Ce sunt vergeturile si cum le putem estompa
Vorbim despre vergeturi atunci cand pielea este afectata de o intindere prea rapida. Al doilea strat al pielii se numeste derm. Atunci cand, din diferite motive, acest strat se intinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, iar acest lucru conduce la aparitia vergeturilor, care au forma unor dungi pe piele.
Continutul articolului
Exista produse, creme antivergeturi, care pot ajuta la refacerea fibrelor de colagen. La femei, vergeturile se localizeaza in special pe coapse, sani, abdomen si fese. La barbati ele mai pot aparea la cei care fac sport (culturism) si iau medicamente ce contin steroizi anabolizanti.
Ce sunt vergeturile
Este stiut faptul ca pielea este elastica, dar atunci cand au loc modificari bruste la nivelul ei, pielea intinsa nu mai poate reveni la normal (fibrele de colagen se rup) si asa ajungem sa vorbim despre vergeturi. In cele mai multe cazuri, vergeturile apar in timpul sarcinii, dar pot exista si alte cauze care duc la aparitia acestora. Vergeturile pot avea forma unor dungi paralele si pot avea culori (roz, violaceu, gri) si texturi diferite.
Este important de stiut ca vergeturile nu sunt periculoase pentru sanatate si nici nu sunt dureroase. In unele cazuri insa, foarte rare, se pot simti mancarimi sau durere. Cel mai mare dezavantaj al vergeturilor ramane aspectul inestetic. Tratamentele pot atenua vergeturile, este mai greu sa fie eliminate in totalitate.
Tipuri de vergeturi
In functie de aspect, vergeturile pot fi:
Vergeturi rosii
Acestea pot avea o nuanta rosie, roz sau purpurie. Sunt vergeturi recent aparute, de aceea sunt mai usor de tratat.
Vergeturi albe
Vergeturile albe au o nuanta alb-sidefat. Sunt considerate mature, asta inseamna ca exista de mai mult timp pe piele.
Dupa un timp, vergeturile rosii si albe se pot estompa si isi schimba culoarea, devenind albe.
In functie de perioada in care apar vergeturile, acestea pot fi clasificate astfel:
- vergeturi care apar in sarcina (pe abdomen);
- vergeturi care apar la pubertate;
- vergeturi care apar la persoanele cu pielea inchisa la culoare (pot fi negre sau albastre);
- vergeturi care apar la persoanele care urmeaza un tratament pe baza de corticosteroizi;
- vergeturi care apar la persoanele care au trecut printr-o interventie chirurgicala.
De ce apar vergeturile
Aparitia vergeturilor are mai multe cauze, cea mai importanta fiind aceea a pierderii elasticitatii pielii (ruperea fibrelor de colagen). Exista insa si alte cauze pentru aparitia vergeturilor:
- cresterea nivelului de cortizon, care duce la pierderea elasticitatii;
- sarcina;
- cresterea rapida in greutate;
- scaderea rapida in greutate;
- administrarea medicamentelor cu corticosteroizi.
Cand apar vergeturile
Vergeturi la copii
Vergeturile la copii au forma unor dungi care apar pe piele si care se dezvolta ca urmare a cresterii sau pierderii rapide in greutate. De asemenea, vergeturile la copii pot aparea si ca urmare a unor afectiuni. In cazul in care vergeturile apar ca urmare a obezitatii, acestea apar simetric, pe ambele parti ale corpului (coapse, brate, abdomen, dar si pe fese si genunchi). Vergeturile isi pot schimba aspectul in timp, adica in stadii incipiente sunt rosiatice, apoi devin violete si pot da mancarimi.
Vergeturi la adolescenti
La pubertate, aparitia vergeturilor este un fenomen normal, atat la fete cat si la baieti. Totusi, fetele sunt mai afectate (70% din adolescente fac vergeturi, in comparatie cu 40% din baieti). In momentul cresterii in inaltime intr-un ritm mai accentuat (proces care se realizeaza la pubertate), la nivelul corpului pot aparea linii fine numite vergeturi.
Vergeturi in sarcina
Femeile insarcinate sunt mai afectate de aparitia vergeturilor. Acestea apar mai ales in ultimul trimestru de sarcina. Cauza este aceea ca abdomenul se mareste pe masura ce se dezvolta fatul, iar pielea se intinde tot mai mult. In sarcina se mai intampla un fenomen, nivelul ridicat de hormoni duce la slabirea fibrelor de la nivelul dermului, ceea ce duce la aparitia vergeturilor. Se pot folosi creme speciale impotriva vergeturilor in sarcina, sau ulei Bio-Oil.
Sarcina este o perioada minunata din viata viitoarei mamici, plina de emotii si bucurii, dar ea vine la pachet cu modificari mai mult sau mai putin placute in organism care se reflecta si pe corp. Unele dintre ele pot fi ireversibile si aici depinde foarte mult de calitatea pielii fiecarei femei. 90% din gravidute se confrunta cu aparitia vergeturilor la nivelul coapselor, al sanilor si al abdomenului, acolo unde pielea se intinde, afectand in profunzime fibrele de colagen si proteinele din derm, stratul situat imediat sub derm. Dupa ruperea fibrelor de colagen se dilata capilarele invecinate si se acumuleaza sangele in exces, ceea ce determina culoarea rosiatica a vergeturilor aparute. Inflamatia si procesul de reparare si remodelare a colagenului sunt insotite de o reducere a densitatii celulelor producatoare de pigment (melanocite). De ceea, cu trecerea timpului, vergeturile devin albe, fara culoare
Vergeturi dupa nastere
Dupa nastere, cele mai multe vergeturi se vor estompa, dar unele dintre ele nu vor disparea in totalitate. Exista creme antivergeturi care sunt sigure pentru mama si copil.
