Untul pamantului: beneficii, proprietati, utilizari
In acest articol vorbim despre o planta destul de cunoscuta, untul pamantului (Tamus communis). Iti vom spune care sunt beneficiile acestei plante, compozitia ei si cum se poate utiliza. De asemenea iti vom spune si care sunt precautiile si contraindicatiile legate de utilizarea untului pamantului. Planta este considerata un adevarat elixir natural, pentru ca are numeroase beneficii pentru sanatate.
Continutul articolului
Ce este untul pamantului?
Untul pamantului este o planta erbacee, agatatoare, foarte intalnita in Europa. In tara noastra poate fi gasita mai ales in regiunile sudice, la marginea padurilor, in luminisuri sau pe langa garduri. Este o planta cu o radacina mare, neagra la exterior si alba la interior, groasa si cu o consistenta untoasa, de unde si denumirea plantei. Tulpina poate ajunge si la 2-4 metri si are tendinta de a se catara. Frunzele sunt lucioase si verzi, iar fructele sunt bobite colorate rosu intens. In unele tari acestei plante i se mai spune si „iarba femeilor batute”, tocmai datorita faptului ca poate ameliora vanataile, contuziile, hematoamele (contine saponine).
Compozitia untului pamantului
In scop medicinal, de la untul pamantului se foloseste radacina. Planta este bogata in:
- saponine;
- oxalat de calciu;
- alcaloizi;
- histamina;
- flavonoizi;
- vitaminele A, B, C;
- saruri minerale de calciu, magneziu;
- sulf;
- taninuri;
- alantoina.
Proprietatile untului pamantului
Cea mai importanta proprietate a acestei plante este cea antireumatica. Unele persoane folosesc untul pamantului pe cale orala pentru a provoca varsaturi, dar nu se recomanda pentru aceasta utilizare. De asemenea, untul pamantului poate fi utilizat si extern, aplicat pe piele pentru a ameliora entorse, vanatai, dureri. Trebuie spus insa ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina aceste utilizari.
Untul pamantului: indicatii terapeutice
Untul pamantului este indicat in cazul urmatoarelor afectiuni:
- reumatism;
- guta;
- osteoporoza;
- artrita;
- hematoame;
- degeraturi;
- monturi;
- spondiloza cervicala;
- dureri reumatice;
- lombosciatica;
- spondiloza cervicala;
- deformari osoase;
- ciocuri;
- sinuzita;
- dureri de menisc;
- apa la genunchi;
- vanatai;
- dureri musculare;
- degeraturi;
- artroza;
- coxartroza.
Mod de utilizare
Untul pamantului se aplica cu grija si se maseaza pe zona afectata, de cateva ori pe zi sau de cate ori pacientul simte nevoia. Este o modalitate prin care unguentul sau tinctura pe baza de untul pamantului poate aduce alinare. De la untul pamantului se foloseste:
- radacina proaspata ca atare;
- infuzie din radacina: sub forma de comprese;
- tinctura: masaj sau comprese;
- unguent: pentru uz extern, in caz de dureri reumatice, vanatai, contuzii.
Important de retinut
- Nu se recomanda consumul intern de untul pamantului.
- Untul pamantului este considerata o planta toxica, din cauza compusilor toxici din fructe si radacina mai ales. De asta dupa folosire se recomanda spalarea pe maini.
- daca untul pamantului este folosita intr-o maniera necorespunzatoare poate avea efecte neplacute/periculoase pentru sanatate.
Precautii si contraindicatii ale untului pamantului
In cazul persoanelor sensibile, se recomanda aplicarea untului pamantului numai un minut, pentru a se testa toleranta pielii, apoi se creste timpul treptat, in cazul in care nu apare senzatia de arsura locala sau iritatie cutanata.
- Trebuie purtate manusi pentru a proteja mainile, deoarece radacinile proaspete provoaca inrosirea grava a pielii.
- Contactul pielii cu planta proaspata poate duce la aparitia de eruptii cutanate inflamatii, basicute, din cauza oxalatului de calciu si a histaminei care irita pielea si mucoasele.
- Trebuie evitata folosirea untului pamantului de catre femeile insarcinate si de cele care alapteaza, indiferent de forma.
Conditii de pastrare a untului pamantului
Pentru a mentine calitatea produsului pe baza de untul pamantului, acesta se pastreaza intr-un loc racoros, ferit de lumina directa.
Dozarea untului pamantului
Doza adecvata de untul pamantului depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta utilizatorului, starea de sanatate si alte cateva conditii. In acest moment nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina un interval adecvat de doze pentru untul pamantului. Este important sa retii ca produsele naturale nu sunt intotdeauna neaparat sigure si ca dozele pot fi importante. Asigura-te ca urmezi instructiunile relevante de pe etichetele produselor si consulta farmacistul sau medicul inainte de a le utiliza.
Articolul nostru despre untul pamantului a oferit o perspectiva detaliata asupra originii, compozitiei, beneficiilor si proprietatilor acestuia. Am discutat, de asemenea, despre utilizarea sa in tratamentele medicinale si precautiile care trebuie luate.
Disclaimer
Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Web MD, „Black Bryony - Uses, Side Effects, and More”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-260/black-bryony
Health Benefits Times, „Know about the Black Bryony (Ladies Seal)”: https://www.healthbenefitstimes.com/black-bryony/
RxList, „Black Bryony”: https://www.rxlist.com/black_bryony/supplements.htm