la efectele uleiului de rapita asupra nivelului de colesterol sunt impartite. Insa, exista un studiu prin care s-a descoperit ca un consum regulat al acestui tip de ulei ar putea duce la scaderea nivelului general de colesterol si de colesterol LDL. [7]
Alte beneficii
Pe langa beneficiile pentru sanatate, uleiul mai prezinta si alte avantaje.
Temperatura ridicata de gatire
Uleiul de rapita poate fi gatit la temperaturi inalte. Acesta nu va incepe sa arda pana la 204 grade Celsius, iar dupa aceasta temperatura va incepe sa fumege. Vorbim despre un criteriu foarte important in alegerea unui ulei sanatos. Un factor care influenteaza temperatura la care uleiul incepe sa produca fum este cat de rafinat este. Cu cat este mai rafinat, cu atat creste temperatura. [1]
Uleiul de rapita este puternic rafinat, adica a fost indepartata o mare parte dintre impuritati, precum si acizii grasi liberi. Astfel, aceasta varianta este considerata sanatoasa, ba chiar putem vorbi despre o temperatura de fumegare mai mare decat a uleiului de masline. [8]
Un alt criteriu foarte important pentru a alege un ulei sanatos este stabilitatea. Cel de rapita are un continut destul de mic de grasimi polinesaturate, iar acesta il face mai stabil in comparatie cu alte uleiuri. De aceea, poate fi gatit la temperaturi mari. [1]
Versatilitate
Uleiul de rapita are o aroma foarte blanda, abia sesizabila, ceea ce il face potrivit pentru numeroase feluri de mancare. Asadar, utilizarile sale nu sunt limitate si poate fi potrivit in aproape orice context culinar, fara sa schimbe gustul hranei.
Utilizari
Acest ulei poate fi utilizat pentru prajit, copt, marinat, pentru sosuri, dressing de salata etc. Exista si uleiul de rapita de uz industrial, insa acesta are o compozitie diferita si un continut diferit de substante, ceea ce il face potrivit pentru industria chimica si cea de automobile.
Potentiale dezavantaje
Uleiul de rapita este foarte procesat, la fel ca majoritatea uleiurilor din industria culinara. Aceste tehnici sunt necesare pentru a filtra si curata uleiul, a indeparta acizii grasi liberi si culoarea neplacuta. Desi procesarea este complet sigura, valoarea nutritionala a produsului finit poate scadea, automat si beneficiile pentru sanatate. O varianta la uleiul de rapita procesat este cel presat la rece, care se obtine printr-o procedura ce pastreaza cat mai multi din nutrienti. [1]
Uleiul de rapita este un tip de ulei vegetal foarte bun pentru gatit, ideal pentru prepararea hranei la temperaturi inalte. Acesta poate oferi o serie de beneficii pentru sanatate in timp ce ajuta la pregatirea unor feluri de mancare delicioase. Atentie! Articolul are doar scop informativ si nu ar trebui sa inlocuiasca sfaturile de nutritie avizate, oferite de profesionisti. Daca ai de-a face cu orice problema de sanatate, mergi imediat la medic si urmeaza doar recomandarile acestuia!
Surse:
1. Davidson, Katey. Rapeseed Oil (Canola Oil). Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/rapeseed-oil. Published July 6, 2022. Accessed February 21, 2023.
2. Khoo, Hock Eng, et al. Nutrients for Prevention of Macular Degeneration and Eye-Related Diseases. Antioxidants (Basel, Switzerland), U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6523787/. Published April 2, 2019. Accessed February 21, 2023.
3. Keen, Mohammad Abid, and Iffat Hassan. Vitamin E in Dermatology. Indian Dermatology Online Journal, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4976416/. Published July-August 2016. Accessed February 21, 2023.
4. Lin, Lin, et al. Evidence of Health Benefits of Canola Oil. Nutrition Reviews, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746113/. Published June 2013. Accessed February 21, 2023.
5. S;, Rajaram. Health Benefits of Plant-Derived α-Linolenic Acid. The American Journal of Clinical Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898228/. Published June 4, 2014. Accessed February 21, 2023.
6. AP;, Simopoulos. The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Experimental Biology and Medicine (Maywood, N.J.), U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408140/. Published April 11, 2008. Accessed February 21, 2023.
7. Ghobadi S;Hassanzadeh-Rostami Z;Mohammadian F;Zare M;Faghih S; Effects of Canola Oil Consumption on Lipid Profile: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Journal of the American College of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30381009/. Published October 31, 2018. Accessed February 21, 2023.
8. Wu, Ying, et al. The Effect of Refining Process on the Physicochemical Properties and Micronutrients of Rapeseed Oils. PloS One, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6407755/. Published March 8, 2019. Accessed February 21, 2023.