Unde apar vergeturile
Vergeturi pe burta
Cele mai multe vergeturi apar pe abdomen, mai ales in cazul femeilor insarcinate.
Vergeturi pe sani
In cele mai multe cazuri, vergeturile pe sani apar in timpul sarcinii. Mai pot aparea in cazul unor tratamente hormonale care duc la modificari la dimensiunea sanilor.
Vergeturi pe fese
Vergeturile apar pe fese pentru ca exista in acea zona tesut adipos care isi modifica consistenta in functie de cresterea sau scaderea in greutate.
Vergeturi pe picioare
Vergeturile care apar pe picioare au in general o singura cauza, modificare substantiala a greutatii. Mai pot fi o consecinta a sedentarismului, sau a schimbarii echilibrului hormonal.
Tratament pentru vergeturi
Vergeturile sunt ca niste mici tatuaje care imprima pe pielea ta momente importante din viata si ar trebuie sa le iubesti asa cum sunt, chiar daca in opinia generala ele sunt inestetice. Totusi, daca iti creeaza un complex, le poti indeparta cu ajutorul unor metode mai invazive precum peeling-ul chimic (inlatura straturile superficiale ale pielii), indepartarea chirurgicala (a pielii in exces) sau laserterapia.
Vergeturile reprezinta una dintre cele mai intalnite probleme de imagine ale femeilor. Fluctuatiile rapide de greutate, proportiile luate in timpul sarcinii provoaca o intindere a pielii, iar tesuturile subcutanate se rup. Vergeturile sunt de fapt leziuni ale pielii (cicatrici), ca urmare a deteriorarii fibrelor elastice, dar si a reducerii cantitatii de colagen din tesutul cutanat si apar cel mai frecvent pe sani, abdomen sau fese.
Operatie
Interventia chirurgicala este singurul tratament care duce la indepartarea definitiva a vergeturilor. Poate fi vorba despre liftingul de coapse (atunci cand se intentioneaza indepartarea vergeturilor din zona coapselor), sau abdominoplastia (indepartarea vergeturilor din zona abdomenului).
Tratament cu laser
Lumina intens pulsatila actioneaza tintit asupra vergeturilor, ceea ce duce la o reducere a dimensiunilor lor, dar si la decolorare precoce. Efectul acestei terapii cu laser este de ameliorare a vergeturilor, dar nu si la disparitia acestora.
Peeling
La un peeling chimic se foloseste o cantitate diluata de acid, iar acest lucru duce la exfolierea stratului superficial al pielii. Peelingul nu trebuie efectuat in profunzime, pentru ca exista riscul aparitiei cicatricilor. Nici prin peeling nu se pot elimina vergeturile in totalitate.
Cum putem estompa vergeturile
Pentru a estompa vergeturile, trebuie sa ai grija de pielea ta rasfatand-o cu masaje care sa intensifice circulatia sanguina, sa aplici creme emoliente la nivelul zonelor predispuse, sa consumi alimente bogate in vitaminele C si E, minerale (zinc si siliciu), sa te hidrateazi suficient si sa faci exercitii fizice care sa favorizeze circulatia in tesuturile subcutanate. Cremele pe baza de alfahidroxiacizi s-au dovedit a fi eficiente asupra vergeturilor.
Cele mai eficiente metode care previn aparitia de vergeturi constau in evitarea unor schimbari bruste a volumului corporal prin ingrasari sau slabiri radicale si dese. Alimentatia corecta si sanatoasa in vitaminele C si E, minerale, zinc si siliciu lupta, de asemenea, impotriva vergeturilor. Daca exercitiul fizic constant, masajul anticelulitic, cremele specifice si hidratarea corespunzatoare sunt metode de preventie utile, in momentul in care ne confruntam deja cu vergeturi, una dintre cele mai noi solutii este Biodermogeneza, un tratament corporal realizat cu ajutorul unui laser.
Dupa ce ai investit sume considerabile in diverse solutii, dar rezultatele intarzie sa apara, cu siguranta nu mai crezi ca ai sanse sa scapi de vergeturi. Exista insa o metoda, Biodermogeneza, dovedita stiintific ca reface 82-100% pielea cu vergeturi, iar acest tratament ajuta la recuperarea completa a pielii afectate, oferind rezultate bune.
Cum putem preveni aparitia vergeturilor
Vergeturile pot fi prevenite, iata la ce ar trebui sa fii atenta:
- foloseste produse dermatocosmetice, pentru a limita inflamatia cutanata si pentru a stimula capacitatea de regenerare a pielii.
- tine sub control greutatea corporala.
- evita fluctuatiile mari in ceea ce priveste greutatea.
- hidrateaza-te optim, pentru ca apa este foarte importanta in mentinerea elasticitatii pielii.
- consuma alimente bogate in vitamine.
- evita eforturile fizice prelungite.
Vergeturile nu te fac mai putin frumoasa. Dar daca vrei sa scapi de ele sau sa le ameliorezi, este bine sa stii ca exista solutii.