Uvula (omuletul din gat): functii, rol, afectiuni asociate

17. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Uvula

Cu siguranta ai auzit despre omuletul din gat sau ai putut observa in oglinda, atunci cand deschizi gura, o bucata de tesut cu aspect mai iesit din comun. In ciuda faptului ca multe persoane il numesc omulet, aceasta denumite este de fapt incorecta. Termenul corect este de omusor, cel stiintific fiind uvula sau lueta. Cel mai probabil, te-ai intrebat care este scopul acesteia si cum ajuta la buna functionare a organismului. De fapt, aceasta nu este o componenta indispensabila a corpului, dar are anumite roluri pe care ar trebui sa le stii. Te invitam sa descoperi mai multe in cele ce urmeaza.

Ce este uvula? Cateva aspecte anatomice

"Omuletul din gat" reprezinta o bucata mica de tesut care atarna in partea posterioara a palatului. Aceasta face parte din valul palatin, acea portiune moale a cerului gurii prezenta catre gat, de aceea este deseori cunoscuta si sub numele de uvula palatina. Acest tesut poate fi vizibil atunci cand deschidem gura larg si poate fi studiat in oglinda.

Forma luetei poate varia de la persoana la persoana. De cele mai multe ori, aceasta este similara cu un saculet sau cu o lacrima. Insa, este posibil sa aiba si un aspect usor oval la unele persoane. Formatiunea este compusa din tesut conector, fibre musculare si glande. Culoarea sa este in general roz, similara cu a cerului gurii, cu usoare tente rosii, maronii sau violete.

Acest tesut este specific oamenilor, el nefiind prezent la animale. Desi indeplineste anumite roluri in organism, se poate trai fara uvula.

Functiile si rolul uvulei

Avand in vedere ca "omuletul din gat" nu este indispensabil pentru buna functionare a corpului uman, expertii nu sunt 100% convinsi de adevaratul rol al acestuia. Insa, au putut identifica o serie de functii pe care le indeplineste. Acesta are capacitatea de a produce si a secreta saliva, pentru a putea mentine cavitatea bucala si gatul hidratate. Saliva este o componenta indispensabila a procesului de digestie si contine o serie de enzime digestive.

Uvula este implicata si in procesul de deglutitie. In timpul inghitirii, valul palatin si uvula se deplaseaza catre partea posterioara a gatului. Astfel, resturile alimentare si lichidele nu ajung in nas si se pot deplasa in jos catre faringe, de-a lungul tubului digestiv. Asadar, putem spune ca acest tesut are un oarecare rol de protectie, dar nu doar din acest motiv.

El este implicat si in declansarea reflexului de inecare. Daca omusorul este atins, se declanseaza acest reflex, care poate induce senzatia de inecare sau de voma. Astfel, daca resturile alimentare nu ajung in tubul digestiv, riscul de sufocare este diminuat, iar expulzarea lor este favorizata de uvula.

Nu in ultimul rand, putem mentiona si un oarecare rol in vorbire. Anumite limbi au diverse sunete guturale (franceza sau germana), iar pronuntia lor este favorizata de acest tesut de la baza gatului.

Afectiuni ale uvulei

Aceasta formatiune anatomica poate fi afectata de anumite boli sau pot aparea simptome la nivelul sau.

Uvulita

Uvulita reprezinta inflamatia uvulei, ce poate fi inclusa pe lista manifestarilor asociate cu mai multe boli si fenomene. Asadar, cauzele frecvente ale uvulitei includ sforaitul cronic, gripa, infectia cu streptococ, mononucleoza, crupul (laringotraheobronsita) sau alergiile sezoniere.

Aparitia petelor albe

In general, aceste formatiuni reprezinta un semn al unor infectii provocate de bacterii precum streptococul, de ciuperci (candidoza bucala), de virusuri (mononucleoza, amigdalita). Totusi, exista si situatii speciale in care poate aparea tesut de culoare alba pe varful omusorului. Acest lucru poate aparea dupa interventii chirurgicale, din cauza intubarii. Vorbim de fapt despre o necroza a tesutului, insa problema nu este una grava si se poate rezolva de la sine.

Umflaturi si excrescente

La fel ca orice alt tesut, se pot dezvolta mici formatiuni si pe suprafata uvulei. Acestea pot fi chisturi sau tumori benigne, insa poate fi si un semn al cancerului orofaringian.

Uvula deviata

In urma unor traumatisme, leziuni sau a oricaror fenomene care pot provoca o slabire a nervilor din aceasta regiune, uvula poate fi deviata, adica aceasta va fi orientata intr-o parte.

Lueta bifida

Lueta sau uvula bifida reprezinta o malformatie congenitala, depistata de obicei dupa nastere, in care tesutul este impartit in doua parti. De obicei, afectiunea este asociata si cu alte malformatii prezente la nivelul cavitatii bucale.

Uvula elongata

In acest caz, nu vorbim neaparat despre o afectiune, ci despre o deviatie de la forma standard, intalnita la majoritatea persoanelor. O uvula elongata este mai lunga decat in mod obisnuit.

Tratament si ingrijire recomandate in cazul problemelor uvulei

In functie de simptomele care apar, se pot recomanda diferite tipuri de tratament. In general, scopul acestora este de a adresa cauza manifestarilor si de a le ameliora.

Tratamentul inflamatiei uvulare

In acest caz, poate fi vorba despre tratament medicamentos pentru a trata cauza inflamatiei. In cazul infectiilor, de obicei se recomanda antibioticele. Daca au fost depistate diverse alergii, medicamentele antialergice vor fi necesare. Este important sa administrezi astfel de tratamente doar la sfatului medicului si doar dupa ce ai primit un diagnostic.

Deseori, poate aparea un disconfort pronuntat daca uvula este foarte umflata. In aceste cazuri, pot fi recomandate si alte remedii pentru ameliorarea senzatiei neplacute: hidratarea din plin, produse precum spray-uri sau dropsuri pentru gat, odihna, consumul de bauturi si alimente reci, utilizarea unui umidificator pentru camera si evitarea fumatului.

Indepartarea chirurgicala a tesutului

In cazuri rare, medicul poate recomanda si extirparea chirurgicala a uvulei (uvulectomie). Procedura poate fi necesara in cazul persoanelor care se confrunta cu sforaitul cronic sau cu apnee severa in somn. Lueta poate fi indepartata partial sau total, iar acest lucru nu va afecta in niciun fel organismul. Dupa interventie, este posibil sa apara disconfort, gat uscat, dureri, dificultati de inghitire sau senzatia ca un corp strain este prins in gat. Insa, aceste simptome vor disparea treptat.

Uvula, acest "omulet din gat", este un tesut fara niste functii prea clare, care poate chiar si sa fie indepartat daca este necesar. Indiferent de problemele cu care te confrunti, este foarte important sa mergi la medic. Asadar, tine minte ca acest articol are doar scop de informare, iar recomandarile de tratament sau diagnosticele pot fi oferite doar de catre specialist.

Sursa:

“Uvula: Anatomy, Function & Definition.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/22674-uvula. Published 6 April 2022. Accessed 14 July 2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice